بی خوابی سالمندان و چند توصیه برای مقابله با آن
به گزارش کنفرانس هکا، دکتر احمد دلبری درباره اختلالات خواب در سالمندان گفت: اختلال خواب در دوره بازنشستگی و سالمندی بسیار شایع است و تقریبا 60 درصد افراد از این مشکل رنج می برند.

وی با بیان اینکه معمولا اختلال خواب در سالمندی مسئله ای ثانوی از یک مشکل دیگر است، اضافه نمود: افراد دچار اضطراب، افسردگی، مبتلایان مسائل ادراری یا درد زانو و دردهای عضلانی - اسکلتی و افراد دارای اختلالات حرکتی اغلب بیشتر درگیر مسائل اختلال خواب هستند و به همین علت برای رفع مسائل خواب باید در پی رفع مشکل اصلی باشیم.
این متخصص طب سالمندی بعلاوه با بیان اینکه مقدار احتیاج افراد به خواب در دوران سالمندی فرق دارد، ادامه داد: در این دوران معمولا خواب سبک تر است و مقدار احتیاج به آن هم کمتر است و در عین حال هم افراد ساعت مشخصی برای خواب ندارند؛ اما گفتنی است که مشاهده شده افرادی که در طول عمر شب ها هفت ساعت می خوابند امکان ابتلا به آلزایمر در آنها کمتر است.
وی با بیان اینکه سرحالی در طی روز می تواند حاکی از کفایت مقدار خواب شب قبل باشد، اضافه نمود: ممکن است یک نفر با شش ساعت این سرحالی روز بعد را داشته باشد و یک نفر هم با مقداری کمتر یا بیشتر.
این متخصص طب سالمندی با بیان اینکه 80 درصد مسائل خواب در دوران بازنشستگی معمولا با بهداشت خوب خواب رفع می گردد، گفت: مهم آن است که در طول روز نباید خوابید؛ چُرت روزانه عامل اصلی اختلال خواب است. در عین حال اگر به هر علت احتیاج به چرت روزانه بود، بهتر است در بازه زمانی ساعت یک تا چهار بعدازظهر و کمتر از نیم ساعت تا 40 دقیقه باشد.
او کم تحرکی و بی تحرکی را عاملی دیگر برای بدخوابی شبانه خواند و گفت: توصیه می گردد حتما افراد در طول روز نیم ساعت تحرک داشته باشند و ورزش نمایند. بعلاوه شام و غذای سنگین می تواند عاملی دیگر برای بدخوابی باشد. ضروری است که شام سبک میل گردد و فاصله شام تا خواب بیشتر از سه ساعت باشد.
این متخصص طب سالمندی بعلاوه گفت: بهتر است که محل خواب را تغییر ندهید و در صورتی که در رختخواب بیشتر از 20 دقیقه خواب تان نبرد، به سالن بازگردید و فعالیتی انجام دهید و سپس دوباره به رختخواب بازگردید. بعلاوه تاکید می گردد که در رختخواب کتاب نخوانید و موبایل و تلویزیون نگاه نکنید؛ اتاق خواب برای خواب است نه فعالیت های اینچنینی.
وی تاکید نمود که دوش آب گرم قبل از خواب می تواند خواب خوبی را رقم بزند. بعلاوه توصیه می گردد که خودسرانه داروهای خواب آور مصرف نکنید و دارو حتما باید با نظر پزشک مصرف گردد.
منبع: گردشبان