غذاهای مضر برای ماه رمضان؛ خوردن این غذاها در ماه رمضان ممنوعه!
به گزارش کنفرانس هکا، با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و شروع روزه داری، اکثرا در پی این هستند که چه غذاهایی برای افطار و سحر آماده نمایند اما کمتر کسی راجع به غذاهای مضر ماه رمضان می پرسد. ضروری است بدانید که افراط و تفریط در مصرف بعضی غذاها و نادیده گرفتن نکات تغذیه ای، می تواند آسیب های جبران ناپذیری به سلامت ما وارد کند. با توجه به مهم بودن تغذیه در ماه رمضان، در این محتوا تصمیم گرفتیم به نبایدهای ماه رمضان و غذاهای مضر ماه رمضان بپردازیم تا بتوانید یک رژیم غذایی اصولی را در این ماه پیش بگیرید.
این غذاها را از فهرست سحری و افطار خط بزنید
غذاهایی همانند آش شله قلمکار، کله پاچه، حلیم بادمجان، آبگوشت و خورش های چرب اغلب از محبوب ترین غذاهای رایج در ماه مبارک رمضان محسوب می شوند اما علی رغم طعم خوشمزه این غذاها، به دلیل دارا بودن چربی و کالری بالا، گزینه های مناسبی برای سحری و افطار نیستند. زیرا:
- هضم آن ها سخت است: غذاهای چرب و سرخ کردنی به طور ذاتی هضم سختی دارند و معده را برای مدت طولانی درگیر می نمایند. این موضوع می تواند باعث احساس سنگینی، نفخ و سوء هاضمه در طول روز گردد.
- باعث تشنگی می شوند: مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی می تواند باعث تشنگی زیاد در طول روز گردد. این موضوع می تواند تعادل مایعات بدن را به هم زده و منجر به کم آبی و ضعف گردد.
- بی حالی به همراه دارند: همانطور که گفتیم هضم غذاهای چرب و سرخ کردنی سخت است و به انرژی زیادی احتیاج دارد. این موضوع می تواند باعث خستگی و بی حالی در طول روز گردد.
- برخی از این غذاها مواد مغذی کمی دارند: غذاهای چرب و سرخ کردنی معمولاً کالری بالا و مواد مغذی پایینی دارند. مصرف این غذاها در وعده سحری و افطاری می تواند باعث کمبود مواد مغذی ضروری بدن در طول روز گردد. این درحالی است که پزشکان توصیه می نمایند در ماه رمضان مصرف مواد مغذی در اولویت باشند.
- احتمال ابتلا به بیماری ها را افزایش می دهند: مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ کردنی می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، چاقی، دیابت و برخی از انواع سرطان را افزایش دهد.
در دو محتوای آموزشی زیر می توانید طرز تهیه دو غذای سبک و ساده و صد البته خوشمزه برای سحر و افطاری را آموزش ببینید:
حواستان به میزان نمک غذاهایتان در ماه رمضان باشد
مصرف غذاهای شور تعادل الکترولیت ها را در بدن به هم می زند و باعث دفع بیشتر آب به وسیله ادرار می گردد. این امر می تواند منجر به کم آبی بدن و احساس تشنگی شدید در طول روز گردد.
غذاهای شور که برای سحری و افطاری مناسب نیستند:
- غذاهای کنسرو شده: مانند تن ماهی، کنسرو لوبیا، کنسرو نخود فرنگی و …
- ترشی ها: مانند خیارشور، کلم شور، سیر ترشی و …
- سس ها: مانند سس کچاپ، سس مایونز، سس خردل و …
- غذاهای فست فودی: مانند پیتزا، همبرگر، سیب زمینی سرخ نموده و …
- غذاهای فرآوری شده: مانند سوسیس، کالباس، ناگت و …
- آجیل و مغزهای شور: مانند بادام شور، پسته شور، فندق شور و …
شیرینی های مصنوعی را از فهرست افطار حذف کنید
وقتی از شیرینی ها صحبت می کنیم، منظورمان تنها شیرینی جات نیست. بلکه منظور، انواع مواد غذایی حاوی شکر و قند مصنوعی است. مصرف این نوع مواد غذایی باعث جذب سریع قند به بدن و افزایش سریع انرژی بدن می شوند اما این تاثیر زودگذر بوده و اندکی پس از مصرف، افت قند خون و احساس گرسنگی و ضعف را به همراه دارد. دلیل این مسئله آن است که این دسته از مواد غذایی، فاقد ارزش غذایی و مواد مغذی مورد احتیاج بدن جهت حفظ توانایی و نشاط هستند.
بنابراین توصیه می گردد به جای مصرف بی رویه شیرینی های پرکالری ماه رمضان از جمله زولبیا بامیه، گوش فیل و شله زرد که فاقد ارزش غذایی لازم بوده و از غذاهای مضر ماه رمضان به حساب می آیند از شیرینی های طبیعی و سالمی نظیر خرما و کشمش بهره ببرید. این مواد غذایی، علاوه بر طعم شیرین و خوشمزه، سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های مفیدی هستند که می توانند انرژی و نشاط لازم برای گذراندن یک ماه پر برکت را تامین نمایند. پس با مصرف شیرینی های طبیعی و سالم، هم از لذت شیرینی خوری بهره مند شوید و هم سلامتی تان را حفظ نمایید.
غذاهای تند برای سحر و افطار مناسب نیستند
غذاهای تند ممکن است برای برخی از مردم مجذوب کننده باشند، اما متخصصان تغذیه توصیه می نمایند که در سحر و افطار از خوردن این مدل غذاها اجتناب کنیم. چند دلیل برای اینکه چرا غذاهای تند جزو غذاهای مضر ماه رمضان دسته بندی می شوند:
- افزایش عطش: غذاهای تند باعث تحریک حس گرما در بدن و دفع آب بدن به وسیله ادرار و مدفوع می شوند. از این رو در طول روز عطش طاقت فرسایی را تجربه می کنید.
- تحریک معده: غذاهای تند می توانند باعث تحریک مخاط معده و ایجاد سوزش سر دل، رفلاکس معده و سوء هاضمه شوند. این مشکل به خصوص در افراد با معده حساس بیشتر بروز می نماید.
- بی اشتهایی: علاه بر این ها، تندی غذا می تواند باعث بی اشتهایی و عدم تمایل به خوردن کامل سحری و افطاری گردد.
اگر به اشتباه غذای خود را تند نموده اید، نگرلن نباشید می توانید با استفاده از تکنیک ها گفته شده در محتوای تندی غذا را چگونه بگیریم؟ طرز گرفتن تندی غذا با 6 ترفند سریع تندی غذای سحر یا افطار خود را بگیرید.
مصرف کافئین را محدود کنید
یکی دیگر از مواردی که باید مصرف آن را در ماه رمضان مصرف محدود کنید، کافئین است. کافئین به دلیل خاصیت ادرارآوری، باعث دفع آب بدن شده و جزو غذاهای مضر ماه رمضان به شمار میرود. بنابراین توصیه می گردد در ماه رمضان، به ویژه در وعده سحری مصرف نوشیدنی ها و غذاهای حاوی کافئین از جمله قهوه، چای، کاکائو و انرژی دهنده ها را به حداقل برسانید تا بتوانید بهتر از پس روزه داری برآیید.
به عنوان جایگزینی برای کافئین در ماه رمضان می توانید از نوشیدنی های سالم و مغذی زیر بهره ببرید:
نوشیدنی های گرم شامل:
- چای سبز: چای سبز بدون کافئین است و فواید زیادی مثل مانند آنتی اکسیدان های بالا، یاری به هضم غذا و افزایش چربی سوزی برای سلامتی دارد.
- دمنوش های گیاهی: انواع مختلف چای گیاهی بدون کافئین وجود دارد که می توانید از آن ها بهره ببرید، مانند دمنوش بابونه، نعناع، بادرنجبویه و به لیمو که طعمی دلنشین دارند و به آرامش و برطرف خستگی نیز یاری می نمایند.
- شیر گرم: شیر گرم یک نوشیدنی مغذی و آرامش بخش است که می تواند به برطرف خستگی و بی حوصلگی هم یاری کند. می توانید به آن کمی عسل یا خرما نیز اضافه کنید تا هم طعم و مزه آن بهتر گردد و هم انرژی بیشتری به شما بدهد.
نوشیدنی های خنک مثل:
- آب: آب برترین نوشیدنی برای برطرف تشنگی و حفظ سلامت بدن است. سعی کنید بین افطار تا سحر، آب فراوان بنوشید. البته حواستان باشد که آب خیلی سرد نباشد.
- عرقیات گیاهی: عرقیات گیاهی مانند عرق کاسنی، عرق بیدمشک و عرق شاه تره، خنک نماینده و مفید برای سلامتی هستند.
- شربت های سنتی: شربت های سنتی مانند شربت خاکشیر و شربت سکنجبین، طعمی دلنشین دارند و به برطرف تشنگی و گرمازدگی یاری می نمایند.
- آبمیوه های طبیعی: آبمیوه های طبیعی مانند آب پرتقال، آب سیب و آب هندوانه، سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستند و به حفظ سلامت بدن در طول ماه رمضان یاری می نمایند.
کربوهیدارت های پیچیده را جایگزین کربوهیدارت های ساده کنید
کربوهیدرات های ساده یا تصفیه شده مانند نان های سفید و شیرینی برای سحر مناسب نیستند. دلیل این امر این است که کربوهیدرات های ساده به سرعت هضم می شوند و برای طولانی مدت در معده نمی مانند که این امر می تواند منجر به احساس گرسنگی، ضعف و خستگی در طول روز گردد.
برترین نوع کربوهیدرات برای سحر، کربوهیدرات های پیچیده هستند که به آرامی هضم می شوند و به طور پایدار قند خون را افزایش می دهند. برخی از منابع کربوهیدرات های پیچیده مناسب برای سحر عبارتند از:
- نان سبوس دار
- غلات کامل مانند جو دوسر، گندم کامل و برنج قهوه ای
- حبوبات مانند عدس، لوبیا و نخود
- سیب زمینی
- میوه ها و سبزیجات
از خوردن نوشیدنی های خیلی سرد بپرهیزید
پس از یک روز طولانی روزه داری، میل شدید و غیرقابل کنترلی برای نوشیدن مایعات سرد در وجود آدم ایجاد می گردد. اما متخصصان تغذیه و گوارش هشدار می دهند که نوشیدن حجم زیادی آب یا نوشیدنی های یخ زده بلافاصله پس از افطار می تواند اثرات منفی جدی بر سلامتی داشته باشد.
از جمله این عوارض نامطلوب می توان به اختلال در هضم و جذب مواد غذایی، دردهای شکمی و نفخ، اسپاسم عروقی روده و حتی در موارد حادتر، ایست قلبی اشاره نمود. دلیل ریشه ای این مسائل، تفاوت شدید دمایی بین خون بدن و نوشیدنی سرد است که واکنش حاد فیزیولوژیک بدن به آن منجر می گردد.
بنابراین، برای جلوگیری از این عوارض ناخوشایند، بهتر است پس از افطار ابتدا چند قاشق غذا صرف کنید و سپس به آرامی و میزان کم از نوشیدنی های گرم یا معتدل بنوشید.
به طور خلاصه
در ماه رمضان، توجه به تغذیه مناسب برای حفظ سلامت و شادابی بدن اهمیت زیادی دارد. در این ماه، باید از مصرف غذاهای شور، تند، چرب و با قند بالا خودداری کرد. بعلاوه، نوشیدنی های گرم یا ولرم را به جای نوشیدنی های سرد و حاوی کافئین جایگزین کنید. بعلاوه توصیه می گردد که در وعده های سحر غذاهای فیبر دار و با کربوهیدرات پیچیده مصرف کنید و وعده های افطار خود را با غذاهای سبک آغاز نموده و سپس به سراغ غذاهای سنگین تر بروید. نوشیدن آب کافی در طول افطار تا سحر نیز برای حفظ سلامت بدن لازم است.
منبع: دیجیکالا مگ