خشک کردن میوه در هواپز در 30 دقیقه بدون تیره و خشک شدن
به گزارش کنفرانس هکا، خشک کردن میوه در هواپز و سرخ کن بدون روغن، یکی از روش های سریع، راحت و بی دردسر برای خشک کردن میوه و بالا بردن ماندگاری آنها است. هر چند خشک کردن میوه روش های مختلفی دارد اما می توانید این بار، هواپز را امتحان کنید و میوه های خود را با بالاترین کیفیت در ایرفرایر خشک کنید. در این مقاله از در روش خشک کردن میوه در هواپز مرحله به مرحله، نکات اصولی، دما و ضخامت مناسب میوه برای خشک کردن در ایرفرایر و باید و نبایدهای تهیه میوه خشک فوری در سرخ کن بدون روغن را به شما آموزش خواهیم داد.
مراحل طرز تهیه میوه خشک در هواپز
مثل برای درست کردن میوه خشک در هواپز هم فرقی نمی نماید چه مقدار میوه یا چه نوع میوه ای می خواهید خشک کنید. پس دست به کار شوید و میوه های تازه را به روش زیر در هواپز، خشک کنید.
مرحله اول: میوه مناسب را انتخاب کنید
همین ابتدای کار باید بدانید که برای طرز تهیه میوه خشک فوری با هواپز، میوه هایی که آب خیلی زیادی دارند، مثل هندوانه، خربزه یا میوه هایی که زود تلخ می شوند، مثل گریپ فروت یا لیمو شیرین، برای خشک کردن گزینه های مناسبی نیستند. علاوه بر اینها دقت کنید میوه هایی که انتخاب می کنید، در عین رسیده بودن، سفت و سالم باشند. اگر میوه ها، زیادی رسیده، نرم و لکه دار باشند، محصول نهایی اصلا کیفیت خوبی نخواهد داشت.
مرحله دوم: میوه ها را بشویید
هر چند میوه ها بعد از حرارت تماشا، بعضی از میکروب هایشان کشته می شوند ولی حتما باید قبل از برش زدن، آنها را به خوبی و اصولی بشویید. بعد از شستن میوه ها، آنها را در آبکش بریزید و اجازه دهید کاملا خشک شوند یا با دستمال نخی تمیز، میوه ها را خشک کنید و رطوبت آنها را کاملا بگیرید.
مرحله سوم: میوه ها را برش بزنید
بعد از شستن میوه ها، شاخ و برگ های اضافی و کلاهک آنها را جدا کنید. سپس روی تخته آشپزخانه، با یک چاقوی تیز میوه ها را به صورت حلقه ای برش بزنید. اگر میوه ها هسته دار هستند، هسته ها را بیرون بیاورید. میوه را مدل خلالی یا نگینی هم می توانید خرد کنید ولی مدل حلقه ای، شکیل تر و خشک شدن میوه به این شکل هم آسان تر است.
می توانید از رنده مخصوص یاری بگیرید. از قلم نیاندازید که برای برش میوه در هواپز باید دقت کنید که برش ها را یکسان و هم میزان در نظر بگیرید تا میوه ها با هم در یک زمان خشک شوند. بعلاوه هر چه برش ها ضخیم تر باشند، میوه ها دیرتر خشک می شوند.
مرحله چهارم: شهد، عصاره یا چاشنی روی میوه ها بریزید
این مرحله در خصوص همه میوه ها لازم نیست انجام بگردد یا حتی می توانید به عنوان یک مرحله سلیقه ای انجام دهید. اضافه کردن شهد یا چاشنی هایی مثل آبلیمو، نمک و … می تواند به میوه ها طعم تازهی را اضافه کند. از طرفی در خصوص بعضی میوه ها که در مجاورت هوا تیره می شوند، افزودن شهد از تغییر رنگ آنها جلوگیری می نماید.
می توانید مقداری آب و شکر را بجوشانید و میوه ها را برای چند دقیقه در شهد در حال جوش بریزید. سپس آنها را از شهد آبکش کنید. یا اینکه روی میوه هایی مثل کیوی، کمی آبلیمو و نمک بپاشید.
در صورت تمایل می توانید انواع ،، ، و را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های بخرید
مرحله پنجم: میوه ها را در هواپز بگذارید
بعد از انجام مراحل بالا، دستگاه ایرفرایر را 3 تا 4 دقیقه روشن کنید تا گرم گردد. کف دستگاه هواپز، کاغذ روغنی یا کاغذ نسوز بگذارید تا دستگاه تان کثیف نگردد. برش های میوه را روی کاغذ بچینید، طوری که میوه ها روی هم قرار نگیرند. سپس کشو هواپز را جا بزنید.
معمولا روی دستگاه های هواپز، برنامه خشک کردن میوه وجود دارد، آن را بزنید. بسته به نوع دستگاه و ضخامت برش های میوه، میوه ها در 30 تا 50 دقیقه خشک می شوند.
مرحله ششم: میوه های خشک را زیر و رو کنید
در اواسط تایم خشک کردن میوه ها، کشوی دستگاه را بیرون بیاورید و آنها را زیر و رو کنید تا هر دو طرف میوه ها به یک میزان خشک شوند. اگر خودتان می خواهید تایم را تنظیم کنید، دمای 100 تا 120 درجه سانتی گراد و 50 دقیقه زمان را انتخاب کنید. هر چه دما بیشتر و تایم کمتر باشد، خشک کردن میوه، زودتر انجام می گردد.
مرحله آخر: میوه خشک را سرو کنید
میوه ها که در دستگاه خشک شدند، آنها را بیرون بیاورید. اجازه بدهید میوه خشک ها کمی خنک شوند و بعد میل کنید. میوه خشک های اضافه را بعد از خنک شدن در ظرف دربسته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
بیشتر بخوانید:
اصول و نکات مهم خشک کردن میوه در هواپز
- برای خشک کردن چند نوع میوه در ایرفرایر، هر بار یک نوع میوه را خشک کنید، هواپز را خالی کنید و بعد میوه بعدی را خشک کنید. انواع میوه به خاطر بافت های متفاوت و مقدار آبدار بودن آنها، زمان خشک شدنشان فرق می نماید. بنابراین اگر مدل های مختلف میوه را با هم خشک کنید، یک مدل میوه زودتر خشک می گردد، در حالی که میوه های دیگر هنوز خشک نشده اند.
- بعضی از میوه هایی را که طعم رو به ترش دارند، مثل کیوی، بعد از برش زدن می توانید، به مدت 15 تا 20 دقیقه در مقداری آب نمک و آبلیمو استراحت دهید تا طعم ها به خورد کیوی بروند و خوشمزه تر شوند.
- قرار دادن میوه هایی مثل سیب و هلو در مقداری آب یخ می تواند ظاهر آنها را بعد از خشک شدن در هواپز، بیشتر حفظ کند.
- برای میوه های شیرین مثل موز، زردآلو، هلو و … بعد از برش زدن می توانید آنها را در محلولی که با 1 لیوان دسته دار فرانسوی آب (3 استکان)، 1/4 لیوان شکر (1 استکان) و 1/4 لیوان عسل (1 استکان) درست نموده اید، بگذارید تا رنگ آنها سیاه نگردد و خوش طعم تر شوند. عسل را می توانید از به روش های اینترنتی و حضوری بخرید.
- یک روش دیگر برای جلوگیری از سیاه شدن میوه هایی مثل موز و سیب بعد از خشک شدن این است که برش های میوه را در یک محلول که با 1 لیتر آب و 2 قاشق غذاخوری اسید اسکوربیک درست نموده اید، بگذارید.
- می توانید میوه ها را در عصاره یا آب میوه های دیگر بخوابانید. مثلا میوه ها را در آب آناناس یا آب سیب بدون گاز استراحت دهید تا طعم تازه بگیرند. انواع آبمیوه را می توانید از به روش های اینترنتی و حضوری بخرید.
- میوه هایی که داخل آنها هسته دارد، مثل سیب، گلابی، به و …، بعد از برش زدن، حتما باید هسته ها را بیرون بیاورید و بعد آنها را در هواپز یا به روش های دیگر خشک کنید.
- حتما از کاغذ نسوز یا کاغذ روغنی برای کف دستگاه هواپز یا سرخ کن بدون روغن بهره ببرید که میوه به دستگاه نچسبد.
دما و زمان پخت میوه ها برای خشک کردن در سرخ کن بدون روغن (ایرفرایر)
نوع میوه و ضخامت آنها می تواند بر مدت زمان لازم برای خشک شدن میوه ها تاثیر بگذارید. هر چه دمای دستگاه هواپز، پایین تر و ضخامت برش های میوه بیشتر باشد، به زمان بیشتری برای خشک شدن میوه ها در ایرفرایر احتیاج است.
حداقل دما برای خشک کردن میوه ها در هواپز، دمای 60 درجه سانتی گراد است. هر چه دما را بالاتر ببرید، میوه ها زودتر خشک می شوند ولی در این صورت باید مراقب باشید که نسوزند یا روی آنها قهوه ای نگردد. پس مدام باید به میوه ها سر بزنید. یک معیار کلی و حدودی، برای حداقل دما جهت خشک شدن میوه ها در سرخ کن بدون روغن از این قرار است:
- برای تهیه سیب خشک در هواپز با برش هایی به ضخامت 1 و نیم سانتی متر و دمای 60 درجه سانتی گراد به حدود 2 تا 3 ساعت زمان احتیاج دارید.
- برای تهیه انبه خشک در هواپز با برش هایی به ضخامت 1 و نیم سانتی متر و دمای 60 درجه سانتی گراد به حدود 6 تا 7 ساعت زمان احتیاج دارید.
- برای تهیه پرتقال خشک در هواپز با برش هایی به ضخامت 1 و نیم سانتی متر و دمای 60 درجه سانتی گراد به حدود 4 تا 5 ساعت زمان احتیاج دارید.
- برای تهیه لیمو خشک در هواپز با برش هایی به ضخامت 1 و نیم سانتی متر و دمای 60 درجه سانتی گراد به حدود 4 تا 5 ساعت زمان احتیاج دارید.
- برای تهیه توت فرنگی خشک با برش هایی به ضخامت 1 سانتی متر و دمای 60 درجه سانتی گراد به حدود 1 تا 2 ساعت زمان احتیاج دارید.
- برای خشک کردن زردآلو در هواپز با زردآلوی نصف شده و دمای 60 درجه سانتی گراد به حدود 10 تا 12 ساعت زمان احتیاج دارید.
- برای طرز تهیه گوجه خشک در هواپز با ضخامت 1 و نیم سانتی متر و با دمای 115 درجه سانتی گراد به 25 دقیقه وقت احتیاج دارید.
مزایای خشک کردن میوه در هواپز
اگر به جای خشک کردن میوه در آفتاب، خشک کردن میوه روی بخاری یا شوفاژ و خشک کردن میوه در فر، مایکروفر یا دستگاه میوه خشک کن، هواپز یا سرخ کن بدون روغن را انتخاب نموده اید، به دلایل زیر، تصمیم عاقلانه ای گرفته اید:
1- خشک کردن میوه در هواپز، یک راه سریع برای گرفتن رطوبت میوه ها و استفاده طولانی مدت از آنها است. هواپز جزو دستگاه هایی است که با گردش هوای داغ، می تواند مواد غذایی را بپزد یا خشک کند. سرعت خشک کردن مواد غذایی با این دستگاه، بسیار بالاست.
2- خشک کردن میوه در هواپز، احتیاج به تنظیمات پیچیده ای ندارد و به آسانی می توانید این کار را انجام دهید.
3- اگر در فصل زمستان هستید یا در آپارتمان زندگی می کنید و نور خورشید مستقیما به خانه شما نمی تابد، می توانید از هواپز برای خشک کردن میوه های تازه خود، یاری بگیرید.
4- یکی از مزایای خشک کردن میوه در سرخ کن بدون روغن یا هواپز این است که چون میوه ها با سرعت بالاتری نسبت به خشک شدن در آفتاب، خشک می شوند، مواد مغذی آنها هم بیشتر محفوظ می ماند. از طرفی به خاطر قرار نگرفتن در مقابل نور خورشید، طعم و رنگ آنها تغییر نمی نماید.
5- علاوه بر اینها، اگر خودتان در خانه میوه را در هواپز یا هر وسیله دیگری خشک کنید، هم از سلامت میوه مطمئن تر خواهید بود و هم مقرون به صرفه تر پایتان می افتد و گزینه به صرفه تری است.
6- می توانید با میوه های متنوع، هر زمان که اراده کنید، میوه خشک درست کنید.
7- دستگاه هواپز، جزو دستگاه هایی است که فضای کمی می گیرد و کاربردهای زیادی دارد. پس می توانید در صورت استفاده از آن، با یک تیر چند نشان بزنید و علاوه بر پخت و پز، از امکان خشک کردن میوه هم بهره ببرید.
سوالات متداول درباره خشک کردن میوه در ایرفرایر
چه میوه هایی را می توان در هواپز خشک کرد؟
انواع میوه ها را می توانید در سرخ کن بدون روغن یا هواپز خشک کنید. محبوب ترین میوه ها برای خشک کردن شامل سیب، انجیر، زردآلو، پرتقال، توت فرنگی، گلابی کیوی، خرمالو، موز، هلو، انبه و … هستند.
میوه خشک شده را تا چه مدت می توان نگهداری کرد؟
میوه ها را پس از خشک کردن بسته به شرایط نگهداری، بین 1 تا 4 سال می توان نگهداری کرد. هر چه دمایی که میوه ها را در آن نگهداری می کنید، پایین تر باشد، ماندگاری آنها هم بالاتر می رود. برترین دما برای نگهداری میوه خشک، دمای صفر درجه سانتی گراد است. ضمناً میوه های خشک باید در جایی قرار داده شوند که روی آنها پوشیده شده باشد، پلاستیک فریزری زیپ کیپ یا ظروف دربسته با درزگیر، برترین گزینه ها برای نگهداری میوه خشک هستند.
منبع: افق کوروش