ثبت ملی یک شیرین کننده ارگانیک
به گزارش کنفرانس هکا، هانی رستگاران ـ مسئول ثبت میراث ناملموس استان سمنان ـ درباره مهارت سنتی تهیه چیکو به وسیله ایل عشایر سنگسر گفت: ایل عشایر سنگسر یکی از ایل های بزرگ عشایر کوچ رو دامنه شمال شرقی ایران است که در دامنه رشته کوه البرز زیست دارد. عشایر این ایل محصولات لبنی و هنرهای سنتی خاصی را فراوری می نمایند.

او ادامه داد: چیکو یکی از فرآورده های منحصر به ایل عشایر سنگسر است که صرفاً در میان این طیف از عشایر فراوری می گردد و امروزه به عنوان یکی از شیرین نماینده های طبیعی، مقوی و ارگانیک برای صرف چای و نوشیدنی های گرم مورد استفاده قرار می گیرد و عرضه عمده آن در بازارچه ها و مراکز فروش محصولات ارگانیک است.
این پژوهشگر میراث فرهنگ عامه درباره شیوه تهیه این محصول شرح داد: چیکو فرآورده ای لبنی است که از ترکیب آبِ پنیر به عنوان ماده اولیه و اصلی به همراه شکر یا شیرین نماینده های طبیعی، مانند شیره انگور و زنجبیل، مغز پسته و مغز گردو تهیه و فراوری می گردد. برای فراوری این محصول، آب پنیر به دست آمده از پنیر را در ظرفی ریخته و حرارت می دهند تا غلیظ و چسبنده گردد، به این ماده لورئین گفته می گردد. سپس لورئین خشک را در ظرفی ریخته و روی آن مقداری آب می ریزند تا خیس بخورد.
رستگاران اضافه نمود: وقتی لورئین خوب خیس خورد با افزودن شیر یا نسبت مساوی از شیر و آب، آن را به طور کامل به هم می زنند تا لورئین حل گردد. سپس شکر یا شیره انگور را به آن افزوده و شروع به حرارت دادن و هم زدن می نمایند. بعد از جوش آمدن، شعله را کم نموده و مخلوط را پیوسته هم زده تا ته نگیرد و به تدریج رنگ آن تیره و تیره تر گردد.
به گفته او، حدود دو تا دوونیم ﺳﺎﻋﺖ زﻣﺎن ﻧﯿﺎز اﺳﺖ ﺗﺎ چیکو آماده گردد. ﻧﺸﺎﻧﻪ آن ﻫﻢ اﯾﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﻘﺪاری از ﻣﻮاد را در ﻇﺮف آب ﺳﺮد ﻣﯽ رﯾﺰﻧﺪ، اﮔﺮ ﻣﺎده در آب ﺳﻔﺖ و ﺷﮑﻨﻨﺪه ﺷﺪ یعنی ﭼﯿﮑﻮ آﻣﺎده ﺷﺪه اﺳﺖ.
مسئول ثبت آثار ملی و جهانی سمنان بیان نمود: پس از آماده شدن چیکو، ﻧﯿﺎز اﺳﺖ ﮐﻪ آن را ﺑﻪ ﻗﻄﻌﺎت ﮐﻮﭼﮏ و ﺷﮑﻼت ﻣﺎﻧﻨﺪ درآورﻧﺪ، در اﯾﻦ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﭼﺴﺒﻨﺪﮔﯽ زیاد ﭼﯿﮑﻮ، اﺑﺘﺪا ﺳﯿﻨﯽ را ﭼﺮب ﮐﺮده و ﺳﭙﺲ ﮐﻨﺠﺪ، مغز ﮔﺮدو، پسته و یا بادام، کنجد، شاه داﻧﻪ و … (بسته به نوع سلیقه شان) در ﮐﻒ ﺳﯿﻨﯽ چرب شده ﻣﯽپاﺷﻨﺪ و ﺳﭙﺲ ﻣﻮاد داغ ﭼﯿﮑﻮ را روی آن ریخته و ﺧﻮب ﺑﺎ ﻫﻢ ﻣﺨﻠﻮط ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ ﺗﺎ اﯾﻦ اﻓﺰودنی ها در تمام ﻣﻮاد ﭼﯿﮑﻮ پخش ﺷﻮد و یا این که این افزودنی ها را فقط روی چیکو می ریزند.
رستگاران درباره قدمت تهیه چیکو گفت: فراوری این فرآورده در ایل سنگسر نسل به نسل و دوره به دوره ادامه داشته و دارد ولی منبع معتبری که به زمان شروع و تغییرات احتمالی در فرآیند فراوری آن اشاره داشته باشد، وجود ندارد.
او بعلاوه گفت: مهارت سنتی تهیه چیکو به وسیله ایل عشایر سنگسر قرار است به زودی در لیست میراث ناملموس کشور ثبت گردد و پرونده آن 16 اسفندماه 1402 در جلسه کمیته ثبت میراث ملی از سوی استان سمنان ارائه می گردد.
منبع: گردشبان