آقا و خانم معروف بفرمایید نـاسزا
به گزارش کنفرانس هکا، خبرنگاران: یکی از این افراد بازیگر شناخته شده ای است که عکس با خودروی آخرین مدلش را در کانادا گرفته و دیگری خانم سوپراستاری است که حیوان خانگی چند ده میلیونی اش را به رخ بقیه می کشد.
به گزارش گروه رسانه ها خبرنگاران، هنوز چند دقیقه نشده که هزاران لایک می گیرد و 600 تا کامنت.
دیس لایک نداریم ولی اگر بود، لابد هزار تایی هم دیس لایک می گرفت. عکسش داغ است؛ تازه از آب گذشته. همین چند دقیقه پیش، پای ماشین میلیاردی اش انداخته و از راه شبکه اجتماعی فرستاده برای هوادارانش، برای هزاران نفر فالوئرش. آقا و خانم معروف بازیگر یا ورزشکار که به واسطه همین معروفیتش و البته کمی استعداد، پول درآورده حالا این پول را به دستمایه خودنمایی و تبلیغ تجمل گرایی تبدیل کرده است. یکی از این افراد بازیگر شناخته شده ای است که عکس با خودروی آخرین مدلش را در کانادا گرفته و دیگری خانم سوپراستاری است که حیوان خانگی چند ده میلیونی اش را به رخ بقیه می کشد.
دیگری گردش در کشورهای دور را دستمایه تجمل گرایی خودش قرار داده و آن یکی به روش دیگری می خواهد نشان دهد که چقدر پولش از پارو بالا می رود. اما نتیجه این خودنمایی و تجمل گرایی چهره های شناخته شده چیست؟عصبیت و بداخلاقی اینترنتی! چیزی که این روزها در صفحات شخصی همین چهره ها زیاد رخ می دهد؛ مثلا در صفحه بازیگری که با ماشینش عکس گذاشته عده ای پیام گذاشته اند:
خاک بر سرتون، واقعا متاسفم براتون یا برای یک ورزشکار دیگر نوشته اند:یخ نزنی تو هوای آفتابی، چه زشت شدی، خیلی ضایعی و... . حتی این فضای عصبیت در شبکه های مجازی آنقدر پیش رفته که هواداران، حرکت بازیگر سرشناسی را که به گرمخانه تهران رفته و عکس گرفته و درباره وضع بد مردم بی خانمان نوشته، نمایشی و خودبزرگ بینی تلقی کرده اند.
چرا فضای عصبیت در شبکه های مجازی جدی است؟
آنطور که از رفتار هواداران برخی چهره ها در شبکه های مجازی برمی آید این است که آنها از پررنگ شدن تجمل گرایی بین چهره هایی که دوستشان دارند راضی نیستند و می خواهند هنرمندان یا ورزشکاران سرشناس مانند مردم عادی زندگی و رفتار کنند. دکتر جعفر بای آسیب شناس اجتماعی در این رابطه می گوید: متلک پران های مجازی یا همان کسانی که به آقا و خانم های معروف ناسزا بار می کنند، جوان هستند و میانگین سنی شان معمولا از12 تا 3 سال متغیر است.
آنها تحصیل کرده اند و همگی شان سواد دارند. به اعتقاد او مهم ترین عاملی که به فضای متلک پرانی و عصبیت در شبکه های اجتماعی چهره های شناخته شده دامن می زند خود چهره ها هستند؛ چرا کهبیشتر این افراد با جامعه و مسائلش بیگانه هستند و فقط از نظر سرزمین شان با بقیه جامعه ایرانی اشتراک دارند.
همین است که درک چندانی از مسائل جامعه ندارند و انگار در سیاره دیگری زندگی کنند. نظراتشان هم با بقیه مردم متفاوت است. همین ها هستند که با برخی رفتارهای تجمل گرایانه حتی باعث تعجب خارجی ها می شوند چون بسیاری از چهره های شناخته شده خارجی هم تا این حد دارایی و سرمایه خود را خرج ماشین و خانه و مسائلی از این دست برای خودنمایی نمی کنند و حتی بعضا در خبرها و عکس ها منتشر می شود که فلان چهره خارجی با مترو و وسایل حمل ونقل عمومی در شهر تردد می کند.
فشار اقتصادی را جدی بگیریم
خود شما درنظر بگیرید دانشجویی که به زحمت هزینه تحصیلش را جور می کند یا پسر جوانی که با ماهی 700هزار تومان مجبور است صبح تا شب کار کند و یا همسری که برای تأمین هزینه های جاری زندگی اش مجبور است 2 شیفت کار کند، حال، جامعه ای با این مشخصات که از قضا به فلان چهره سرشناس هم علاقه مند است می آید و در فضای شبکه های اجتماعی مجازی با شرایطی روبه رو می شود که به اصطلاح می بیند پول طرف از پارو بالا می رود. شما جای این افراد باشید چه می کنید و چه واکنشی نشان می دهید؟
دکتر جعفر بای در تحلیل این شرایط می گوید:چون در کشور ما، دانش آکادمیک صرفا به عنوان محفوظات ذهنی مطرح می شود و از آنجایی که سیستم آموزشی ما هنوز نتوانسته تربیت را مقدم برآموزش قرار دهد، برخی از افرادی که به هر دلیلی شهرتی برای خودشان دست و پا می کنند نمی توانند حتی به موضوعی مانند سطح درآمد هم اخلاقی نگاه کنند و کاری کنند که سطح زندگی شان جلوه ای در انظار عمومی نداشته باشد.
این آسیب شناس البته وجود چنین فضای عصبیت را دنیای می داند و توضیح می دهد:ما باید قبول کنیم که به غیر از عده ای محدود، چهره های ورزشکار، هنرمند و حتی سیاسی اغلب آشنایی چندانی با سواد فعالیت در شبکه های اجتماعی عمومی را ندارند و همین موضوع به چنین آسیب هایی دامن می زند. البته ما نباید یک وقت فکر کنیم این اتفاق تنها در فضای مجازی بومی کشور ما رخ می دهد بلکه در همه کشورهایی که چهره های سرشناس شان بخواهند خودشان را تافته جدابافته ای فرض کنند همین اتفاق می افتد.
پدیده ای تازه به نام ناسزاگویی اینترنتی
خب حالا گذشته از اینکه برخی چهره های شناخته شده به دنبال خودنمایی هستند، چرا عده ای دیگر هر روز و هر روز به صفحات اجتماعی اینترنتی این افراد سرک می کشند و متلک می پرانند؟ همه ما می دانیم که متلک انداختن و ناسزا گفتن اصلا چیز تازه ای نیست. جوک ساختن و خندیدن به دیگران هم قدمت زیادی دارد اما اینطور که این آسیب شناس اجتماعی می گوید ؛متلک پرانی اینترنتی یک پدیده تازه است. اگر قدیم هم چیزی بود، خیلی کم بود اما شبکه های اجتماعی بستری را برای موج سازی و موج سواری فراهم کرده است.
این موج سازی ها مردم را با خودش همراه می کند و طیف عظیمی از اطرافیان را دنبال خودش می کشد. در گذشته های دور، حساسیت درباره مسئولان و آدم های بزرگ مملکت وجود داشت اما الان ضریب حساسیت و دامنه تأثیرگذاری مردم بیشتر شده است. دکتر جعفر بای معتقد است: این متلک پرانی ها و بی توجهی به عفت کلام، در گفت وگوهای روزمره این روزها هم دیده می شود.
او این مشکل را به پای فاصله طبقاتی و شکاف اقتصادی می گذارد و می گوید: در ایران آماری از شکاف طبقاتی نداریم اما من مطمئن هستم که فاصله میان طبقات اجتماعی ما خیلی از حد نرمال فاصله گرفته است. این اتفاق باعث می شود، یک نوع انتقام خواهی، ستیزه جویی و برخوردهایی ازجنس این کامنت های شبکه های اجتماعی شکل بگیرد. عقده های فروخفته ای سر باز می کنند و چنین اتفاقاتی را به وجود می آورند. دکتر بای می گوید: عده ای در شبکه های اجتماعی مجازی انگار اعتیاد پیدا کرده اند که صفحات برخی چهره ها را هر روز کنترل و چک کنند. آنها از این صفحه به آن یکی و از صفحه یکی دیگر به صفحه چهره ای دیگر می پرند و همین اتفاق مدام باعث می شود تفاوت های زندگی خود با چهره ها را پیدا کرده و از این تفاوت های ظاهری عصبانی شوند.
انتقاد به سلوک مسئولان
این روزها که شبکه های اجتماعی، تمام مردم دنیا و رفتارهایشان را تحت کنترل گرفته، دیگر مردم خلوتگاه شخصی ندارند. انگار هیچ دیوار و حیاط خلوتی بین شان نیست و اگر دیواری هم هست، جنسش از شیشه است نه آجر. اینها مشخصات جامعه ای است که با شبکه های اجتماعی سر و کار دارند؛ همان شبکه هایی که باعث یک اتفاق بزرگ به نام شفافیت اطلاع رسانی شده اند؛ پدیده ای که جعفر بای، درباره آن می گوید: ما در دنیای جدید با یک شفافیت اطلاع رسانی روبه رو هستیم که از نظر شخصی مخرب است چون خلوتگاه اشخاص را از بین برده اما از نظر اجتماعی خیلی چیز خوبی است. چون هیچ کسی نمی تواند از زیر نگاه منتقدان در امان باشد و چیزی را از مردم پنهان کند.
او رفتار برخی چهره ها را در این رفتارهای نابهنجار اینترنتی مؤثر می داند و می گوید: یکی از عوامل مهمی که در کنار شکاف طبقاتی و مسائل اقتصادی، باعث چنین ناسزاگویی هایی در اینترنت می شود، شکاف بین گفتار و رفتار چهره های شناخته شده است. اینکه چهره ای از خاموش کردن شمع مولا سخن بگوید و بعد با بنز آخرین سیستم حرکت کند، در گفتار و رفتارش تفاوت وجود دارد و همین، باعث نگاه منفی مردم می شود.
او مثالی را هم چاشنی کارش می کند تا دلیل این بداخلاقی ها در شبکه های اجتماعی بیشتر روشن شود؛ همانطور که کودک از رفتار پدر و مادرش رفتار درست را یاد می گیرد، جامعه هم برایش رفتار چهره ها اهمیت دارد، نه حرف هایشان. جامعه ای که از حرف اشباع شده، وقتی رفتار متناقض می بیند، به رفتارهای نابهنجار رو می آورد و نتیجه کار می شود همان کامنت های نامناسبی که در شبکه های اجتماعی مختلف شاهدش هستیم.
منبع: همشهری
بازگشت به صفحه سایر رسانه ها
منبع: تسنیمmaeaedu.ir: آموزش باید برای همه در دسترس باشد