طرز تهیه خورش قیمه نذری خوشمزه
به گزارش کنفرانس هکا، خورش قیمه نذری یکی از غذا های اصیل و محبوب در میان ایرانیان است که در تهیه آن از گوشت، لپه، سیب زمینی و رب گوجه فرنگی استفاده شده و با لیمو عمانی مزه دار می گردد. مواد اولیه این غذا معمولا برای 50 الی 100 نفر در نظر گرفته می گردد. طعم و عطر بی نظیر این خورش به نوع ادویه ها، زمان افزودن ادویه ها و روش طبخ آن بستگی دارد.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - کلمه قیمه به هر نوع گوشت خرد شده به شکل مکعبی اشاره دارد. علت اصلی نامگذاری نیز همین است. انواع مختلفی از خورش قیمه نظیر قیمه نثار، قیمه بادمجان و قیمه آلو در ایران درست می گردد، اما خورش قیمه نذری که اغلب در مناسبت های مذهبی تهیه و توزیع می گردد، دستور خاصی دارد. در ادامه با دستور پخت خورش قیمه خوشمزه آشنا می شوید. مواد اولیه این غذا برای 10 و برای 100 نفر در ادامه به صورت جدول ارائه شده است.
طرز تهیه خورش قیمه نذری
مواد اولیه زیر حداقل برای 10 و حداکثر برای 12 نفر کفایت می نماید.
مواد لازم برای 10 الی 12 نفر | |
گوشت | 500 گرم |
لپه خیسانده | 2 پیمانه |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
لیمو عمانی | 3-4 عدد |
سیب زمینی | 3-4 عدد |
زردچوبه | 1 قاشق چایخوری |
روغن | به میزان لازم |
دارچین | 1/2 قاشق چایخوری |
گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
زعفران ساییده | 1/2 قاشق چایخوری |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
خورش قیمه نذری برای 100 نفر:
مواد لازم برای 100 نفر | |
گوشت | 8 کیلوگرم |
پیاز | 6 کیلوگرم |
لپه | 12 پیمانه |
رب | 1.5 کیلوگرم |
لیمو عمانی | 600 گرم |
سیب زمینی | 10 کیلوگرم |
دنبه | 1 کیلوگرم |
زردچوبه، فلفل و روغن | به مقدار لازم |
زعفران دم نموده | یک قوری کوچک |
برنج | 16 کیلوگرم |
دستور تهیه:
- پیاز را خرد نموده و در قابلمه با 2 قاشق غذاخوری روغن تفت دهید تا طلایی گردد.
- گوشت را به قطعات 2 سانتی متری برش زده و به پیاز اضافه کنید. حدود 3-2 دقیقه گوشت را با پیاز تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
- زردچوبه و فلفل را به گوشت اضافه نموده و به تفت دادن ادامه دهید تا اطراف تکه های گوشت کاملا سرخ گردد.
- لپه را شسته و در آبکش بریزید تا آب آن کاملا گرفته گردد، سپس روی گوشت بریزید و حدود 5 دقیقه با گوشت تفت دهید.
- رب گوجه فرنگی را اضافه نموده و تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شده و خوشرنگ گردد.
- به اندازه کافی آب جوش در قابلمه بریزید، طوری که تا ارتفاع حدود 4 سانتی متر روی مواد داخل قابلمه را بپوشاند.
- چند دقیقه صبر کنید تا آب داخل قابلمه به جوش آید، سپس درب قابلمه را بسته و حرارت را کم کنید.
- حدود 3 ساعت فرصت دهید تا گوشت و لپه بپزند و در این فاصله اگر لازم بود مقداری آب جوش به خورش اضافه کنید.
- لیمو عمانی ها را شسته و با چنگال آن ها را سوراخ کنید. پس از انتها ساعت اول، لیمو عمانی را به خورش اضافه کنید.
- پس از انتها ساعت دوم پخت، لیمو عمانی ها را از خورش درآورید و نمک، زعفران و دارچین را به خورش اضافه کنید.
- اجازه دهید خورش روی حرارت ملایم جاافتاده و به روغن بنشیند. 15 دقیقه قبل از انتها پخت خورش، گلاب را به خورش اضافه کنید.
- در این فاصله سیب زمینی ها را شسته، پوست بگیرید و به صورت خلالی خرد کنید. سپس سیب زمینی را در روغن سرخ کنید.
- خورش قیمه نذری را در بشقاب بکشید و سیب زمینی سرخ شده را روی آن بریزید.
- خورش قیمه را با برنج زعفرانی همراه با سبزی خوردن میل نموده و از دوغ به عنوان نوشیدنی در کنار آن بهره ببرید.
نکات مهم و اصولی برای تهیه خورش قیمه نذری عالی و ایده آل
- پیاز مورد استفاده در تهیه خورش قیمه را خوب سرخ کنید تا کاملا طلایی گردد. حتی می توانید مقداری پیاز داغ همراه با زعفران و دارچین به خورش اضافه کنید تا بوی پیاز داغ در آن مشهود باشد.
- رب مورد استفاده در تهیه خورش قیمه نذری را خوب تفت دهید تا خوشرنگ گردد.
- گوشت خورش قیمه را معمولا از مغز ران یا راسته گوسفندی تازه و کمی چرب انتخاب کنید تا لذیذتر باشد.
- تفت دادن لپه با گوشت از له شدن آن حین پختن جلوگیری می نماید. در روش دیگر می توانید لپه را با لیمودر قابلمه دیگری با مقداری آب روی حرارت ملایم به مدت 50-40 دقیقه بپزید تا آب آن تمام گردد. سپس در انتها ساعت دوم گوشت، لپه را به گوشت اضافه کنید.
- لیمو عمانی را پس از یک ساعت از خورش خارج کنید، زیرا ماندن آن در خورش باعث تلخ شدن خورش می گردد.
- به سیب زمینی در حال سرخ شدن مقداری زردچوبه اضافه کنید تا خوشرنگ تر گردد.
- در خورش قیمه نذری از چیپس سیب زمینی آماده استفاده نکنید، زیرا در خورش زود له می شوند ضمناً طعم و مزه خوبی ندارند.
- استفاده از زعفران، دارچین و گلاب عطر و طعم بی نظیری به خورش قیمه نذری می دهد که بهتر است در ساعات انتهای پخت خورش به آن اضافه شوند تا عطر خود را حفظ نمایند.
دادن نذری در مراسم عزاداری و پذیرایی از سوگواران از دوره صفویه شروع شده و امروزه شکلی کاملا رسمی به خود گرفته است. غذاهایی همچون عدس پلو، لوبیا پلو با گوشت تکه ای و استانبولی با مرغ علاوه بر اینکه در گروه غذا های خانگی قرار دارند، پای ثابت پذیرایی در مجالس عزاداری نیز هستند. خورش قیمه یکی از غذا های ساده ای است که به راحتی درست می گردد و در آن می توان از گوشت قربانی استفاده کرد و بین عزاداران به طور مساوی تقسیم کرد. شاید به همین دلیل این خورش غذای اصلی اینگونه مراسم است.
منبع: setare.comآموزشگاه ما: آموزش باید برای همه در دسترس باشد