18 ترفند مهم در طرز تهیه اشکنه تهرانی های اصیل و قدیمی
به گزارش کنفرانس هکا، اشکنه تهرانی یکی از غذاهای اصیل و قدیمی تهرانی است که در مدت زمان کمی درست می گردد. در دستور پخت این مدل اشکنه قدیمی و سنتی هم از مواد متداول و در دسترسی مانند تخم مرغ، پیاز و آرد استفاده می گردد. این غذای ساده نونی انتخابی ارزان، سریع و مقوی محسوب می گردد که شما می توانید آن را به عنوان یک وعده غذایی سبک و بدون گوشت برای یا جای دهید. در این مقاله از در ، ما طرز تهیه اشکنه تهرانی را به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه اشکنه تهرانی در یک نگاه
برای تهیه اشکنه تهرانی ابتدا دو عدد پیاز را پوست بگیرید، بشویید و نگینی خرد کنید، سپس آن را با کمی روغن تفت دهید تا طلایی گردد. زردچوبه و آرد را اضافه نموده و چند دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آرد گرفته گردد. چهار لیوان آب جوش به مواد اضافه کنید و اجازه دهید به جوش بیاید. اگر از سیب زمینی استفاده می کنید، آن را نگینی خرد نموده و در این مرحله بیفزایید تا کمی نرم گردد. تخم مرغ ها را به آرامی در قابلمه بشکنید و بدون هم زدن چند دقیقه صبر کنید تا ببندند، سپس به آرامی مواد را هم بزنید تا تخم مرغ ها حالت تکه ای پیدا نمایند. در خاتمه کمی نمک و در صورت تمایل آبغوره یا آبلیمو اضافه نموده و پس از چند دقیقه، غذا را سرو کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه اشکنه تهرانی ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه اشکنه تهرانی
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
تخم مرغ | 3 عدد |
سیب زمینی | 1 عدد میانه |
آرد گندم | 1 قاشق غذاخوری سرصاف |
زردچوبه | 1 قاشق زردچوبه |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
آب جوش | 4 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن | 3 تا 4 قاشق غذاخوری |
آبغوره یا آبلیمو (اختیاری) | 1 تا 2 قاشق غذاخوری |
نان | برای سرو اشکنه تهرانی |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 5 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت اشکنه تهرانی: 15 دقیقه
مراحل طرز تهیه اشکنه سنتی به روش تهرانی ها
اشکنه تهرانی یکی از غذاهای اصیل و ساده ایرانی است که در گذشته بیشتر در وعده شام یا روزهای سرد سال پخته می شد. این غذای نونی ایرانی را با مواد اولیه محدودی می توانید تهیه کنید و از طعم دلنشین و خواص مفید آن بهره مند شوید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه اشکنه تهرانی، پیازها را پوست بگیرید، قسمت انتهایی آن را جدا کنید و با آب بشویید. سپس آن ها را به صورت نگینی یا خلالی نازک خرد کنید. سیب زمینی را نیز پوست بگیرید و به خوبی بشویید. سپس سیب زمینی به صورت نگینی درشت خرد کنید.
مرحله دوم: پیاز را تفت دهید
اندازه لازم از روغن را در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. صبر کنید تا روغن داغ گردد. پیازهای خردشده را به روغن داغ اضافه نموده و تفت دهید تا نرم و طلایی رنگ شوند. در این مرحله زردچوبه را اضافه نموده و کمی دیگر تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته گردد. اگر دوست دارید می توانید اندازه کمی فلفل سیاه نیز اضافه کنید.
برای تهیه روغن سرخ کردنی، پیاز داغ آماده، زردچوبه و فلفل سیاه به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: آرد را اضافه کنید
در ادامه تهیه اشکنه تهرانی، آرد گندم را به پیاز داغ اضافه نموده و حرارت را کم کنید. آرد را حدود 2 تا 3 دقیقه روی حرارت ملایم تفت دهید تا طلایی گردد و بوی خامی آن از بین برود. این مرحله باعث می گردد اشکنه قوام بهتری پیدا کند.
برای تهیه انواع آرد به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله چهارم: آب جوش را اضافه کنید
4 لیوان آب جوش را به تدریج به قابلمه حاوی آرد و پیاز داغ اضافه کنید. به طور مداوم مایه اشکنه را هم بزنید تا آرد کاملا حل گردد. مراقب باشید تا تمام آرد حل گردد و به شکل گلوله گلوله دیده نگردد.
مرحله پنجم: سیب زمینی را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه اشکنه تهرانی، سیب زمینی را که از قبل خرد کردید، به قابلمه اضافه کنید. حرارت را زیاد کنید تا محتویات قابلمه به جوش بیاید. سپس حدود 10 تا 15 دقیقه صبر کنید تا سیب زمینی ها کمی نرم شوند.
مرحله ششم: تخم مرغ ها را اضافه کنید
حرارت را کم کنید. تخم مرغ ها را یکی یکی در ظرف دیگری بشکنید و زمانی که از سالم بودن آن مطمئن شدید به ترتیب داخل قابلمه بیندازید. بدون هم زدن، اجازه دهید سفیده ها کمی ببندند و سپس به آرامی با قاشق کمی مواد را مخلوط کنید تا زرده ها پخش شوند اما حالت تکه ای تخم مرغ حفظ گردد.
برای تهیه تخم مرغ به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله هفتم: چاشنی های اشکنه را اضافه کنید
در ادامه و بعد از آنکه تخم مرغ ها خودشان را گرفتند، نمک را اضافه کنید و در صورت تمایل، یکی دو قاشق غذاخوری آبغوره یا آبلیمو بریزید تا اشکنه طعمی ملایم و ترش پیدا کند.
مرحله آخر: اشکنه تهرانی را سرو کنید
پس از چند دقیقه که تخم مرغ ها کاملاً پخته شدند، اشکنه آماده سرو است. آن را در ظرفی مناسب بریزید و با نان دلخواه خود آن را سرو کنید.
برای تهیه انواع نان به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
بیشتر بخوانید:
خواص اشکنه، غذای اصیل تهرانی
اشکنه که یکی از غذاهای سنتی و ساده ایرانی است و با مواد اولیه ای مانند پیاز، تخم مرغ، آرد و گاهی سیب زمینی یا چاشنی های طبیعی تهیه می گردد، سرشار از ارزش غذایی است. وجود تخم مرغ در اشکنه منبعی غنی از پروتئین و ویتامین های گروه B محسوب می گردد.
آرد موجود در غذا انرژی خوبی فراهم می نماید و پیاز نیز با خاصیت ضدعفونی نماینده و تقویت نماینده سیستم ایمنی، نقش مهمی در حفظ سلامت دارد. این غذا معمولاً کم هزینه، زودهضم و مناسب برای دوران نقاهت یا روزهای سرد سال است و می تواند به تقویت عمومی بدن و تأمین انرژی روزانه یاری کند. بعلاوه در صورت استفاده از چاشنی هایی مانند آبغوره یا آبلیمو، اشکنه خاصیت پاکسازی ملایمی برای دستگاه گوارش خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه اشکنه تهرانی خوشمزه
- اگر اشکنه بیش از حد غلیظ شد، می توانید کمی آب جوش اضافه کنید.
- در نسخه های قدیمی تر، گاهی کمی شنبلیله خشک یا نعنا خشک نیز به آن افزوده می شد. شما نیز می توانید برای عطر بهتر، کمی پودر نعنا خشک یا مرزه در انتهای پخت اضافه کنید.
- پیاز را خوب و یکنواخت تفت دهید تا کاملاً طلایی و سبک گردد، چون طعم نهایی غذا تا حد زیادی به کیفیت پیاز بستگی دارد.
- زردچوبه را حتماً در روغن تفت دهید تا طعم و رنگ آن به خوبی آزاد گردد.
- اضافه نمودن آرد باعث قوام بیشتر غذا می گردد؛ می توانید آرد را با پیاز تفت دهید یا ابتدا آن را خشک تفت دهید و بعد اضافه کنید.
- تخم مرغ را مستقیم در قابلمه بشکنید و هم نزنید تا کامل ببندد، سپس به آرامی هم بزنید تا بافت تکه ای پیدا کند.
- اگر طعم ترش را دوست دارید، می توانید از آب غوره، آب لیمو یا حتی کمی سرکه بهره ببرید. بهتر است چاشنی های ترش را در دقایق خاتمهی پخت اضافه کنید تا طعم و خواص آن حفظ گردد و از بریده شدن تخم مرغ ها در غذا جلوگیری گردد.
- استفاده از سیب زمینی در اشکنه مرسوم است اما می توانید آن را حذف یا با سبزیجات دلخواه مثل گوجه فرنگی جایگزین کنید. سیب زمینی باعث می گردد اشکنه سنگین تر گردد و سیرنمایندگی بیشتری پیدا کند.
- اگر از تخم مرغ بیشتری استفاده می کنید، اندازه نمک و چاشنی را هم متناسب با آن افزایش دهید.
- بهتر است بعد از اضافه نمودن تخم مرغ شعله را کمی کم کنید تا تخم مرغ ها آرام بپزند و وا نروند.
- اشکنه را می توانید با نان تازه، نان خشک سنتی یا هر نان دیگری مطابق با ذائقه خود سرو کنید.
- در بعضی منطقه ها سنتی ایران از روغن حیوانی یا کره محلی برای طعم دهی بهتر اشکنه استفاده می گردد که به غذا عطر خاصی می دهد.
- اشکنه در منطقه ها مختلف ایران به شکل های متنوعی تهیه می گردد. اشکنه تهرانی نسبت به انواع دیگر اشکنه ساده تر است و اغلب با پیاز، آرد، تخم مرغ و چاشنی تهیه می گردد.
فوت و فن های خوشمزه تر شدن اشکنه مقوی به روش تهرانی
چرا تخم مرغ ها در اشکنه حالت خمیر یا له شده پیدا می نمایند؟
اگر بعد از شکستن تخم مرغ ها سریع آنها را هم بزنید یا شعله زیاد باشد، تخم مرغ ها شکل خمیری پیدا می نمایند. برای حفظ بافت تکه ای و پف دار، بعد از افزودن تخم مرغ، کمی صبر کنید تا خودش را بگیرد، سپس به آرامی هم بزنید.
آیا می توان اشکنه را بدون تخم مرغ تهیه کرد؟
بله، در بعضی نسخه های ساده یا گیاهی اشکنه از تخم مرغ استفاده نمی گردد. در این حالت می توان با افزایش اندازه آرد یا افزودن سیب زمینی پخته بافت غذا را غلیظ تر کرد.
آیا می توان اشکنه را از قبل آماده کرد و دوباره گرم کرد؟
بله، اما بهتر است اشکنه را تازه مصرف کنید. اگر به جای مانده داشتید، در ظرف دربسته در یخچال نگه دارید و هنگام گرم کردن با کمی آب گرم رقیق کنید تا بافت مناسبی پیدا کند.
چه موادی را می توان به اشکنه اضافه نمود تا مقوی تر گردد؟
می توانید از گردو خرد شده، سبزی خشک معطر یا حتی کمی عدس پخته بهره ببرید تا ارزش غذایی بیشتری داشته باشد.
اشکنه برای چه وعده ای مناسب است؟
اشکنه غذایی سبک، گرم و سریع پز است که برای وعده شام یا ناهار در روزهای سرد سال بسیار مناسب است. بعلاوه در زمان سرماخوردگی یا بی اشتهایی هم گزینه خوبی است.
منبع: افق کوروش