راز طمع عربستان و امارات به یمن؛ ثروت نفتی یمن چه میزان است؟

به گزارش کنفرانس هکا، یک اقتصاددان یمنی می گوید که دلیل شروع جنگ یمن آن طور که سعودی ها می گویند، سیاسی یا دینی نیست؛ بلکه مقدم بر هر چیزی مسائل مالی در میان است.

راز طمع عربستان و امارات به یمن؛ ثروت نفتی یمن چه میزان است؟

به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، بخش نفت در یمن از یک اهمیت راهبردی برخوردار است که مورد طمع ائتلاف سعودی-اماراتی قرار گرفته؛ ائتلافی که از سال 2015 جنگ بی ثمری را تا کنون در یمن ادامه می دهد.

به نوشته وبگاه الخیج اونلاین، موقعیت استراتژیک یمن و ثروت نفت و گازی اش از مهم ترین دلایلی بود که ریاض و ابوظبی را به جنگ در یمن کشاند؛ بنابراین گزارش در حالی که امارات استراتژی نفوذ در طول سواحل شاخ آفریقا و ساحل یمن را برای دستیابی به منافع مالی و تجاری را در دستور کار قرار داده؛ ثروت نفتی یمن نیز در مرکز آروزهای دولت سعودی است.

عربستان سعودی دومین ذخایر نفتی دنیا را دارد و این در حالی است که یمن فقط سه الی چهار میلیارد بشکه ذخایر نفتی دارد یعنی کمتر از 1.5 درصد نفت عربستان و با این وجود دولت سعودی به فکر توسعه عملیات پالایشگاهی در یمن است و این در حالی است که ریاض مدت مدیدی است که میدانی نفتی قابل توجهی را کشف ننموده است.

نفت یمن

از زمان اکتشاف نفت در یمن در دهه هشتاد قرن بیستم؛ نفت موقعیت راهبردی در اقتصاد یمن اشغال کرد؛ از زمان اعلام وحدت یمن در سال 1990، حوزه نفت بسیار توسعه پیدا کرد و در فراوری نفت یمن از 69.1 میلیون بشکه در سال 1990 به 161.1 میلیون بشکه در سال 2001 رسید و توانست رکورد فراوری 440 هزار بشکه در روز را رد کند اما پس از آن فراوری نفت کاهش یافت.

به علت عدم توسعه میادین و عدم ثبات سیاسی، فراوری نفت تا پیش از آغاز جنگ به 110 هزار بشکه در روز کاهش یافت و با آغاز یورش عربستان سعودی و امارات فراوری در سال 2015 به صفر رسید.

اما در آگوست سال 2016 دولت منصور هادی آغاز به فراوری صادرات نفت از چاههای استان حضرموت کرد. منطقه ای که در کنترل ائتلاف سعودی بود. در استان شبوه در جنوب یمن نیز علی رغم اینکه این منطقه در دسامبر 2017 از کنترل نیروهای انصارالله خارج شد اما صادرات نفت تا ژوئیه 2018 به علت سنگ اندازی امارات به تعویق افتاد. امارات کنترل پالایشگاه بلحاف در این استان را در کنترل خود داشت.

شرکت نفتی صافر در استان مأرب نیز که در کنترل عناصر دولت هادی است، تنها در اکتبر سال گذشته میلادی گفت که صادرات نفت را آغاز نموده است.

به نوشته الخلیج اونلاین، بسیاری در یمن این سؤال را می پرسند که چرا شرکت ها نفت با تأخیر چند ساله صادرات نفت را از سر گرفته اند.

یکی از بزرگترین شرکت های حاضر در بخش نفت یمنی شرکت اتریشی OMV یمن است که 25 درصد سهم آن در اختیار دولت امارات است و منابع محلی این شرکت را به سنگ اندازی در راستا فراوری و صادرات نفت به علت اختلافات با مسئولان محلی متهم می نمایند.

طمع ریاض

بنابراین گزارش، یمن همچنین یک زمین بکر برای فعالیت شرکت های بین المللی نفت و گاز است و پیش از جنگ سال 2014 شرکت هایی چون توتال فرانسه، هانت آمریکا، ام او وی اتریش، نیکسن کانادا و سینویک چین و مؤسسه نفت ملی کره در آن فعالیت می کردند.

با نگاهی به نقشه توزیع مناطق فراوری و صادرات نفت، متوجه می شویم که با حضور نظامی نیروهای سعودی در یمن تطابق دارد.

از زمان اعلام امارات مبنی بر خروج از یمن، عربستان سعودی در مناطق نفتی و گازی از جمله شبوه و مأرب و حضرموت مستقر شدند.

علاوه بر این، ریاض دست خود را به سوی المهره نیز دراز نموده تا مقدمات احداث خط لوله نف از خاک خود به دریای عرب را فراهم کند و بتواند بخشی از وابستگی خود به تنگه هرمز را جبران کند.

برنامه ریاض برای احداث خط لوله نفت الخرخیر در خاک عربستان تا بندر نشطون در دریای عرب

نعیم السویدی، کارشناس مالی یمنی در این باره به الخیج اونلاین گفت که شرکت های اروپایی و عربی در مورد اینکه منابع عظیم ثروت در یمن موجود است، اتفاق نظر دارند؛ منابعی که به گفته وی فقط 20 درصد آن استخراج شده است.

السویدی اضافه کرد: یمن در حالت کلی کشور فقیری نیست؛ ثروت های بسیاری دارد اما در طول پنجاه سال گذشته هیچ حاکم لایقی به خود ندیده است که بتواند از این ثروت ها استفاده کند.

او گفت که تا زمانی که ثبات مالی در یمن ایجاد نگردد، ثبات سیاسی نیز وجود نخواهد داشت و این چیزی است که امارات و عربستان سعودی نمی خواهند.

السویدی اضافه کرد: ریاض و ابوظبی منافع بسیاری در یمن دارند که در صدر فهرست آن نفت و بنادر قرار گرفته است.

محمد الرونی اقتصاددان دیگر یمنی نیز گفت که ذخایر نفتی یمن بسیار وسیع است و همچنین چهار بندر استراتژیک از جمله الحدیده، عدن، المکلا و شبوه دارد و این همان دلیل ورود عربستان و امارات به جنگ در یمن محسوب می گردد.

او ورود ریاض به جنگ یمن را نه دلیل سیاسی و دینی، آن چنان که خود مدعی آن است و رسانه ها تبلیغ می نمایند؛ بلکه جنگ مالی دانست و گفت: اگر سعودی ها و امارات در بحث سرانجام جنگ جدی بودند، بسیار زودتر از این ها به سمت آن رفته بودند تا ثبات به یمن بازگشته و فراوری نفت از سر گرفته گردد؛ اما آن ها خواستار چنین چیزی نیستند.

بحث در مورد منافع نفتی عربستان و امارات در یمن پس از آن بار دیگر مطرح شده است که در یک هفته گذشته بندر شحن در استان المهره شاهد درگیری شدید میان معترضان و نیروهای سعودی بود. معترضانی که بیش از یک سال است در مخالفت با حضور و دخالت های سعودی ها در این استان دست به تجمع و تحصن زده اند؛ اما دولت ریاض در تازه ترین واکنش، معترضان را مشتی قاچاقچی و جنایتکار نامیده است.

مجله عکسها: مجله تفریحی و سرگرمی عکسها

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 10 مهر 1400 بروزرسانی: 10 مهر 1400 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 8705

به "راز طمع عربستان و امارات به یمن؛ ثروت نفتی یمن چه میزان است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راز طمع عربستان و امارات به یمن؛ ثروت نفتی یمن چه میزان است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید