3 غذای مرسوم برای چهارشنبه سوری
به گزارش کنفرانس هکا، سفرۀ ایرانی شامل چندین مدل غذای مخصوص چهارشنبه سوری است. چهارشنبه سوری یکی از آیین های پاک و جشن های ایرانی است که از غروب آخرین سه شنبهٔ ماه اسفند، تا پس از نیمه شب تا آخرین چهارشنبهٔ سال، برگزار می گردد و برافروختن آتش و پریدن از روی آتش مشخصهٔ اصلی آن است. این جشن، نخستین جشن از مجموعهٔ جشن ها و مناسبت های نوروزی است که با برافروختن آتش و بعضی رفتارهای نمادین دیگر، به صورت جمعی در فضای باز برگزار می گردد. که در این پست به آن ها اشاره خواهیم کرد.
آش ابودردا؛ غذای مخصوص چهارشنبه سوری
یکی از آش های سنتی ایرانی است که در چهارشنبه آخر سال به عنوان غذای مخصوص چهارشنبه سوری تهیه می گردد. در قدیم زمانی که رشته را از خمیر درست می کردند همزمان مراسمی خاص با دعا و استغاثه به درگاه خداوند برگزار می شد و ضمن آماده کردن رشته، گلوله هایی با آدمک هایی از همان خمیر می ساختند و به نیت تک تک افراد خانواده در آش می ریختند و پس از پختن آش این خمیرها را از آن خارج می کردند و به روی بام خانه می ریختند که خوراک پرندگان گردد و یا در آب می ریختند که ماهیان بخورند و این به نیت خارج ساختن بیماری و باقیماندن سلامتی و خوشی بود سپس آش را بین همسایه ها و فقرا تقسیم می کردند و سهمی نیز اعضای خانواده می خوردند. برخی افراد متعقد هستند برای تهیه این آش کار سختی پیش رو ندارید و به راحتی می توانید این آش خوشمزه را تهیه کنید.
مواد مورد احتیاج برای تهیه آش ابودردا
- عدس: 1/2 پیمانه
- لوبیا چیتی: 1/2 پیمانه
- ماش: 1/2 پیمانه
- نخود: 1/4 پیمانه
- بلغور: 1/4 پیمانه
- پیاز: 3 عدد
- برنج: 2 قاشق سوپ خوری
- سبزی آش: 700 گرم
- رشته آش: 350 گرم
- کشک: به میزان مورد احتیاج
- پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ: به میزان مورد احتیاج
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و فلفل قرمز: به میزان مورد احتیاج
- ابتدا حبوبات و ماش و بلغور را از چند ساعت قبل خیس کنید و چندین بار آبش را تعویض کنید تا نفخ آن ها گرفته گردد و یا می توانید یک عدد خیار را از وسط به دو نیم کنید و روی حبوبات قرار دهید.
2. همه حبوبات را جداگانه بپزید و آبکش کنید ولی عدس به علت زود پخته شدن احتیاجی به پخت ندارد. در ادامه پیاز ها را پوست بگیرید و خلالی ریز خرد کنید.
3. پیازها را داخل قابلمه ریخته و به همراه روغن و کمی زردچوبه تفت دهید تا سبک و شیشه ای گردد سپس حبوبات را به همراه برنج و عدس و ماش و بلغور اضافه کنید و چند لیوان آب ریخته و اجازه دهید تا آش پخته و عدس و برنج نرم شوند.
4. در ادامه وقتی همه مواد پخته شدند سبزی آش را که از قبل شستید و خرد کردید اضافه کنید ولی درب قابلمه را نگذارید زیرا رنگ آش تیره می گردد بعد از پخته شدن سبزی رشته آش را به سه قسمت تقسیم و به آش اضافه کنید.
5. در خاتمهی پخت به دلخواه کمی کشک را به آش اضافه کنید و اندازهی فلفل سیاه و قرمز ریخته و نمک آش را میزان کنید سپس سیر داغ و نعنا داغ را نیز تهیه نموده و آش را داخل کاسه کشیده و آن را تزئین کنید. نوش جان!
- در برخی استان ها این آش را همراه با گوشت قلقلی تهیه می نمایند و در خاتمهی پخت قلقلی ها را اضافه می نمایند.
- اضافه کردن برنج باعث لعاب بیشتر آش می گردد.
- اگر آش شما لعاب نداشت می توانید 1 قاشق غذاخوری آرد را با کمی آب رقیق کنید و در خاتمه به آش اضافه کنید.
- به دلخواه می توانید 1 ق سیر داغ و نعنا داغ در خاتمهی پخت آش اضافه کنید.
- به خاطر داشته باشید مهم ترین نکته پخت یک آش خوشمزه پخت خوب حبوبات آن است.
رشته پلو؛ دومین غذای مخصوص چهارشنبه سوری
رشته پلو، یکی از غذاهای سنتی، خوش طعم و محبوب ایرانی است که در بسیاری از نقاط کشور به عنوان غذای مخصوص شب چهارشنبه سوری طبخ می گردد. این غذا به علت ترکیبات ساده و در دسترس، از محبوبیت خاصی برخوردار است. طرز تهیه رشته پلو ساده و مواد آن کاملا در دسترس است. برای تهیه این غذای خوشمزه تنها به برنج و رشته پلویی احتیاج دارید. رشته پلویی که در کارخانه بوداده می گردد، شبیه به رشته آش و کمی نازک تر از آن است؛ اما به علت داشتن سبوس بیشتر، رنگ تیره تری دارد.
مواد مورد احتیاج برای تهیه رشته پلو
در ابتدا لازم است که مواد مورد احتیاج برای تهیه رشته پلو را آماده کنید. این مواد عبارتند از:
- رشته پلویی: 150 گرم
- برنج ایرانی: 2 تا 3 پیمانه
- گوشت چرخ نموده: 350 گرم
- خرما: ½ پیمانه
- کشمش: ½ پیمانه
- پیاز میانه: 1 عدد
- سیب زمینی: 2 عدد
- دارچین: ½ قاشق چای خوری
- روغن مایع: 2 قاشق غذا خوری
- فلفل سیاه: به اندازه مورد احتیاج
- زردچوبه: 1 قاشق چای خوری
- زعفران دم نموده: 2 قاشق سوپ خوری
- ابتدا برنج را از 3 تا 4 ساعت قبل از پخت آن با آب و اندازهی نمک خیس کنید. برنجی که از قبل خیسانده شده باشد خوش پخت تر است و بعد از آماده شدن خوشمزه تر و نرم تر خواهد بود. برای این کار کافی است یک ظرف در نظر بگیرید و اندازهی آب و نمک به آن اضافه کنید. سپس برنج را درون آن بریزید.
2. درون یک قابلمه مناسب اندازهی آب به همراه نمک و یک قاشق روغن اضافه می کنیم و ظرف را بر روی حرارت می گذاریم تا آب به جوش آید. سپس برنجی را که از قبل خیس نموده اید به ظرف اضافه کنید. هم زمان اندازهی رشته پلویی را خرد نموده و به قابلمه حاوی آب و برنج اضافه کنید. به مدت 10 دقیقه صبر کنید تا محتویات درون قابلمه بر روی حرارت باشند. حالا مواد را آبکش کنید.
3.سیب زمینی ها را پوست بکنید و به صورت حلقه حلقه خرد کنید. حالا توی یک قابلمه دیگر را با روغن چرب کنید، کمی کنجد سفید بریزید و سیب زمینی های حلقه شده را ته دیگ بچینید. در نهایت برنج و رشته پلویی که در مرحله قبلی آبکش نموده اید را اضافه کنید. یک قاشق روغن و اندازهی زعفران را بر روی برنج بریزید و 45 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
4. در حالی که رشته پلو در حال پختن و دم کشیدن است؛ شما سراغ گوشت چرخ شده بروید و گوشت قلقلی ها را آماده کنید. پیاز را رنده کنید و بعد از اینکه آب آن را گرفتید، گوشت چرخ شده، فلفل، زردچوبه، نمک رابه آن اضافه کنید. حالا آغاز به ورز دادن گوشن بکنید و مواد ترکیب شده را به مدت 10 دقیقه ورز بدهید. حالا یک سلفون بر روی این مخلوط بکشید و برای مدت 30 دقیقه درون یخچال قرار دهید.
5. در آخرین مرحله گوشت چرخ نموده را از یخچال خارج کنید و به صورت دایره یا همان قلقلی های یک میزان، فرم بدهید. درون یک ماهیتابه اندازهی روغن بریزید و بعد از داغ شدن روغن کوفته ها را اضافه و سرخ کنید. پس از سرخ شدن کوفته ها، کشمش را اضافه کنید و به مدت 5 دقیقه همه مواد را با هم تفت بدهید.
پس از دم کشیدن برنج می توانید با کوفته و کشمش آن را تزیین نموده و برای غذای مخصوص چهارشنبه سوری میل کنید. نوش جان!
فیلم آموزشی طرز تهیه رشته پلو با گوشت؛ لذیذ و آسان
مرصع پلو؛ سومین غذای مخصوص چهارشنبه سوری
قدیمی ترین غذای مخصوص چهارشنبه سوری، این پلوی خوش طعم و عطر و خوش رنگ است.
مواد مورد احتیاج برای تهیه مرصع پلو
- برنج: 4 پیماه
- سینه مرغ: 400 گرم
- کشمش: ½ پیمانه
- زرشک: ½ پیمانه
- پیاز: 3 عدد بزرگ
- خلال بادام: 1/4 پیمانه
- خلال پسته: 1/4 پیمانه
- خلال پوشت پرتقال: 1/4 پیمانه
- زعفران دم نموده: 2 قاشق غذاخوری
- دارچین: نصف قاشق چای خوری
- آب لیمو ترش: 2 قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه: به اندازه مورد احتیاج
- زردچوبه و روغن: به اندازه مورد احتیاج
- برای تهیه مرصع پلو ابتدا پوست پرتقال ها (فقط قسمت نارنجی) را بگیرید و داخل یک لیوان آب بریزید و کنار بگذارید تا به مدت 1 ساعت خیس بخورند و بعد داخل شیرجوش بریزید و روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش بیاید و حالا آب آن را عوض کنید. بعد مجددا آن را روی حرارت قرار دهید. این کار را 3 الی 4 مرتبه انجام دهید تا تلخی پوست پرتقال کاملا از بین برود. دفعه آخر که آب جوشیده را می ریزید به جای آب 2 قاشق غذاخوری روغن روی پوست پرتقال ها بریزید و تفت دهید. سپس 1 قاشق غذا خوری شکر اضافه کنید و تفت دهید تا شکر حل گردد و پوست پرتقال ها شیشه ای شوند. سینه مرغ را روی تخته آشپزخانه قرار دهید به صورت مکعبی خرد کنید.
2. یک عدد از پیازها را پوست بگیرید. بشویید و حلقه حلقه کنید به مرغ های خرد شده اضافه کنید و کمی آبلیمو و نمک روی مواد بریزید و مواد را زیر و رو کنید تا گوشت مرغ کاملا به مواد آغشته گردد و روی کاسه را سلفون بکشید و داخل یخچال قرار می دهیم تا مزه دار شوند.
3. پیازهای به جامانده را پوست بگیرید، بشویید و روی تخته آشپزخانه خلالی خرد کنید و داخل تابه کمی روغن بریزید و روی حرارت کم قرار دهید و تفت دهید تا نرم شوند و مرغ های خرد شده را از یخچال بیرون بیاورید و به تابه اضافه کنید و با پیاز تفت دهید و کمی زردچوبه و فلفل روی مواد بریزید و در تابه را بگذارید و اجازه دهید تا مرغ های خرد شده با آب پیاز پخته شوند. 20 دقیقه اجازه دهید تا با حرارت کم کاملا بپزد.
4. بعد اندازه کمی زعفران دم نموده و نمک به غذا اضافه کنید و تفت دهید و 1 قاشق غذا خوری آب لیمو و کمی دارچین روی مواد بریزید و مواد را خوب مخلوط کنید و تابه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
5. در این مرحله پلو را بپزید.
6. روی خلال بادام ها گلاب بریزید تا خیس بخورند و روی زرشک ها را نیز آب بریزید تا خیس بخورند.10 دقیقه که گذشت خلال بادام ها و زرشک ها را داخل آبکش بریزید و کشمش ها را نیز آبکش کنید.
7. ماهیتابه را داغ کنید، کمی روغن توی آن بریزید و یک گوشه خلال بادام ها را بریزید و 2 الی 3 دقیقه تفت دهید. بعد زرشک را با 1 قاشق غذا خوری شکر 1 دقیقه تفت دهید و در یک گوشه نیز کشمش ها را بریزید. سپس تفت 30 ثانیه ای بدهید و تابه را از روی حرارت بردارید.
8. حالا وقت آن است که نصف گنجایش دیس سرو را پلو داغ بریزید. تکه مرغ های پخته شده را روی برنج داخل دیس بچینید. سپس زرشک و کشمش و خلال بادام و پسته و پوست پرتقال های تفت داده شده را روی برنج به تزئینی که دوست دارید بریزید. خلال پسته را به همان صورت بدون تفت دادن روی برنج بریزید. مرصع پلوی شما آماده شده. نوش جان!
سخن آخر
در این متن غذاهای مرسوم برای این جشن باستانی را آموزش دادیم. امیدواریم که از آن لذت برده و شب چهارشنبه سوری را به خوشی در کنار جکع گرم خانواده سپری کنید.
منبع: دیجیکالا مگ