طبع ماهی سرد است یا گرم؟
به گزارش کنفرانس هکا، خبرنگاران | سرویس سلامت - ماهی غذایی لذیذ و خوشمزه ای است که به گونه های مختلفی پخت می گردد. در کشور عزیزمان، بسته به مزاج، این غذا به شکل های مختلف طبخ و مصرف می گردد. در ادامه به آنالیز طبع ماهی و روش های پخت هر چه خوشمزه تر آن می پردازیم.
طبع ماهی؛ ماهی سرد است یا گرم؟
ماهی ها بسته به منطقه و نوع آبی که در آن زندگی می نمایند، مزاج مختلفی دارند. در طب سنتی، ماهی هایی که در اقیانوس و آب های شور دریا زندگی می نمایند؛ مزاج سرد و تری دارند. هرچه آب ها شورتر باشد، سردی طبع ماهی کم می گردد و هرچه آب سردتر باشد، سردی مزاج هم بیشتر است. از آن سو ماهی هایی که در آب های شیرین زندگی می نمایند، مانند ماهی قزل آلا، طبع معتدلی دارند.
طب سنتی بسته به طبع غذا ها و مزاج شخص، مواد غذایی مختلف را در کنار هم برای مصرف پیشنهاد می نماید تا از مسائل بعد از مصرف آن بکاهد. همزمان خوردن ماهی با برخی خوراکی ها و چاشنی ها اصلا مناسب نیست؛ برای مثال در هنگام خوردن ماهی نباید از تخم مرغ، ماست، دوغ و هر نوع چاشنی که ترش مزه هستند و طبع سردی نیز دارند مانند آب لیمو، انواع ترشی پرهیز کنید. بهترین طعم دهنده برای ماهی که طعم مطلوب و ترشی دارند و مزه خوبی به ماهی می دهد، نارنج است. نارنج مزاج گرمی دارد و در بین ترش مزه ها تنها ترشی است که این مزاج را دارد. این توصیه ها حتی برای افرادی است که فشار خون بالایی دارند و معمولا برای کنترل بیشتر بعد و هنگام غذا خوردن از ترشیجات استفاده می نمایند. در طب سنتی انواع غذا های گرم بعد از خوردن ماهی توصیه می گردد تا به تعادل برسد.
شیوه های طبخ ماهی برای تعادل مزاجی
ماهی به صورت های مختلفی، چون کبابی، بخارپز، شکم پر، و… پخت می گردد. این غذا علاوه بر خواص بی نظیری که نسبت به گوشت و مرغ دارد، هضم راحت تری نیز دارد. یکی از انواع طبخ ماهی، ماهی شکم پر است. این نوع پخت ماهی از زمان های قدیم مورد مصرف ایرانیان بوده و شیوه های پخت آن در استان های مختلف متفاوت است. برای مثال در استان های شمالی کشور این غذا با انواع سبزی، چون سیر، چوچاق، خالواش، اناریجه، پونه و… و گردو که طبع گرمی دارد، استفاده می گردد.
این سبزیجات هر کدام با خاصیت متفاوتی که دارند عوارض سردی را کاهش می دهند. از طرف دیگر از ادویه های گرم برای مزه دار کردن و از انواع چاشنی مانند گلپر، مرزه و … برای خوش طعم شدن آن استفاده می نمایند. در جنوب یکی از انواع غذایی که با ماهی سرو می گردد، قلیه ماهی است. این غذا با انواع ادویه های گرم طعم دار شده و با مزه ای دلنشینی که دارد بسیار محبوب و خوش مزه است.
در بیشتر مناطق ایران قبل از پخت، برای از بین بردن بوی زخم ماهی و مزه دار شدن آن، آن را در موادی بسته یه ذائقه خود قرار می دهند. این مواد از انواع ادویه هایی، چون زردچوبه، فلفل سیاه و زنجبیل، سبزیجات، سیر، روغن زیتون و … است. بعد از خوردن ماهی می توان از موادی، چون کشمش، خرما، ، گردو، عسل و کنجد به میزان کافی بهره ببرید.
بهترین زمان برای مصرف ماهی
این غذای خوشمزه را بهتر است در وعده ناهار مصرف کنید. اگر مزاج شما گرم است از خوردن ماهی در وعده شام پرهیز کنید. این غذا بر خلاف باور همگان بهتر است در فصول گرم سال مصرف گردد. طبع ماهی به دلیل سرد بودن، در فصول سرد منجر به مسائلی در گوارش و هضم، ضعف و بی حالی می گردد. این غذا می تواند تشدیدنماینده بیماری های سردی همچون روماتیسم مفصلی، آلزایمر، افسردگی و… باشد.
توصیه های مهم
- افرادی که طبع سردی (افراد سوداوی و بلغمی) دارند، از خوردن زیاد ماهی پرهیز نمایند.
- در هنگام مصرف ماهی، به هیچ عنوان آب ننوشید.
- مصرف ماهی برای افرادی که اختلالات قلبی آن ها ناشی از گرم مزاجی باشد، بسیار مفید است، اما در غیر این صورت، سردی ماهی موجب سستی و ضعیف نماینده قلب است که بهتر است با میگو و اشپل آن جایگزین ماهی گردد.
- خوردن ماهی به همراه مواد غذایی دیگر که طبع سردی دارند مانند دوغ، ماست و… در وعده شام منجر به مسائل و عوارض شدیدی می گردد. خوردن همزمان آن ها ممکن است موجب ضعف شدید، افزایش احتمال سکته، لک و پیس، سردی معده و… گردد.
- ماهی سرشار از امگا 3 است. این ماده برای جذب، تحت تاثیر مواد مختلف قرار نمی گیرد. این ماده در دسته چربی های حساس به دماست و باید در روش پخت آن دقت کنید.
- بعد از خوردن ماهی می توانید از پرتقال بهره ببرید. این میوه به دلیل ویتامین C موجود در آن، آهن ماهی را جذب می نماید.