مایکروبیوم های روده؛ یکی از عوامل تاثیرگذار بر چاقی
به گزارش کنفرانس هکا، چاقی یک بیماری متابولیکی پیچیده است و در واقع در ارتباط با ژنتیک فرد، متابولیسم و محیط است. شواهد نشان می دهند که مایکروبیوم های روده از طریق ارتباط بین میزبان و محیط از طریق استخراج انرژی از غذاهایی که هضم نشده اند، باعث افزایش متابولیسم و فراوری سیتوکین هایی می گردد که بر روی متابولیسم میزبان تاثیر می گذارند.
علاوه بر به هم خوردن تعادل مایکروبیوم های روده نشان داده که می تواند سبب بیماری های متابولیکی مانند چاقی باشد. مایکروبیوم های روده از طریق چندین مسیر مختلف مانند فاکتورهای اپی ژنتیک، متابولیسم اسیدهای صفراوی و تغییرات بر روی سیگنال های متابولیکی بر روی متابولیسم میزبان و چاقی تاثیر می گذارند که از جمله آن می توان به سد روده، از طریق فراوری متابولیت هایی که بر روی حس سیری و مقاومت به انسولین ایجاد می نماید، اشاره نمود. در حالی که مسأله تأثیر مایکروبیوم های روده بر روی چاقی یک مسأله نو و رو به پیشرفت است ولی یک سری اهداف درمانی نو را در اختیار قرار می دهد که تغییر مایکروبیوم های روده می تواند باعث حفظ سلامتی و پیشگیری و درمان چاقی گردد.
Dysbiosis پدیده ای است که در اثر آن تعادل میان جمعیت مایکروبیوم های روده در اثر ابتلا به بیماری ها برهم می خورد. این پدیده می تواند عملکرد سد روده و بافت لنفوئیدی روده را از طریق اجازه دادن به عبور محتویات ساختاری باکتری ها مانند لیپوپلی ساکاریدها مختل کند که این امر سبب فعال کردن مسیر التهاب شده و از این طریق سبب ایجاد مقاومت به انسولین می گردد.بعلاوه می تواند فراوری پپتیدهای روده ای مرتبط با حس سیری را که سبب افزایش دریافت غذا می شوند تغییر دهد.
امروزه چاقی یکی از مهم ترین مسائل سلامتی در انسان هاست. مطالعات اخیر طی سال های گذشته نشان داده اند که عدم تعادل میان دریافت غذا و مصرف انرژی، سبک زندگی ناسالم و تنوع ژنتیکی در پیشرفت چاقی نقش دارند. شواهدی از ارتباط میان باکتری های روده و چاقی در بچه ها و بزرگسالان وجود دارد. مایکروبیوم های روده هر انسان به طرز جالبی مانند اثر انگشت آن شخص منحصر به فرد بوده و تحت تأثیر عوامل محیطی و ژنتیکی معین می شوند. چندین مطالعه در سال های اخیر نشان داده اند که مایکروبیوم های روده بر روی بسیاری از مسیرهای پاتوفیزیولوژیکی خارج روده ای تأثیر می گذارند. یکی از نگرانی های عمده بهداشت عمومی در سرتاسر جهان مربوط به چاقی بچه ها است چراکه شیوع چاقی در بچه ها در حال افزایش نگران نماینده ای است.
در یک مطالعه آینده نگر که بر روی ترکیبات مایکروبیوم مدفوع در بچه ها 5-12 ساله میان 25 کودک چاق و دارای اضافه وزن و 24 کودک با وزن نرمال انجام شد، تعیین شد در بچه ها با وزن نرمال تعداد بیفیدوباکترها در طول دوران کودکی در سطح بالاتری نسبت به بچه ها دارای اضافه وزن قرار گرفته است.
مایکروبیوم های روده می توانند نشاسته، قندهای هضم نشده، پلی ساکاریدهای سلولزی و غیرسلولزی و موسین ها را به SCFA ها و گاز در روده تبدیل نمایند. نوع و میزان فراوری SCFA و گازهای فراوری شده در روده به چندین عامل از جمله رژیم غذایی برای مثال دسترسی به کربوهیدرات های غیرقابل هضم، جمعیت مایکروبیوم روده و زمان انتقال روده ای بستگی دارد.
بسیاری از مطالعات نشان داده اند که پروبیوتیک ها به تنهایی و یا به صورت ترکیبی سین بیوتیک می توانند تاثیرات ضد چاقی داشته باشند. مایکروبیوم های روده ترکیبی از پروبیوتیک ها، پره بیوتیک ها و جمعیتی از دیگر باکتری های روده است، اما اثرات سلامتی مایکروبیوم های روده در اثر تغییرات در باکتری های زنده (پروبیوتیک) و یا ترکیات هضم نشده (پره بیوتیک ها) است. پروبیوتیک ها در صورتی که به میزان کافی مصرف شوند می توانند بر روی سلامتی میزبان تاثیر بگذارند. پروبیوتیک ها عمدتا در محصولات تخمیری شیر مانند کفیر یافت می شوند. دریافت خوراکی پروبیوتیک ها می تواند بر روی مایکروبیوم های روده تاثیر گذاشته و فراوری سیتوکین ها و کموکاین های متفاوتی را سبب شوند.
به نقل از دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در ادامه توصیه می گردد مطالعات بیشتری به صورت مطالعات بالینی تصادفی برای آنالیز تاثیرات پروبیوتیک ها بر روی چاقی انجام گیرد.
منبع: گردشبان