آیا توت فرنگی حساسیت زاست ، علائم و روش درمان آلرژی به توت فرنگی
به گزارش کنفرانس هکا، آیا توت فرنگی حساسیت زا است؟ گاز زدن یک توت فرنگی درشت و آبدار در روزهای گرم تجربه لذت بخشی است. این میوه قرمز و دوست داشتنی در سرتاسر جهان هواداران فراوانی دارد و رد پای آن را در بسیاری از خوشمزه ترین دسرها و شیرینی ها هم می توان دید. با این حال، بدن برخی از افراد به محض خوردن توت فرنگی دچار واکنش های عجیبی می گردد. در این مقاله از در با ما همراه باشید تا درباره حساسیت به توت فرنگی، علائم و نشانه های حساسیت به توت فرنگی، سن مناسب توت فرنگی دادن به کودک برای پیشگیری از آلرژی و بعلاوه، روش های پیشگیری از آن برایتان بگوییم.
آیا حساسیت به توت فرنگی رایج است؟
اگر به توت فرنگی حساسیت دارید احتمالا بدن تان به انواع دیگر غذا و میوه های آلرژی زا هم واکنش نشان می دهد. بنابراین، می توان چنین برداشت کرد که دچار عارضه ای به نام حساسیت غذایی هستید. حساسیت غذایی یک عارضه نسبتا شایع است که زندگی 6 تا 8 درصد از بچه ها زیر 3 سال و بیش از 9 درصد از بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد.
حساسیت به توت فرنگی به چه معناست؟
حساسیت به توت فرنگی یک عارضه نسبتا شایع است که در صورت مشورت با پزشک به راحتی می توان از آن پیشگیری کرد.
علیرغم، برخی از افراد با خوردن توت فرنگی نشانه ها و واکنش های مختلفی را در بدن شان مشاهده می نمایند. اگر شما هم جزو این افراد باشید، از چند دقیقه تا چند ساعت پس از خوردن این میوه خوش آب و رنگ، بخش هایی از پوست بدن تان قرمز و ملتهب شده یا دچار خارش می گردد.
در موارد جدی تر، حتی ممکن است علائم خطرناکی مانند آنافیلاکسی (Anaphylaxis) را تجربه کنید. آنافیلاکسی یا بیش دفاعی، یک واکنش آلرژیک خطرناک است که می تواند زندگی فرد را تهدید کند. اما خبر خوب این است که احتمال حساسیت به این میوه به مراتب نادرتر از دیگر انواع آلرژی غذایی است.
آلرژی به این میوه به معنای آن است که سیستم ایمنی بدن شما نسبت به نوعی پروتئین خاص که اغلب در توت فرنگی خام وجود دارد واکنش ناخوشایندی نشان می دهد. بنابراین، پختن توت فرنگی می تواند تغییراتی را در این پروتئین های حساسیت زا ایجاد کند. به همین علت، با خوردن ، یا دیگر انواع پخته شده این میوه احتمالا دچار مشکل خاصی نخواهید شد.
خوب است بدانید، گاهی اوقات بدون آن که واقعا به چیزی حساسیت داشته باشید ممکن است با خوردن میوه ها و خوراکی هایی مانند توت فرنگی، مرکبات و گوجه فرنگی علائمی شبیه آلرژی را تجربه کنید. با این حال، اگر فکر می کنید به توت فرنگی یا هر خوراکی دیگری حساسیت دارید پیشنهاد می کنیم حتما با پزشک مشورت نموده و دستورات گفته شده از سوی پزشک را دنبال کنید.
بیشتر بخوانید:
علائم حساسیت به توت فرنگی چیست؟
حساسیت به توت فرنگی می تواند بسیار خفیف یا کاملا جدی باشد. اگر به این میوه آلرژی داشته باشید بین چند دقیقه تا چند ساعت پس از خوردن آن برخی از علائم زیر را تجربه می کنید:
- خارش و التهاب گلو و دهان
- خارش پوست
- کهیر
- سرفه و خس خس سینه
- سرگیجه یا سبکی سر
- اسهال
- استفراغ
- احساس انقباض در گلو
- خلط دار شدن سینه
در مواردی، آلرژی به توت فرنگی می تواند با واکنش های نادر و در عین حال، بسیار جدی همراه باشد. در این مواقع، ممکن است نشانه های زیر را تجربه کنید:
- بالا رفتن ضربان قلب
- متورم شدن زبان
- متورم شدن گلو و انسداد راه های تنفسی
- افت فشار خون
- سرگیجه و سبکی سر
- غش کردن و بیهوش شدن
نکته:
در صورت مشاهده علائم بالا فورا به پزشک مراجعه نموده و حتما داروها و مراقبت های لازم را دریافت کنید.
عوامل موثر در بروز حساسیت به توت فرنگی چیست؟
- وراثت
- نقص سیستم ایمنی بدن
- سابقه آلرژی به گرده برخی از گیاهان از جمله آلرژی به گرده غان
- سابقه حساسیت به لاتکس
- سابقه ابتلا به آسم
- سابقه ابتلا به اگزما
چگونه می توان حساسیت به توت فرنگی را مدیریت و از آن پیشگیری کرد؟
آلرژی به توت فرنگی معمولا با واکنش های جدی همراه نیست و به سادگی می توان آن را مدیریت و از آن پیشگیری کرد. قبلا گفتیم که پختن توت فرنگی ممکن است میزان حساسیت به آن را کاهش دهد یا در مواردی به طور کلی رفع کند. با این حال اگر به این میوه حساسیت دارید، برای پیشگیری از بروز خطرات احتمالی پیشنهاد می کنیم ریسک نکنید. یعنی، بهتر است از خوردن توت فرنگی خشک و بعلاوه، انواع مارمالاد، مربا، ژله ها، بستنی ها، دسرها و شیرینی های حاوی توت فرنگی خودداری کنید.
در صورت بروز علائم خفیف آلرژی، می توانید از داروهای ضد حساسیت و آنتی هیستامین هایی بهره ببرید که معمولا بدون احتیاج به نسخه پزشک در دسترس تان قرار می گیرند. با خوردن این داروها، واکنش سیستم ایمنی بدن تان نسبت به عامل آلرژی زا خفیف تر می گردد. با این حال، توصیه می کنیم پیش از انجام هر کاری با پزشک مشورت کنید.
در صورت حساسیت به توت قرمز یا توت فرنگی از خوردن چه میوه های دیگری اجتناب کنیم؟
اگر به توت قرمز یا توت فرنگی حساسیت دارید، پیشنهاد می کنیم از خوردن میوه های زیر هم اجتناب یا احتیاط کنید:
- هلو
- گیلاس
- آلبالو
- تمشک
- توت سیاه
- بلوبری
- موز
- خربزه و دیگر میوه های حساسیت زا برای گلو
- زردآلو
- برخی از مغزها مانند فندق
- هویج
- کرفس
از چه سنی می توان به کودک توت فرنگی داد؟
انواع توت، از جمله توت فرنگی، جزو مواد غذایی بسیار آلرژیک طبقه بندی نمی شوند. اما ممکن است سبب ایجاد بثوراتی در اطراف دهان کودک شما گردد. این بثورات پوستی و تحریک دهان ممکن است در اثر خوردن میوه های اسیدی مثل انواع توت، گوجه سبز و برخی مرکبات رخ دهد که در حقیقت آلرژی محسوب نمی گردد و واکنش پوست به اسید موجود در این میوه هاست.
اما در صورتی که کودک شما مبتلا به اگزما باشد یا آلرژی غذایی دیگری داشته باشد، قبل از مصرف انواع توت از جمله توت فرنگی حتما با پزشک کودک یا یک متخصص اطفال مشورت کنید.
در هر صورت برای پیشگیری از عوارض ناشی از حساسیت به توت فرنگی، پزشکان توصیه می نمایند پس از سن یک سالگی تنها میزان بسیار کمی (معادل یک قاشق چای خوری) پوره توت فرنگی به فرزند خود بدهید تا چند ساعت بعد از خوردن این میوه، ضروری است واکنش های بدن کودک را آنالیز نموده و اطمینان یابید که پوست بدن یا حفره دهانی او دچار هیچ عارضه ای نشده باشد.
اگر اوضاع روبه راه بود و هیچ مسئله ای وجود نداشت با نظر پزشک می توانید به صورت تدریجی میزان بیش تری از این میوه خوشمزه را به کودک بدهید.
در صورت حساسیت به توت فرنگی چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
درست پس از مشاهده از اولین نشانه های حساسیت به توت فرنگی باید به پزشک مراجعه کنید. ضمناً، ضروری است خوردن این میوه و کلیه فرآورده های آن را متوقف کنید. پزشک درباره سوابق آلرژی خانوادگی و نشانه هایی که تجربه نموده اید پرسش هایی را مطرح خواهد نمود. به علاوه، برای اطمینان از منشا حساسیت ممکن است آزمایش خون، حذف ماده محرک از رژیم غذایی و بعلاوه، تست خراش پوستی را هم برایتان تجویز کند.
سوالات متداول درباره حساسیت به توت فرنگی
چه کسانی نباید توت فرنگی بخورند؟
اگر معده حساسی دارید، اگر به آسم و اگزما مبتلا هستید یا در صورتی که هر نوع آلرژی غذایی را تجربه نموده اید ضروری است از خوردن توت فرنگی خودداری کنید.
از چه سنی می توان به کودک توت فرنگی داد؟
برای پیشگیری از عوارض ناشی از حساسیت به توت فرنگی، پزشکان توصیه می نمایند پس از سن یک سالگی تنها میزان بسیار کمی (معادل یک قاشق چای خوری) پوره توت فرنگی را در اختیار فرزندتان قرار دهید. تا چند ساعت بعد از خوردن این میوه، ضروری است واکنش های بدن بچه را آنالیز نموده و اطمینان یابید که پوست بدن یا حفره دهانی او دچار هیچ عارضه ای نشده باشد. اگر اوضاع روبه راه بود و هیچ مسئله ای وجود نداشت با نظر پزشک می توانید به صورت تدریجی میزان بیش تری از این میوه خوشمزه را به کودک بدهید.
منبع: افق کوروش