طرز تهیه شامی ترش گیاهی و بدون گوشت به 2 روش ساده و خوشمزه
به گزارش کنفرانس هکا، شامی ترش گیاهی گیلانی یک سبک درست کردن شامی ترش سنتی گیلانی است. اگر سوال شما هم این است که غذای بدون گوشت چی درست کنم؟ یا اگر گیاهخوار هستید و ممنوعیت خوردن انواع گوشت را دارید، یا گوشت چرخ نموده در دسترس ندارید، می توانید ترشه شامی گیلانی گیاهی با سویا یا با حبوبات را درست کنید. این نسخه از طرز تهیه شامی گیلانی، هم خوشمزه و هم بسیار مغذی است. در این مقاله از در 2 مدل طرز تهیه شامی ترش گیاهی با سویا و حبوبات و نکات تهیه آن را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه شامی ترش با سویا (برای 4 نفر)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
سویا | 350 تا 400 گرم |
سیب زمینی | 1 عدد بزرگ |
تخم مرغ | 1 عدد |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
سیر | 2 حبه |
سبزی معطر تازه (گشنیز، جعفری، نعناع، ریحان و مرزه) | 1 قاشق غذاخوری خرد شده |
سبزی معطر شمالی (چوچاق، خالواش، انار بیجه) | 1 قاشق غذاخوری خرد شده |
آرد گندم یا آرد نخودچی | 1 قاشق غذاخوری |
رب انار (ترش یا ملس) | 1 قاشق غذاخوری |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
آب جوش | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آبغوره یا آب نارنج | به مقدار دلخواه |
سیب زمینی خلالی، برنج یا نان | برای سرو شامی ترش |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به مقدار دلخواه |
مدت زمان آماده سازی مواد: 1 تا 2 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت شامی ترش گیاهی با سویا: 45 دقیقه
مراحل طرز تهیه ترش شامی گیاهی با سویا
روش تهیه شامی ترش گیاهی مشابه است، فقط باید بعضی نکات آماده سازی و پخت سویا را رعایت کنید. در ادامه مراحل طرز تهیه شامی ترش یا به قول گیلانی ها تورشه آب با سویا را دنبال کنید.
مرحله اول: سویا را آماده کنید
در ابتدا برای درست کردن ترشه شامی گیلانی به روش گیاهی، سویاها را در یک کاسه بریزید و روی آنها آب سرد یا ولرم بگیرید. اجازه دهید سویاها حداقل به مدت 15 تا 30 دقیقه خیس بخورند و نرم شوند. سویاها بعد از خیس خوردن، آب را جذب نموده و پف می نمایند. هر چه بیشتر سویاها را بخیسانید، بهتر است و نفخ سویاها هم گرفته می گردد.
در صورت تمایل می توانید سویا را از فروشگاه های به روش های و اینترنتی بخرید.
مرحله دوم: سبزی ها را آماده کنید
در فاصله ای که سویاها آماده می شوند، سبزی های معطر را بشویید و در آبکش بریزید تا آب اضافی آنها گرفته گردد. سپس سبزی ها را ریز و ساطوری خرد کنید. هر کدام از سبزی های معطر را ندارید، می توانید از دستور تهیه شامی ترش، حذف کنید. حتی اگر سبزی معطر تازه ندارید، می توانید به مایه شامی ترش، به مقدار دلخواه کمی سبزی خشک اضافه کنید.
برای تهیه انواع سبزی معطر خشک می توانید از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
مرحله سوم: سویاها را چرخ کنید
در ادامه، بعد از اینکه سویاها کاملا خیس خورده و نرم شدند و داخل آنها دیگر سفت نبود، سویاها را در آبکش بریزید. آنها را با دست یا با ته لیوان، فشار دهید تا آب داخل سویاها بیرون بیاید. سپس سویاهای آب گرفته شده را در چرخ گوشت بریزید و 2 بار آنها را چرخ کنید تا کاملا ریز شوند. سویاهای چرخ شده را در یک کاسه بریزید و سبزی های معطر ساطوری شده را به آنها اضافه کنید.
مرحله چهارم: مایه شامی ترش گیاهی را درست کنید
در این مرحله، سیب زمینی را پوست بگیرید، رنده کنید و آب آن را بگیرید. یکی از پیازها هم را پوست بگیرید و رنده کنید. بعد پیاز را با دست بفشارید تا آب آن گرفته گردد. سیر را هم رنده کنید. سیب زمینی، سیر و پیاز رنده شده را به کاسه اضافه کنید. تخم مرغ را در یک کاسه جدا بشکنید و با چنگال هم بزنید تا زرده و سفیده آن مخلوط گردد و کف کند. این کار به پف دار شدن شامی یاری می نماید.
می توانید تخم مرغ را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله پنجم: مایه شامی را استراحت دهید
در آخر، آرد نخودچی یا آرد گندم، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را اضافه کنید و همه مواد را با هم ورز دهید تا کاملا با هم مخلوط شوند و انسجام کافی پیدا نمایند. اگر مایه شامی ترش، هنوز به مقدار کافی سفت نبود، کمی آرد دیگر اضافه کنید. بعد روی ظرف را بپوشانید و در یخچال بگذارید تا به مدت 1 ساعت استراحت کند.
می توانید انواع آرد مثل آرد نخودچی و آرد گندم و انواع ادویه غذا شامل زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله ششم: سس شامی ترش را درست کنید
در مدتی که مایه شامی در حال استراحت است، یک پیاز به جای مانده را پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز یا خلالی باریک خرد کنید. در یک تابه مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ گردد. سپس پیازها را در تابه بریزید و مدام تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی شوند. کمی زردچوبه و فلفل سیاه اضافه کنید و چند ثانیه تفت دهید تا طعم خام آنها گرفته گردد.
در صورت تمایل می توانید پیاز داغ منجمد را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله هفتم: رب گوجه و رب انار را اضافه کنید
رب گوجه () را در تابه بریزید و تفت دهید تا رنگ باز کند. در این مدت، حرارت را کم کنید تا رب گوجه فرنگی نسوزند. رب انار () را با آب جوش مخلوط کنید تا رقیق گردد. سپس به تابه اضافه نموده و صبر کنید تا سس قوام پیدا کند.
رب گوجه فرنگی و رب انار را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله هشتم: ترش شامی گیاهی را سرخ کنید
در فاصله ای که سس آماده می گردد، مایه شامی ترش را که استراحت نموده است، از یخچال بیرون بیاورید. در یک تابه مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ گردد. سپس به مقدار یک نارنگی از مایه شامی بردارید بین دست هایتان گلوله کنید. بعد آنها را صاف کنید و به شکل یا دربیاورید. شامی را در روغن سرخ کنید. یک طرف شامی که سرخ شد، طرف دیگر آن را هم سرخ کنید.
مرحله نهم: شامی ترش را در سس بگذارید و سرو کنید
در آخر، وقتی شامی های ترش آماده شد، آنها را به ترتیب داخل سس غلیظ شده بچینید و به مدت 30 دقیقه صبر کنید تا سس به خورد شامی ترش برود. در 5 دقیقه پایانی، به دلخواه، مقداری آبغوره یا آب نارنج به مایه خورش شامی ترش گیاهی اضافه کنید. طعم سس را بچشید و وقتی به طعم دلخواهتان رسید، شعله را خاموش کنید. شامی ترش را با نان، یا سرو کنید.
شما می توانید انواع چاشنی غذا شامل آبغوره، آبلیمو و انواع برنج ایرانی و خارجی را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مواد لازم برای تهیه ترشه شامی بدون گوشت
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز پخته (یا کنسرو لوبیا) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
سیب زمینی | 1 عدد میانه |
پیاز | 1 عدد میانه |
آرد نخودچی | 1 قاشق چای خوری (اختیاری) |
نمک، فلفل سیاه و سماق | به مقدار دلخواه |
رب گوجه | 1 قاشق غذاخوری |
رب انار | 2 قاشق غذاخوری |
آب جوش | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آبغوره | 1 قاشق چای خوری |
مدت زمان آماده سازی مواد: 1 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج پخت ترش شامی بدون گوشت: 30 دقیقه
مراحل طرز تهیه شامی ترش گیاهی با لوبیا قرمز
خورش ترش شامی گیلانی را اگر می خواهید به صورت گیاهی درست کنید، هم می توانید از سویا و هم از لوبیا بهره ببرید. در ادامه مراحل طرز تهیه ترش شامی با لوبیا برای گیاهخواران را دنبال کنید.
مرحله اول: مایه شامی ترش گیاهی را درست کنید
در این روش، لوبیا چیتی یا قرمز را از قبل بپزید تا کاملا نرم گردد. می توانید از کنسرو لوبیا هم بهره ببرید. در صورت استفاده از کنسرو، آب یا عصاره آن را بگیرید و فقط لوبیاها را بهره ببرید. سیب زمینی و پیاز را هم رنده کنید و آبشان را بگیرید. سپس لوبیا پخته، سیب زمینی رنده شده، پیاز رنده شده، فلفل، نمک و زردچوبه را در مخلوط کن با هم میکس کنید تا یکدست شوند.
در صورت تمایل کنسرو لوبیا چیتی و انواع حبوبات مثل لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را به روش های حضوری و اینترنتی می توانید از فروشگاه های بخرید.
مرحله دوم: سس شامی ترش را درست کنید
اگر مایه شما انسجام کافی نداشت، آرد نخودچی را هم اضافه کنید. مایه شامی ترش را به مدت 1 ساعت در یخچال استراحت دهید. در این فاصله، در یک تابه، مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. وقتی روغن داغ شد، رب گوجه فرنگی را در آن تفت دهید. سپس رب انار و آب جوش را اضافه کنید و اجازه دهید سس شامی غلیظ گردد.
مرحله سوم: شامی ترش بدون گوشت را سرخ کنید
بعد از استراحت کردن مایه شامی ترش، آنها را در روغن، مثل دیگر کتلت ها یا شامی ها، سرخ کنید.
مرحله آخر: شامی ترش وگان را سرو کنید
همه شامی ها که سرخ شدند، آنها را در سس شامی ترش بگذارید. به مدت 15 تا 30 دقیقه (بسته به غلظت سس شامی ترش) شامی ها را با سس بپزید. در آخر آبغوره را اضافه کنید و بعد از 5 دقیقه شعله را خاموش کنید. شامی ترش گیاهی شما آماده سرو است. ترشه شامی را با نان یا برنج میل کنید. نوش جان!
فوت و فن های خوشمزه شدن شامی ترش گیاهی و بدون گوشت
سس شامی ترش با چی درست میشه؟
برای تهیه شامی ترش، معمولا از پیاز تفت داده شده در روغن و ادویه، با رب گوجه فرنگی و رب انار یا رب آلوچه، استفاده و به عنوان چاشنی به آن آبغوره، آب نارنج یا آبلیمو افزوده می گردد. البته می توانید سس شامی ترش را بنا به سلیقه خود، به روش دلخواه درست کنید.
به جای گوشت در شامی ترش گیاهی چی استفاده کنیم؟
شما می توانید به جای گوشت چرخ نموده مخلوط، از سویا خیسانده و چرخ نموده، لوبیا پخته شده یا کنسرو لوبیا چیتی بهره ببرید.
منبع: افق کوروش