آلپ ایران منطقه ای با ذخایر ارزشمند ژنتیکی و زیستی

به گزارش کنفرانس هکا، خبرنگاران، گروه استان ها: منطقه حفاظت شده اشترانکوه یکی از مناطق منحصربه فرد و پرجاذبه طبیعی لرستان است که به لحاظ برخورداری از شرایط زیست محیطی و ویژگی های زمین شناسی زیستگاه مناسب و مستعدی برای رشد و تکثیر وحوش به خصوص پستانداران محسوب می گردد.

آلپ ایران منطقه ای با ذخایر ارزشمند ژنتیکی و زیستی

آلپ ایران را بشناسید

اشترانکوه به دلیل واقع شدن در قلب سلسله جبال زاگرس دارای قلل سرد مرتفع بالای سه هزار و 500 متر از سطح دریا و همچنین دره های نسبتاً گرم است. اشترانکوه رشته کوهی به طول تقریبی 50 کیلومتر است که در جهت شمال غربی-جنوب شرقی امتداد دارد.

یخچال های طبیعی و دائمی این رشته کوه که یکی از زیباترین کوه های کشور به شمار می رود در تمام سال از برف و یخ پوشیده است. اشترانکوه در جنوب شهر درود وازنا واقع شده است. اشترانکوه به آلپ ایران نیز معروف است البته این نام تنها به خاطر بلند بودن آن به آن تعلق نگرفته است بلکه به دلیل شیب تند کوه هایش و دره های جوان و وی شکل و یخچال های طبیعی است. ارتفاع بلندترین قله آن سن بران 4150 است.

اشترانکوه یکی از مناطق منحصربه فرد حفاظتی زیستی ایران

مهرداد فتحی بیرانوند مدیرکل محیط زیست لرستان در این رابطه در مصاحبه با خبرنگاران بابیان اینکه یکی از مناطق منحصربه فرد حفاظتی زیستی ایران منطقه حفاظت شده اشترانکوه است گفت: اشترانکوه به عنوان آلپ ایران منطقه ای ویژه به لحاظ پوشش گیاهی و گونه های جانوری است.

وی مطرح کرد: اشترانکوه یکی از مناطق حفاظت شده ای بوده که سال هاست پروژه های شکارممنوع، حفاظت رویشی و دوره های پژوهشی در آن اجرا می گردد تا از فرایند تخریبی پوشش گیاهی آن جلوگیری و گونه های در معرض انقراض جانوری به زاد و ولد متعادلی دست پیدا نمایند.

مدیرکل محیط زیست لرستان بابیان اینکه این منطقه زیبای کوهستانی از مناطق رویشی نادر و ارزشمند برای گونه های کمیاب جانوری محسوب می گردد گفت: در این راستا این منطقه در سال 1340 بانام قرق اختصاصیتیون شکارممنوع اعلام شد که شامل رشته کوه اشترانکوه و دره نی گا بود.

وجود بیش از 800 گونه گیاهی و جانوری در منطقه اشترانکوه

فتحی بیرانوند بابیان اینکه این ممنوعیت تا سال 1349 ادامه داشت اضافه نمود: در این سال طی مصوبه شماره 18 سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، قرق اختصاصی تیان با اضافه کردن ارتفاعات سفیدکوه بزرگ و کوچک، پریز کوه کوچک و بزرگ، گزرسون، سرسبز، تخت کالا، اسینه، بادی بزرگ و کوچک، گچه و گولک به منطقه حفاظت شده ارتقاء و به عنوان منطقه حفاظت شده اشترانکوه اعلام شد.

وی با اشاره به اینکه این منطقه با وسعت 98,407 هکتار در جنوب و جنوب شرقی شهرستان دورود و در بخش غربی شهرستان ازنا و الیگودرز در استان لرستان واقع شده است اضافه نمود: منطقه حفاظت شده اشترانکوه از تنوع زیستی گیاهی و جانوری بسیار بالایی برخورداراست.

مدیرکل محیط زیست لرستان توضیح داد: تا به امروز 600 گونه گیاهی و 274 گونه جانوری در این منطقه شناسایی شده که از 600 گونه گیاهی شناسایی شده 68 گونه آن انحصاری این منطقه بوده چراکه این منطقه ازنظر حفظ ذخایر ژنتیکی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

شگفتی های یگانه گهر آلپ ایران

فتحی بیرانوند به جاذبه های اکو توریستی منطقه اشاره نمود و گفت: یکی از این جاذبه ها دریاچه گهر بوده که تنوع زیستی گیاهی و جانوری بالا، وجود دریاچه و دیگر چشم اندازهای طبیعی، زمینه فعالیت های علمی، پژوهشی و گردشگری را در منطقه حفاظت شده اشترانکوه فراهم نموده است.

وی بابیان اینکه دریاچه گهر یکی از زیباترین دریاچه های کوهستانی خاورمیانه در ارتفاع دو هزار و 400 متری در این منطقه واقع شده است گفت: عمق دریاچه گهر حدود 28 متر و مساحت سطح آبی آن 100 هکتار است.

مدیرکل محیط زیست لرستان همچنین سراب تیان را یکی از پدیده های جالب زمین شناسی منطقه حفاظت شده اشترانکوه مطرح کرد.

فتحی بیرانوند بابیان اینکه این سراب یا چشمه در اوایل بهار به طور ناگهانی و به یک باره پرآب می گردد بیان داشت: در این زمان از سال آبدهی سراب زیاد بوده و تا ماه ها ادامه داشته و پس از مدتی در اواخر تابستان و اوایل پاییز به همان نحو به یک باره خشک شده و تا سال آینده و دوره جدید بی آب باقی می ماند.

تابستان برفی در آلپ ایران

وی تونل برفی را یکی دیگر از جاذبه های دیدنی منطقه اشترانکوه برشمرد و توضیح داد: این اثر زیبا و منحصربه فرد طبیعی در 18 کیلومتری جنوب شهرستان ازنا و منتهی الیه جنوب شرقی اشترانکوه واقع شده است.

مدیرکل محیط زیست لرستان بابیان اینکه تونل برفی به دلیل شرایط توپوگرافی خاص که از سه طرف به دیواره های بلند محصورشده محل ریزش و تجمع برف در ماه های سرد سال است اضافه نمود: انباشته شدن برف در این دره و تبدیل شدن آن به یخچال و سپس حرکت آب در کف دره سبب حفر تونل در زیر برف ها شده وتونلی زیبا و مشهور تحت عنوان تونل برفی را ایجاد نموده است.

فتحی بیرانوند به پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده اشترانکوه اشاره نمود و گفت: پوشش گیاهی منطقه شامل گونه های بلوط ایران، ارس یا سرو کوهی، بادامک، گلابی وحشی، زالزالک، گون، دامنه، بومادران، آویشن، سریش ایرانی، لاله واژگون، کما، کلاه میرحسن، پونه اشترانکوهی، محلب، شیرخشت لرستانی، سیر، موسیر و … است.

منطقه حفاظت شده اشترانکوه، پارک ملی گردد

وی همچنین گونه های جانوری شاخص منطقه اشترانکوه را پلنگ ایرانی، خرس قهوه ای، کل و بز، قوچ و میش، گربه وحشی، کفتار، گرگ، روباه، شغال، شنگ، کبک دری، کبک، عقاب طلایی، کرکس، کرکس مصری، شاهین، بالابان، دلیجه کوچک، سهره طلایی، سهره نوک بزرگ، سار صورتی، جی جاق، لاک پشت مهمیز دار، آگامای صخره ای فلس درشت، گرزمار، افعی شاخ دار، سوسمار مارچشم مطرح کرد.

مدیرکل محیط زیست لرستان بر لزوم تبدیل منطقه حفاظت اشترانکوه به پارک ملی مطرح کرد: با تبدیل شدن این منطقه به پارک ملی منابع پایه که همان آب، خاک و هوا است پایدار خواهد ماند.

فتحی بیرانوند همچنین زمینه گردشگری، طبیعت گردی و اشتغال پایدار، بهره گیری به عنوان زیستگاه های ژنتیکی و تحقیقاتی، افزایش بیشتر گونه های گیاهی و جانوری نادر و جلوگیری از عوامل تهدید زیست محیطی و ایجاد اشتغال و مطرح شدن استان در سطح ملی و بین المللی را از دیگر مزایای تبدیل منطقه حفاظت شده اشترانکوه به پارک ملی برشمرد.

بیست آمار: آشنایی با علم آمار و ریاضیات

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 10 مهر 1400 بروزرسانی: 10 مهر 1400 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 8852

به "آلپ ایران منطقه ای با ذخایر ارزشمند ژنتیکی و زیستی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آلپ ایران منطقه ای با ذخایر ارزشمند ژنتیکی و زیستی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید