4 عمارت زیبای تهران را بشناسید
به گزارش کنفرانس هکا، بیشتری ها تهران را شهری پرترافیک و شلوغ و پردود و دم می دانند. اما تهران جز این معایب، خوبی های زیادی را در خودش جمع نموده. در دل این شهر هشت و نیم میلیونی، جاهایی هست که از دید خیلی از ما پنهان مانده. ما مثلا ممکن است کاخ سعدآباد یا کاخ نیاوران را بشناسیم و با موزه های تهران آشنا باشیم، اما جاهایی هم هست که یا کمتر به آنها سر می زنیم یا کمتر به ذهنمان می آیند، جاهایی مثل عمارت های تهران که در گوشه و کنار شهر قرار دارند.
عمارت کوشک (شقاقی)
اگر بخواهیم درباره زیباترین عمارت های تهران بنویسیم، قطعا عمارت کوشک یکی از آن هاست. عمارت کوشک یا خانه شقاقی که در سال 1378 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده، خانه مرحوم حسین شقاقی بوده.
حسین شقاقی، متخصص ریه، این خانه را بعد از بازگشتش از خارج برای خود می سازد. کوشک یعنی ساختمانی بلند، وسیع و زیبا و اینطور معروف است که شقاقی، خودش نام کوشک را روی خانه اش گذاشته. البته عده ای به خانه شقاقی، خانه ماندلا هم می گویند.
عمر این بنای 1600 متری به 80 سال می رسد و در زمان خود یکی از مدرن ترین آشپزخانه ها را داشته. زمانی که آشپزخانه بیشتر خانه ها فقط گازی برای پخت و پز داشت، آشپزخانه عمارت کوشک با داشتن فر ذغال سنگی و مخزن آب گرم، کار را برای صاحب خانه آسان نموده بود.
عمارت در وسط باغ واقع شده است و نمای بیرونی آن مزین به آجرکاری، سنگ کاری، گچ بری و کاشی کاری ست. بر خلاف بیشتر خانه های تاریخی که در منطقه فردوسی و ظهیرالاسلام قرار گرفته اند، عمارت کوشک را به علت معماری اروپایی اش، خانه متفاوت خیابان کوشک صدا می نمایند. در حال حاضر مرکز حمایت از میراث فرهنگی ناملموس در این عمارت قرار گرفته و موزه نقاشی پشت شیشه هم که دومین موزه نقاشی پشت شیشه دنیاست در این عمارت است.
آدرس: میدان فردوسی، خیابان کوشک حد فاصل فردوسی و لاله زار
عمارت مسعودیه
شاید وقتی استاد شعبان معمار باشی، به دستور ظل السلطان، پسر ناصرالدین شاه، عمارت مسعودیه را ساخت، فکرش را نمی کرد، این عمارت باشکوه روزی در تهران پر دود و ترافیک، یکی از ساختمان هایی باشد که مردم برای دیدنش صف بکشند و در کنار حوض آبش هزاران عکس یادگاری گرفته گردد.
عمارت مسعودیه، مثل خیلی از بناهای قدیمی تهران مثل مدرسه دارالفنون، در حوالی میدان بهارستان تهران واقع شده. جایی که گوشه گوشه آن پر از ساختمان های قدیمی ست که معماری خاص خودشان را دارند.
عمارت مسعودیه تهران، کاخ استراحت بهاری مسعود میرزا حاکم اصفهان بوده. پسر ناصرالدین شاه هم موقع آمدن به تهران در این عمارت استراحت می نموده. نام عمارت هم برگرفته از نام مسعود میرزا، عمارت مسعودیه شده است.
این بنای 103 ساله، دو قسمت اندرونی و بیرونی دارد که به رسم معماری قدیم ساختمان اندرونی برای اهالی نزدیک خانه ساخته شده و قسمت بیرونی به حیاط و در ورودی راه دارد. عمارت دیوان خانه، عمارت سفره خانه، حیاط و عمارت سیدجوادی، حیاط خلوت، عمارت مشیرالدوله و عمارت حیاط خلوت و عمارت سر در کالسکه، از بناهای به جا مانده از زمان ساخت این ساختمان هستند. البته به ساختمان های قدیمی چند ساختمان نو از جمله چاپخانه و ساختمان آجری هم اضافه شده.
این عمارت که به زیباترین عمارت تهران مشهور است، مدتی تعطیل بود و بعد از مدتی دوباره درهایش به روی بازدیدنماینده ها گگردده شد. اگرچه در همه اتاق ها و قسمت ها بسته است و فقط می توان زیبایی های مسعودیه را از داخل حیاط دید.
این عمارت را شاهد تاریخی وقایع میدان بهارستان هم می دانند. اینجا در زمان مشروطه، پایگاه مشروطه خواستار و مخالفان محمدعلی شاه بود. شاید جالب باشد اگر بدانیم نخستین کتابخانه و موزه ملی ایران در این عمارت بنا شده است.
نزدیکی به مترو و وسایل حمل و نقل عمومی امکان دسترسی آسان به عمارت مسعودیه را هم فراهم می نماید.
آدرس: خیابان جمهوری، نرسیده به بهارستان، خیابان ملت، تقاطع اکباتان
7 باغ موزه تهران را بشناسیم
شمس العماره
عمارت شمس العماره در کاخ گلستان در واقع اولین بنای بلند و مدرن ایران است. مطابق آنچه از تاریخ تهران موجود است، ناصرالدین شاه، شمس العماره را از روی عکس عمارت های کلاه فرهنگی می سازد. عمارت خورشید یا همان شمس العماره جزئی از مجموعه کاخ گلستان است، اما به علت اهمیت تاریخی که دارد، همواره به عنوان عمارتی مجزا معرفی می گردد.
ناصرالدین شاه قصد داشت از بالای عمارتی کل تهران را دیدن کند و این هدف، سنگ بنای ساخت شمس العماره بود تا لقب بلندترین ساختمان تهران را بگیرد. هرچند بازدید عموم از شمس العماره فقط تا طبقه اول این بنا ممکن است، اما دیدنی آیینه کاری و ستون ها و بعلاوه قدیمی ترین ساعت تهران، هر روزخیلی ها را راهی کاخ گلستان می نماید.
ساعت بالای شمس العماره، هدیه ملکه الیزابت به ناصرالدین شاه است. این ساعت که در بالای برج مرکزی نصب شده، حدود 150 سال قدمت دارد. این ساعت مدت هاست که کار نمی نماید و محمدعلی ساعتچی همدانی کوشش کرد آن را تعمیر کند، اما به علت کمبود بودجه تعمیرش متوقف شد.
آدرس: خیابان خرداد 15، میدان 15 خرداد، کاخ گلستان
سرای روشن
خیابان ناصرخسرو در دل بازار تهران، از قدیمی ترین خیابان های تهران است. سرای روشن هم در این خیابان واقع شده و از زیباترین عمارت های تهران محسوب می گردد.
معروف است که این بنا که از مراکز قدیمی تجاری در ایران به شمار میرود. و اولین بنا در تهران است که به سبک گوتیک ساخته شده. سرای روشن که در دهه هفتاد بازسازی شده، حالا یکی از مراکز خرید و فروش ناصر خسرو است. جایی که هنوز سالم و سرپاست و به ترکیب درها و پنجره ها و گچ کاری هایش آسیبی نرسیده است.
آدرس: ناصرخسرو، نرسیده به کوچه مروی
عکس: آژانس عکس تهران
منبع: اسنپ تریپ