طرز تهیه ترشی لیته گل کلم خوشمزه خانگی با تمام ترفندها
به گزارش کنفرانس هکا، در فرهنگ لغت دهخدا، واژه لیته به نوعی ترشی خوشمزه اطلاق شده که با استفاده از بادمجان پخته و له شده به عنوان پایه اصلی تهیه می گردد. این ترشی خوش طعم با افزودن سبزیجات مختلفی مانند هویج، خیار، کرفس و… طعم های متنوعی پیدا می نماید. یکی از محبوب ترین انواع ترشی لیته، ترشی گل کلم است که با افزایش اندازه گل کلم نسبت به بادمجان، طعمی ملایم تر و رنگی سفید و مجذوب کننده به خود می گیرد. در واقع، ترشی لیته گل کلم، ترکیبی است از بافت نرم گل کلم و طعم غنی بادمجان که آن را به یک انتخاب عالی برای افرادی که در پی یک ترشی خوشمزه و سالم هستند، تبدیل می نماید. بنابراین اگر دوست دارید می توانید طرز تهیه ترشی لیته گل کلم را با جزییات کامل و ترفندها در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای تهیه ترشی لیته گل کلم
- گل کلم 450 گرم
- بادمجان 400 گرم
- هویج 1 عدد
- کرفس 2 شاخه
- گوجه 3 عدد
- فلفل تند 30 گرم
- سبزی ترشی 250 گرم
- سیر 7 حبه
- نمک و زردچوبه به اندازه لازم
- گلپر، سیاه دانه و تخم گشنیز 1-2 قاشق غذاخوری
- ادویه ترشی 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه ترشی لیته گل کلم
1. خرد کردن مواد ترشی لیته
در اولین مرحله از طرز تهیه ترشی لیته گل کلم ابتدا کل سبزیجات را به خوبی بشویید و روی یک پارچه قرار دهید تا کاملا خشک شوند. دقت کنید که اگر سبزیجات آب داشته باشد ترشی شما کپک می زند. بعد از خشک شدن سبزیجات آن ها را تک به تک ریز نموده و داخل مخلوط کن یا غذاساز بریزید و خوب خرد کنید. فقط سیر و فلفل و سبزی های ترشی را جدا خرد کنید و در ظرف جدا بریزید چون این مواد نباید از ابتدای مرحله پخت بپزند.
2. پختن مواد ترشی لیته
در این مرحله کل مواد خرد شده را داخل قابلمه مناسب بریزید، رویشان سرکه بریزید و بعد زردچوبه و نمک را اضافه کنید و هم بزنید روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا 10 تا 15 دقیقه مواد بجوشند بعد حرارت را خیلی کم کنید و سبزیجات را به همراه مخلوط سیر و فلفل را اضافه کنید. در آخر ادویه های مخلوط شده ترشی را به باقی مواد اضافه کنید و هم بزنید و ترشی را از روی حرارت بردارید.
نکته: سرکه باید کاملا روی مواد را بپوشاند.
3. ریختن ترشی در شیشه
همان طور که مواد ترشی داغ هستند، مواد را داخل شیشه بریزید و در آن را محکم ببندید و آن را برعکس قرار دهید تا هواگیری گردد. این ترشی را به این شکل می توانید تا مدت طولانی تری نگهداری کنید. این ترشی را داخل داخل یخچال بگذارید و هر زمان خواستید با هر غذای ایرانی که مدنظرتان است مصرف کنید.
نکات تکمیلی برای تهیه ترشی لیته
برای تهیه یک ترشی لیته گل کلم خوشمزه و با ماندگاری بالا، رعایت نکات و ترفندها لازم است بنابراین خوب است با رعایت این نکات کوشش کنید یک ترشی لیته گل کلم خانگی و خوشمزه تهیه کنید که از طعم آن لذت ببرید.
معنای لغوی لیته
با توجه به ترجمه لغوی کلمه لیته در فرهنگ دهخدا، به ترشی ای، لیته گفته می گردد که در آن از بادمجان پخته و له نموده و سبزیجات دیگر بهره ببرید. بنابراین اساس و پایه ترشی لیته بادمجان است اما اگر به هر دلیلی خواستید مقدار بادمجان را کم کنید می توانید مثل طرز تهی ترشی لیته گل کلم، گل کلم آن را بیشتر در نظر بگیرید. بنابراین شاید اصلی ترین ترشی لیته همان ترشی لیته بادمجان است که می توانید روش آماده کردن ترشی لیته بادمجان ساده و روش آماده سازی ترشی لیته بادمجان فوری را با نکات کامل در کتاب کاله مطالعه کنید.
سبزی ترشی لیته
سبزی ترشی لیته شامل جعفری، گشنیز، ترخون، مرزه و شوید است که باید خوب شسته و درست مثل باقی مواد ترشی خشک کنید بعد در میکسر یا غذاساز کاملا ریزشان کنید.
ادویه ترشی لیته
ادویه ترشی لیته معمولا شامل پودر زیره سبز، فلفل سیاه نیم کوب، پودر زنجبیل، پودر گلپر، پودر تخم گشنیز، پودر سیر و فلفل قرمز است. البته می توانید ادویه مخصوص ترشی لیته آماده را از بازار هم بخرید.
نسبت مواد ترشی لیته گل کلم
نسبت دقیق مواد برای ترشی لیته گل کلم بستگی به ذائقه شخصی شما و مقدار ترشی مورد علاقه تان دارد. با این حال، در این ترشی مقدار گل کلم باید بیشتر از بادمجان و دیگر مواد در نظر گرفته گردد و بسته به مقدار موادتان برای آن که مواد ترشی کاملا با سرکه پوشانده شوند حتما مقدار سرکه را در حدی در نظر بگیرید که بتوانید با آن سطح مواد ترشی را کاملا بپوشانید.
تهیه ترشی لیته تند
ترشی لیته را می توانید براساس ذائقه خود تند کنید. برای تندتر کردن این ترشی می توانید فلفل سبز تازه آن را بیشتر در نظر بگیرید و اندازه ادویه های تند مثل انواع فلفل را در آن بیشتر کنید. طرز تهیه ترشی لیته تند را می توانید با جزییات در کتاب کاله مطالعه کنید.
تهیه ترشی لیته قرمز
یکی دیگر از ترشی های لیته مجذوب کننده موجود در ایران، ترشی لیته قرمز است که در این نوع ترشی لیته مقدار گوجه بیشتر در نظر گرفته می گردد و البته از اندازهی رب هم برای قرمزتر شدن ترشی استفاده می گردد. روش تهیه ترشی لیته مخلوط قرمز را هم می توانید با جزییات در کتاب کاله مطالعه کنید.
نحوه نگهداری ترشی لیته و جلوگیری از کپک زدن آن
ترشی لیته را باید حتما در جای خشک، خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید تا ماندگاری بیشتری داشته باشد. اما برای آن که ترشی شما کپک نزند حتما بعد از شستن مواد و قبل از خرد کردنشان اجازه دهید مواد خوب خشک شوند تا در نهایت ترشی شما کپک نزند.
منبع: کتاب کاله