طرز تهیه کله کنجی شیرینی سنتی ایلام

به گزارش کنفرانس هکا، در این مقاله با طرز تهیه شیرینی کله کنجی آشنا می شوید. کله کنجی یکی از شیرینی های سنتی استان ایلام است که از گذشته های دور در این منطقه تهیه می گردد.

طرز تهیه کله کنجی شیرینی سنتی ایلام

کله کنجی یکی از شیرینی های سنتی و خوشمزه استان ایلام است که از ترکیب کنجد و خرما تهیه می گردد. این شیرینی به علت طعم و عطر بی نظیرش، هواداران زیادی در سراسر ایران دارد. کله کنجی به عنوان یکی از سوغاتی های ایلام نیز شناخته می گردد.

با کُنجی (گِمِگَه) یکی از سوغات های خوشمزه استان ایلام آشنا شویم.

کله کنجی یک نوع حلوای شیرین و خوشمزه است که در شهر ایلام وجود دارد و به عنوان یکی از شیرینی های محلی این منطقه شناخته می گردد. مردم ایلام در بیشتر فصول از این شیرینی استفاده می نمایند. مواد اصلی مورد استفاده در تهیه آن شامل کنجد و خرمای خشک (قصب، زی، زهدی و یا زاهدی) می گردد. این شیرینی حاوی انرژی و مواد مغذی زیادی است. خرما به عنوان یکی از مواد اصلی در تهیه انواع نان ها و شیرینی های سنتی ایرانی بسیار محبوب است و نشانگر ارزش غذایی بالا و فرهنگ غذایی سالم اجداد است.

برای تهیه کله کنجی، از خرمای خشک (ژی) و کنجد استفاده می گردد. بخش دشوارتر در تهیه این شیرینی، کوبیدن مواد درون یک وسیله به نام چالگ و میه کت است. این عمل نیازمند انرژی و قدرت نسبتاً زیادی است. با این حال، از آنجایی که همه افراد به راحتی این وسیله را در اختیار ندارند و ممکن است بخواهند این شیرینی خوشمزه استان ایلام را خودشان تهیه نمایند، می توانند از چرخ گوشت استفاده نمایند.

این روش، امکان دستیابی به طعم مشابه با استفاده از چالگ و میه کت را فراهم می نماید، اگر چه شاید به پای چالگ و میه نرسد. علت استفاده از چالگ و میه کت در درست کردن شیرینی کله کنجی، به علت بهبود فرایند تهیه و روغن انداختن آن است که تنها با کوبیدن مواد اولیه می توان به نتیجه مطلوب و مورد نظر به دست آورد.

مهم ترین علت مصرف این شیرینی، انرژی فوق العاده و عدم حضور چربی های مضری است که اغلب در بیشتر شیرینی های دیگر مشاهده می گردد.

مواد لازم کله کنجی:

کنجد 500 گرم

خرما خشک 1 کیلو گرم

طرز تهیه کله کنجی:

برای تهیه کله کنجی، ابتدا کنجد ها را بشویید سپس اجازه دهید تا آب آن به خوبی گرفته شده و خشک شوند.

در همین حین خرما ها را نیز بشویید و در آبکش بریزید و اجازه بدهید آب اضافی آن ها خارج گردد. سپس هسته های آن ها را جدا کنید؛ و آن ها را داخل هاونگ بکوبید.

تابه ای را روی حرارت ملایم قرار بدهید و کنجد های خشک شده را داخل آن بریزید و آن ها را هم بزنید تا بو داده شوند دقت کنید که نسوزند، رنگ آن ها که کمی تغییر کرد کافی است.

خرما ها را به آن ها اضافه کنید و حسابی با هم مخلوط کنید و تفت بدهید حدود 5-10 دقیقه زمان ضروری است تا کنجد و خرما به خوبی با هم مخلوط و یکدست شوند. زمانی که کاملا مخلوط و یکدست شدند. می توانید برای نرم تر شدن و منسجم شدن آن ها را داخل چرخ گوشت بریزید و 2-3 بار چرخ کنید تا کاملا منسجم و یکدست گردد و چسبندگی لازم را به دست بیاورد.

اجازه بدهید مخلوط خرما و کنجد خنک گردد، سپس آن را روی سطح کار آشپزخانه پهن کنید و قطر آن را به 2 میلیمتر برسانید و به شکل دلخواه برش و یا قالب بزنید. می توانید آن ها را به میزان گردو گرد کنید.

در انتها می توانید برای تزیین آن را داخل کنجد بو داده و یا پودر پسته، پودر گردو، پودر نارگیل و حتی پودر دارچین بغلتانید و یا روی آن ها بپاشید. به علت خاصیت چسبندگی که دارد به راحتی تزیین می گردد و مواد به آن می چسبد.

آن را در یخچال قرار بدهید و با چای و دمنوش مناسب میل کنید.

نکاتی برای درست کردن کله کنجی:

برای تهیه کله کنجی می توانید از خرما زاهدی تازه بهره ببرید، خرما ها نباید خیلی خشک و سفت باشند.

اگر می خواهید شیرینی شما شیرین تر باشد، می توانید اندازه شکر را در آن افزایش دهید.

برای اینکه شیرینی شما طعم بهتری داشته باشد، می توانید اندازهی پودر هل یا پودر دارچین به آن اضافه کنید.

کله کنجی را می توانید در ظرف در بسته به مدت چند روز در یخچال نگهداری کنید.

خواص کله کنجی:

کله کنجی یک شیرینی مقوی و سرشار از مواد مغذی است. این شیرینی منبع خوبی از پروتئین، فیبر، آهن و ویتامین های گروه B است. کله کنجی بعلاوه دارای طبع گرم است و برای افرادی که در فصل زمستان دچار سرماخوردگی و آنفلونزا می شوند، مفید است.

شیرینی کله کنجی طبع گرمی دارد و برای فصل های سرد سال بسیار مناسب است. این شیرینی انرژی زا است و می تواند به عنوان یک میان وعده یا عصرانه سالم و مقوی مصرف گردد.

در انتها:

شیرینی کله کنجی یک شیرینی سنتی و سالم است که از مواد اولیه طبیعی تهیه می گردد. این شیرینی سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. خرما منبع خوبی از فیبر، پتاسیم، آهن و منیزیم است. کنجد نیز منبع خوبی از پروتئین، چربی های سالم، کلسیم و منیزیم است.

منبع: گردشبان
انتشار: 11 فروردین 1403 بروزرسانی: 11 فروردین 1403 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 16399

به "طرز تهیه کله کنجی شیرینی سنتی ایلام" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کله کنجی شیرینی سنتی ایلام"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید