حجم سفرهای نوروزی با تغییرات ناگهانی همراه شده است
به گزارش کنفرانس هکا، ایلنا/ براساس آخرین خبر و گزارش های منتشر گشته، حجم سفرهای نوروزی با تغییرات ناگهانی همراه شده است.
یاور عبیری (رئیس جامعه بومگردی ایران) با اشاره به آماری که تا شامگاه گذشته از واحدهای بومگردی چند استان مازندران، گلستان، خراسان رضوی، یزد و کرمانشاه گرفته و اینکه این آمار نشان از عدم استقبال مسافران نوروزی از اقامت در واحدهای بومگردی دارد، گفت: براساس میزان رزرو و اقامتی که تا به امروز انجام گرفته، آمار این واحدها به 20 درصد هم نمی رسد و در واقع به نوعی میتوان گفت استقبال خوبی برای اقامت در واحدهای بومگردی در نوروز تا به امروز شاهد نبوده ایم.
او درخصوص دلایل این امر گفت: شاید هنوز سفرهای نوروزی آنچنان که باید شکل نگرفته یا اگر هم سفرها آغاز شده باشد، مسافران به سمت اقامت در بومگردی ها نرفته اند. بعید می دانم که در هتلها اقامت داشته باشند، چراکه تورم و شرایط مالی بر روی بسته سفر عموم جامعه تاثیر گذاشته و شاید اقامت در خانه بستگان و اقوام مهمترین و نخستین گزینه اقامت و سفرهای نوروزی باشد.
عبیری با تاکید برآنکه چنین آماری در نوروز برای بومگردی ها بی سابقه بوده، شرح داد: با توجه به آمارهای موجود، بومگردی ها در شرایط خوبی قرار ندارند. با وجود آنکه آمارهای اعلام شده به استانهای پر مسافر باز می شود اما نشان از آن دارد که اقامت در بومگردی ها ضریب خوبی ندارد حتی برخی از سوی واحدهای استان گلستان عنوان شده است که دو شب هم رزرو ندارند.
رئیس جامعه بومگردی ایران درخصوص نرخ اقامت در این واحدها گفت: نرخ اقامت در واحدهای بومگردی در هر استان فرق دارد. برای مثال در استانهای مرکزی واحدهای بومگردی درجه یک هر شب حدود 400 یا 450 هزار تومان می گیرند در حالی که این نرخ در استانهای غربی به حدود 250 و 300 هزار تومان با صبحانه و در استانهای شرقی به حدود 200 هزار تومان می رسد.
او ادامه داد: نباید فراموش کرد که فعالیت سایر واحدهای اقامتی غیر مجاز مانند خانه های استیجاری و ویلاها و…در کاهش آمار اقامت بومگردی ها تاثیرگذار است. برای مثار وقتی از استان مازندران آمار می گیریم شاهد آن هستیم که خانه های غیرمجاز قارچ گونه رشد کرده اند. این در حالی است که فعالیت بومگردی ها با سختگیری هایی همراه است که شامل خانه های غیرمجاز نمی شود و نظارتی هم بر آنها نیست. غیرمجازها طی یکی دو سال گذشته رشد زیادی داشتند و متاسفانه کاری هم از دست ما بر نمی آید.
وزارتخانه میراث و گردشگری و اماکن هم کاری انجام نمی دهند. حتی گاها منتظر هستند که ما کاری برایشان انجام دهیم. این در حالی است که عموما فعالیت غیرمجازها بخصوص در روستاها و شهرهای کوچک کاملا مشخص است و میتوان اقدام به شناسایی و پلمپ آنها کرد اما این کار انجام نمی شود.
عبیری درخصوص تاثیر همزمانی تعطیلات نوروز 1403 و ماه رمضان گفت: شاید تاثیر داشته باشد اما قطعا تاثیر آن این میزان نیست. آنچه که شاهد هستیم قطعا دلایل دیگری دارد. بخشی از آن تورم است که در نتیجه نخستین چیزی که حذف می شود، سفر است و حتی اگر برخی سفر بروند یکسری هزینه ها را کم می کنند. اولویت خوراک است و سعی می شود بیشترین هزینه در این بخش باشد. سعی می شود که اقامت در خانه اقوام در نظر گرفته شود و حتی ممکن است با اقامت در چادر شب را به سر کنند. نوروز سال گذشته استقبال خوبی از بومگردی ها شده بود اما امسال اینگونه نبوده و اوضاع خوب نیست.
مصطفی فاطمی (مدیر اداره کل گردشگری داخلی معاونت گردشگری) نیز درخصوص چرایی عدم استقبال از اقامت در واحدهای بومگردی گفت: در استانهای هرمزگان و بوشهر با بیشترن حجم سفر روبرو هستیم و قشم در صدر واقع شده است. درحال گرفتن آمار رزرو از هتلها و بومگردی ها و سایر واحدهای اقامتی هستیم که سامانه قرار دارند. رزرو ما در این شهرها بیشتر است. هر چند این احتمال را می دهیم که امسال حجم سفر کمتر باشد، چرا که هم بارندگی را داریم و هم ماه مبارک رمضان با نوروز همزمان شده است.
در این میان ممکن است بسیاری از واحدهای بومگردی رزرو نداشته باشند. طبیعی است که این اتفاق بیافتد حتی در زمان پیک سفر که بالای 100 درصد رزرو داریم، ممکن است برخی از بومگردی ها خالی باشند و مسافر نداشته باشند. وقتی می گوییم بالای 100 درصد یعنی یک هتل ممکن است تعداد تخت هایش 100 تا باشد اما تخت اضافه می گذارد و درصد اقامتش می شود 130 تخت این در حالی است که ممکن است بومگردی کنار آن هتل خالی باشد. اینگونه است که میانگین 100 می شود. اما احتمال آنکه بومگردی خالی بماند طبیعی است و در همه سالها این را داریم بخصوص در نیمه دوم خیلی از مجموعه ها خالی می مانند.
او در پاسخ به این سوال که گفته می شود یکی از دلایل خالی ماندن بومگردی ها، اقامت در ویلاها و خانه های استیجاری است که نظارت آنچنانی روی آنها وجود ندارد، گفت: این امر درست است. مصوباتی برای نظارت داریم اما نمی توانیم روی فعالیت خانه های استیجاری و…نظارت داشته باشیم. ما نیز روی مصوباتی روی کمیسیون پلیس امنیت گردشگران و…داشتیم که دستگاه های مربوطه نظارت کنند.
او با اشاره به آنکه بیشترین حجم سفر که اعلام می شود براساس چند فاکتور است، گفت: تردد جاده ای، تردد موبایل، رزروهای اینترنتی، میزان مصرف خون، میزان پسماند و…در کنار هم قرار می گیرند و حجم سفر مشخص می شود. وقتی حجم سفر اعلام می شود الزاما مربوط به اقامت نمی شود بلکه همه فاکتورها مد نظر قرار می گیرد. در این میان ممکن است اقامت در خانه اقوام باشد. ضمن آنکه در حال حاضر هنوز میزان سفرها مشخص نشد. پس نمیتوان خیلی روی آمار تردد جاده ای و موبایل و پسماند حساب کنیم و از روی رزرو می توانیم نظر دهیم.
در حال حاضر هم قشم در صدر واقع شده است. در حال حاضر رزروهایی که شاهد هستیم در استان هرمزگان از همه جا بیشتر است. بعد از آن استان بوشهر بود که با توجه به اخطار هواشناسی که اعلام شد، در بوشهر با کمی ریزش همراه هستیم و بیشتر به سمت کرمان و یزد رفت. خراسان رضوی، خراسان جنوبی، فارس و اصفهان و شیراز هم شرایط خوبی دارند.
فاطمی پیرامون اینکه حجم سفرهای نوروزی با تغییرات ناگهانی همراه شده است، شرح داد: تردد جاده ای تا دو روز گذشته به سمت استانهای غرب کشور خیلی خوب بود اما از دیروز با کاهش روبرو هستیم که دلیل اصلی هم برودت هوا و بارشهاست. احتمالا این کاهش طی روزهای آینده بیشتر شود. ما براساس داده هایمان تحلیل می کنیم. به نظر می آید در روزهای آینده با کاهش مسافر در غرب کشور روبرو شویم و بیشتر به سمت شرق و جنوب کشور افزایش را خواهیم داشت. روند سفرهای تغییر ناگهانی را شاهد هستیم.
مدیر اداره کل گردشگری داخلی معاونت گردشگری درخصوص اینکه اقامت و رزرو واحدهای بومگردی بیشتر زمانی اتفاق می افتد که مسافر به مقصد رسیده باشد یا قبل از آن انجام می گیرد، گفت: عموما رزرو اقامتی ها و بومگردی ها خیلی بیشتر از هتلهاست. به هر حال نسبت به افرادی که در مقصد حضور پیدا می کنند، سطح درآمد، فرهنگ و…استقبال ها فرق دارد. بومگردی ها در خیلی جاها رزروهای خوبی دارند حتی بهتر است هتلهاست. برای مثال در نوار ساحلی جنوب شرایط بومگردی ها خوب است البته طی روزهای آینده شرایط مشخص تر می شود. از بندرعباس تا گناوه شرایط بومگردی ها خوب است. البته ممکن است حجم سفر به برخی از استانها کمتر باشد که به تبع اقامت نیز کمتر خواهد بود.
منبع: همگردی