آشنایی با خواص شنبلیله
به گزارش کنفرانس هکا، شنبلیله گیاهی است که عموما در نواحی اطراف دریای مدیترانه و جنوب آسیا رشد می نماید و در کشورهای هند، چین، پاکستان، ایتالیا، مصر، یونان و ... به وفور یافت می گردد. بعلاوه از گیاهان بومی کشور ایران به شمار می آید. این سبزی دارای خواص درمانی زیادی است که در ادامه با بعضی از آنها آشنا می شوید.

گیاه شناسی شنبلیله شنـبلیله گیاهی است که عموما در نواحی اطراف دریای مدیترانه و جنوب آسیا رشد می نماید و در کشورهای هند، چین، پاکستان، ایتالیا، مصر، یونان و … به وفور یافت می گردد. بعلاوه از گیاهان بومی کشور ایران به شمار آمده، خواص درمانی آن از گذشته بین ایرانیان مطرح بوده است. ارتفاع این گیاه 60 تا 90 سانتی متر بوده، دارای برگهای سبز، گل های سفید کوچک و غلاف هایی حاوی دانه های قهوه ای طلایی است.
خواص شنبلیله (طبیعت و خواص درمانی)طبیعت سبزی شنبلیله گرم و خشک است. بعضی از مهم ترین کاربردهای درمانی این گیاه مفید و پرخاصیت عبارتند از:
از خواص شنبلیله کاهش کلسترول بد خون بوده، بعلاوه برای تقویت قلب مفید است.
مصرف شنبلیله در پیشگیری و یاری به درمان سرطان به ویژه سرطان دستگاه گوارش، گردن رحم و پستان مفید است.
از این گیاه در طب سنتی برای درمان بیماری قند به خصوص نوع غیر وابسته به انسولین استفاده می گردد. به طور کلی یکی از مهم ترین ویژگی های این گیاه خاصیت ضد دیابت و اثر کاهندگی قند خون است.
شنبلیله خاصیت شیرافزا داشته، برای افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
در طب سنتی از خواص شنبلیله برای درمان تب و برونشیت استفاده می گردد. به این منظور توصیه می گردد در زمان تب از پودر دانه های شنبلیله به همراه شربت آبلیمو و عسل استفاده گردد.
مقادیر بالای فیبرهای محلول موجود در شنبیله باعث شده یکی از مهم ترین خواص شنبلیه یاری به درمان بی اشتهایی یا کم اشتهایی و بعلاوه درمان یبوست، بیماری های التهابی روده و سایر مسائل دستگاه گوارش نظیر سوزش سر دل می گردد. به طور کلی مصرف این سبزی خاصیت ملین و هضم نمایندگی داشته و در طب سنتی به عنوان یکی از داروهای گیاهی ملین کاربرد دارد.
از خواص شنبلیله به ویژه تخم آن در طب سنتی برای تسهیل زایمان استفاده می گردد.
استفاده از پودر تخم شنبلیله یکی از برترین راه های درمان مسائل پوستی نظیر آکنه، اگزما، جوش، سوختگی و پرپشت شدن موها است.
بهبود سرفه های مزمن و گلودرد از دیگر خواص شنبلیله است. بعلاوه این گیاه به عنوان یک درمان طبیعی برای بیماری آسم در طب سنتی کاربرد دارد.
ارزش غذایی و ترکیبات موثر شنبلیله مواد موجود در گیاه شنبلیله شامل روغن های اسانسی معطر، فلاونوئیدها و موسیلاژ می باشد. بعلاوه شامل ویتامین های ا و ث و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم و .. است.
جدول ارزش غذایی تخم شنبلیله
مضرات شنبلیله (موارد احتیاطی و منع مصرف) به علت اثرات هورمونی و ایجاد انقباضات رحمی، بایستی از مصرف بیش از حد شنبلیله در دوران بارداری خودداری گردد.
بیماران مبتلا به دیابت یا مرض قند که تحت درمان های دارویی هستند، بایستی در مصرف شنبلیله به ویژه تخم آن با احتیاط عمل نمایند . در صورت مصرف مقادیر تخم شنبلیله برای درمان بیماری، بایستی در طول مدت درمان آزمایش خون از فرد بیمار، برای مقدار گیری مقدار پتاسیم به طور دوره ای انجام گردد.
توصیه می گردد از مصرف زیاد و طولانی مدت شنبلیله همراه با داروهای ضد انعقادی از جمله آسپیرین و مهار نماینده های MAO خودداری گردد.
ضروری است بین مصرف داروها و شنبلیله حداقل مدت زمان 2 ساعت فاصله حفظ گردد.
در بعضی افراد به برگ و تخم شنبلیله حساسیت وجود دارد، به ویژه حساسیت به شنبلیله در افرادی که به بادام زمینی نیز حساسیت دارند، بیشتر دیده می گردد.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخون