رگ های خشک گلستان تشنه تدبیر، رنج مردم از بی آبی در 7 کیلومتری قلب گلستان
به گزارش کنفرانس هکا، خبرنگاران/گلستان در حالی که کم آبی صبر گلستانی ها را لبریز نموده اما متأسفانه اقدامات مسئولان برای خروج از این بحران شفابخش نبوده و به نظر می رسد مردم به ناچار باید تابستان داغ سال آینده را هم در انتظار اقدام عاجل مسئولان با بی آبی سپری نمایند.
با وجود آنکه سال هاست مردم گلستان از بی آبی شِکوه می نمایند اما به نظر می رسد واژه کم آبی در زیر لای های سرسبز نگارستان ایران و در ادبیات مسئولان معنا پیدا نمی نماید شاید به همین علت است که تا به امروز هیچ اقدام اساسی برای برطرف این معضل اندیشیده نشده است.
متأسفانه در حالی که کم آبی صبر گلستانی ها را لبریز نموده و گذران تابستان داغ برای مردم طولانی و نفسگیر شده اما بسیاری از طرح ها از سازگاری با خشکسالی تا انتقال آب از خزر به گرگان و بعلاوه شیرین سازی آب های لب شور بر روی کاغذ به جای مانده است، حتی احداث سدمیرداماد به عنوان یک طرح عاجل با اما و اگرهای زیادی از تامین اعتبار گرفته تا تملک اراضی رو به رو است.
کمتر کسی تصور می نماید که در فاصله کمتر از هفت کیلومتر از مرکز استان گلستان مردمانی باشند که پس از گذشت سال ها از عمر با برکت انقلاب اسلامی از آب لوله کشی سالم بهره مند نباشند و در تابستان آب مورد احتیاج خود را از بخش های کشاورزی تامین نمایند و اگر مسئولان به جای آنکه این واقعیت ها را کتمان می کردند آن را می دیدند و سختی و مشقت مردم را بیش از پیش درک می کردند شبانه روز برای حل این بحران کوشش می کردند.
اما متأسفانه باید گفت با وجود شرایط سخت آبی در گلستان بعضی مدیران به سخاوت آسمان چشم دوختند و امید دارند با کاهش بحران خشکسالی، این شرایط بهتر گردد از طرفی بسیاری از مسئولان نیز معتقدند باید رفته رفته سپرهای دفاعی استان را برای رویارویی با بحران شدید خشکسالی بالا بگیریم.
برنامه ریزی برای حفر 45 حلقه چاه در گلستان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان در این باره گفت: با توجه به مسئله ای که در حوزه آب شرب بود همه دست به دست هم دادند و استاندار گلستان نیز به صورت هفتگی موضوعات مربوط به آب را پیگیری و رصد می نمایند و جلسات متعددی با حضور دستگاه های مرتبط برای پیشگیری و بهبود شرایط موجود برگزار می گردد.
بهزاد هرمزی اضافه نمود: در حوزه تنش آبی در گلستان با پیگیری های صورت گرفته توانستیم علاوه بر پروژه های آبرسانی برای شهرها، اعتباری را نیز به تنش آبی اختصاص دهیم به ویژه در حوزه شهر گرگان اتفاقات خوبی در حال اجرا است و در کنار اجرای پروژه های آبرسانی در اقدام فوری و اضطراری حفر چاه نیز در دستور کار نهاده شده است و دو حلقه چاه وارد مدار شده و فرایند انتخاب پیمانکار برای حفر سه حلقه چاه دیگر در دست اقدام است.
وی اضافه نمود: یکی دیگر از اقدامات ما در شهر گرگان تقویت زون جنوبی بود و توانستیم با استفاده از تغییر جهت پمپاژ و اصلاح شبکه های توزیع اندازه آب رسیده به گلشهر(کانون توزیع آب در شهر گرگان) را دو برابر کنیم و این مسئله یاری می نماید تا در شرایط پیک مصرف شرایط بهتری داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان از برنامه ریزی برای حفر 45 حلقه چاه در استان گلستان اطلاع داد و گفت: تا به امروز مناقصه 25 حلقه چاه برگزار شده است. بعلاوه هشت حلقه چاه به بهره برداری رسیده و عملیات اجرایی مابقی آن در دهه فجر شروع شده است، در مجموع 167 کیلومتر شبکه توزیع، 231 کیلومتر خط انتقال و 43 باب مخزن به ظرفیت 20 هزار مترمکعب در دست اجرا است و 351 ایستگاه پمپاژ در امسال به مدار بهره برداری می رسد که همه این اقدامات برای بهبهود شرایط آبی نسبت به سال گذشته است.
هرمزی با بیان اینکه اگر برداشت های غیرمجاز از آب در بخش کشاورزی نباشد ما در مسئله آب مسئله ای نداریم، متذکر شد: تقریباً 88 درصد آب در حوزه کشاورزی استفاده می گردد و از 36 هزار حلقه چاه آب کشاورزی تنها 600 حلقه در حوزه آب شرب است و مابقی چاه ها در حوزه کشاورزی استفاده می گردد.
وی، احتیاج آبی شهر گرگان در سال 1415 را یک هزار و 910 لیتر بر ثانیه اظهار داشت و متذکر شد: در شرایط خوب تقریباً می توان یک هزار و 350 لیتر بر ثانیه آب از چاه های شهر گرگان استحصال کرد حال آنکه در شرایط فعلی احتیاج آبی شهر گرگان یک هزار و 750 لیتر بر ثانیه است، در حال حاضر مشکل آب شرب استان گلستان را باید در حوزه کشاورزی حل کرد و باید تدابیری برای چاه های غیرمجاز و برداشت های بی رویه از آب زیرزمینی اتخاذ گردد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان گلستان نیز در این باره اظهار کرد: شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور بهبود شرایط آبی و اجرای طرح های آبرسانی در 6 شهر گلستان را از ما درخواست نموده که در این راستا تجهیز و تحویل یک حلقه چاه دیگر در بندرترکمن و گمیشان، تجهیز سه حلقه چاه و حفر دو حلقه چاه نو در گرگان، تکمیل خط انتقال کلیدی از گرمابدشت به گرگان و بعلاوه ساخت مخزن 20 هزار مترمکعبی در دستور کار نهاده شده است، بعلاوه برنامه های مختلفی نیز برای بهبود شرایط آبی در شهرهای آزادشهر، کلاله و رامیان در نظر گرفته شده است.
سید محسن حسینی به آخرین شرایط آب شیرین کن اشاره نمود و شرح داد: در سفر معاون وزیر نیرو که به نیابت از وزیر محترم به گلستان سفر کردند موضوع استفاده از آبخوان های شور و لب شور و شیرین سازی آن در دستور کار ما نهاده شد و مقرر شد در این بخش مطالعات لازم انجام گردد که مطالعات در 6 محور انجام شد و کمیته های فنی نیز نتیجه مطالعات را تأیید کردند و به زودی اقدامات فراخوان سرمایه گذار انجام خواهد شد.
اعلام فراخوان جذب سرمایه گذار شیرین سازی آب دریا در اسفندماه
وی اضافه نمود: موضوع دیگر شیرین سازی آب دریا بود که بعد از مدت ها پیگیری در تابستان امسال توانستیم مجوز تخصیص آب از دریا را اخذ کنیم و در این خصوص نیز مطالعاتی انجام شد و سوم بهمن ماه برای معاون وزیر نیرو ارسال شد و در حال حاضر در کمیته های فنی در حال آنالیز است و به نظر می رسد نتیجه آنالیز ها تا خاتمهی بهمن ماه تعیین گردد و در اسفندماه فراخوان آن و مسائل مربوط به جذب سرمایه گذار اجرایی خواهد شد.
به گفته کارشناسان؛ اتمام سد نرماب و چهل چای به تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی بیش از 550 هزار نفر از مردم استان گلستان به ویژه شهرهای دارای تنش آبی یاری خواهد نمود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان گلستان در مورد آخرین شرایط تکمیل سد نرماب گفت: بدنه اصلی سد نرماب 92 درصد پیشرفت داشته است و اگر مسئله ای ایجاد نگردد خاکریزی آن تا تابستان به اتمام می رسد و تاج سد آسفالت خواهد شد البته سد نرماب مسائلی هم دارد، سد نرماب از محل پیوست بودجه 155 میلیارد تومان اعتبار داشت و با پیگیری های صورت گرفته توانستیم 45 میلیارد دیگر اعتبار جذب کنیم، از محل تهاتر نفت نیز حدود 500 میلیارد تومان برای این پروژه تصویب شد.
حسینی کل اعتبار مورداحتیاج برای تکمیل سد نرماب را دو هزار میلیارد تومان بیان کرد و اضافه نمود: در حال حاضر با توجه به اعتباری که از محل تهاتر نفت تصویب شد و بعلاوه وعده هایی که در سفر رئیس جمهور به گلستان داده می گردد امیدواریم فرایند اجرای این پروژه سرعت بیشتری بگیرد.
1500 لیتر بر ثانیه احتیاج گلستان برای خروج از تنش آبی/ عقب ماندگی گلستان در بخش زیرساخت های سد
شرایط نگران نماینده آب در گلستان به جایی رسید که استاندار گلستان مسئله آب را یکی از دغدغه های اساسی استان می داند.
علی محمد زنگانه با بیان اینکه احتیاج آبی استان برای خروج از تنش آبی نزدیک به یک هزار و 500 لیتر بر ثانیه است، اضافه نمود: اندازه برداشت از آب های زیرزمینی در گلستان 140میلیون مترمکعب است که این اندازه باید به 70میلیون مترمکعب کاهش پیدا کند، متأسفانه جزو معدود استانی هستیم که بیش از 90 درصد آب مورداحتیاج را از آب های زیرزمینی تأمین می کنیم که این مسئله زمینه ساز بروز مسائلی از جمله فرونشست زمین شده است.
وی به برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای برطرف تنش آبی در گلستان اشاره نمود و شرح داد: در شهر گرگان حدود 500 لیتر بر ثانیه کمبود آب وجود دارد که این مسئله در عید نوروز و فصل تابستان مردم را با مشکل روبرو می نماید، از محل اعتبارات تنش آبی اعتبارات خوبی را برای برطرف مشکل کم آبی در گرگان در دستور کار قرار خواهیم داد.
زنگانه با بیان اینکه ایجاد مخزن، احداث چاه های آب در نقاط مختلف گرگان و خرید آب از زمین های کشاورزی به عنوان برنامه های کوتاه مدت به طور جدی در حال اجرا است، یادآور شد: مخزن 20 هزار مترمکعبی آب در نزدیکی گرگان در حال راه اندازی است و تا به امروز تدابیر لازم برای جبران 220 لیتر بر ثانیه کسری آب برای گرگان صورت گرفته است.
استاندار گلستان احداث آب شیرین کن را جزو اقدامات میان مدت برای برطرف تنش آبی استان دانست و گفت: در حال حاضر سرمایه گذار برای آب شیرین کن آماده سرمایه گذاری است، گرچه فراوری آب شیرین بخش اول کار است و ایجاد شبکه انتقال مسئله دیگری است، از طرفی در اقدام بلند مدت ساخت سد در دستور کار ما نهاده شده است. متأسفانه گلستان از لحاظ زیرساخت های سد عقب ماندگی هایی دارد که باید برطرف گردد.
تابستان امسال هم دریغ از پارسال!
به گزارش خبرنگاران، براساس شاخص ها در صورتی که بیش از 40 درصد از منابع آب زیرزمینی مورد استفاده قرار گیرد آن جامعه دچار چالش خواهد شد و متأسفانه در گلستان بیش از 90 درصد منابع آب زیرزمینی برداشت و در حوزه کشاورزی استفاده می گردد و شاید برای همین است که امروز چالش بی آبی یقه استان سرسبز گلستان را گرفت و مردم را با مشکل روبرو نموده است.
فصل زمستان به خاتمه نزدیک شده و قطعاً مردم دیگر تاب ندارند که در سراب تصمیمات مسئولان باقی بمانند، مردم گرگان در تابستان امسال 9 تا 11 ساعت از بی آبی رنج بردند و براساس گزارش های مردمی بعضی از محلات تنها یک ساعت از شبانه روز به آب آشامیدنی دسترسی داشتند که این مسئله موجب شد تا مردم اعتراض و گلایه خود را به استانداری گلستان ببرند که مسئولان نیز وعده دادند در تابستان سال آینده مسائل را کمتر می نمایند این در حالی است که اقدامات صورت گرفته مسئولان تا به امروز نشان می دهد تابستان امسال هم دریغ از پارسال!
به طور قطع با حرف درمانی مسائل حل نخواهد شد و گلستانی ها به ویژه مردم گرگان خواستار اقدام عاجل برای برطرف مشکل کم آبی هستند.
منبع: خبرگزاری ایسنا