گزارش، تردید و اما و اگر در خصوص سفر اردوغان به آمریکا
به گزارش کنفرانس هکا، مسائلی که در دو هفته اخیر روی داده در کنار بعضی رفتارهای توهین آمیز ترامپ٬ تصمیم گیری برای سفر اردوغان به واشنگتن را سخت نموده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران٬ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا٬ به عنوان یک سیاست مدار مذبذب و بلاتکلیف٬ در بیانات٬ توییت ها و رفتارهای سیاسی خود به گونه ای عمل می نماید که عملاً همه را در موقعیت سختی قرار می دهد که خیلی وقت ها٬ دولتمردان و سران کشورهای جهان٬ نمی دانند که دقیقاً باید به رفتارها و سخنان عجیب او چه واکنشی نشان دهند.
او در خصوص ناتو٬ کشورهای اروپایی٬ کره شمالی٬ توافق هسته ای برجام با ایران٬ امنیت عربستان سعودی٬ بازار نفت٬ وضعیت نمودها٬ بحران سوریه و چندین مساله دیگر٬ بارها به شکلی اظهار نظر نموده که نشان می دهد او نه تنها یک رئیس جمهور حرفه ای نیست٬ بلکه مشاورین خوبی هم ندارد و فقط با تاکتیک جلب توجه و حاشیه آفرینی به کار خود ادامه می دهد.
رابطه با ترکیه نیز از این قاعده مستثنی نیست و حالا آنکارا هم برای مواجهه با تصمیمات ترامپ و رسیدن به اجماع نظر نهایی در خصوص چند و چون روابط ترکیه و آمریکا در دوران ترامپ٬ عملاً در گوشه رینگ٬ گیر افتاده است. چرا که فقط 10 روز به انجام سفر اردوغان به آمریکا مانده و هنوز هم کسی نمی داند که اردوغان دقیقاً به چه شکلی تصمیم خواهد گرفت.
ترامپ تاکنون چندین بار با توییت های تهدیدگرانه خود٬ ترکیه را نواخته و موجی از نگرانی و هراس مالی در تیم اردوغان به وجود آورده است. او بی محابا تهدید و توهین می نماید و در تازه ترین برخورد خارج از عرف و تحقیرآمیز خود در خصوص رئیس جمهور ترکیه گفته است: با اردوغان روابط خوبی دارم. او دلش می خواهد به اینجا بیاید.
این در حالی است که در عرف روابط دیپلماتیک٬ هیچوقت رئیس جمهور یک کشور٬ در خصوص دیدار رسمی و برنامه ریزی شده با رئیس جمهور یک کشور دیگر چنین عبارتی به کار نمی برد.
منتقدین اردوغان چه می گویند؟
کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق به عنوان اصلی ترین حزب مخالف در ترکیه٬ ضمن اشاره به رفتارها و گفتارهای ترامپ گفته است: اردوغان نباید به آمریکا برود. اقدام خصمانه و تحقیرآمیز ترامپ برای ملت ما قابل تحمل نیست. متن نامه گستاخانه ترامپ هنوز هم بی جواب مانده و حالا هم با اقداماتی که در مجلس نمایندگان صورت گرفته٬ اردوغان باید به شکل قاطعانه این سفر را لغو کند.
مرال آکشنر رهبر حزب خوب و شریک کلیچدار اوغلو در ائتلاف ملت نیز گفته است: سکوت در برابر نامه ترامپ٬ قابل قبول نیست. اردوغان باید این سفر را لغو کند.
اما دولت باغچلی رهبر حزب حرکت ملی و شریک اردوغان در ائتلاف جمهور٬ اقدام ترامپ و لحن نامه او در خصوص تبعات حمله به نمودهای سوریه را نامردانه دانسته است.
تحلیل گران سیاسی ترکیه در هفته های اخیر٬ بارها به این موضوع اشاره نموده اند که اردوغان در برابر سران اروپا همچون آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه به درشتی و عتاب سخن گفته اما در برابر ترامپ سکوت نموده و چنین چیزی به روابط ترکیه با اتحادیه اروپا و به اعتبار خارجی رئیس جمهور ترکیه٬ آسیب می زند.
تصمیم اردوغان چیست؟
ابراهیم کالین سخنگوی رئیس جمهور و مشاور عالی او در حوزه های سیاست خارجی و امنیت ملی در خصوص این سفر گفته است: هدف جناب رئیس جمهور این نیست که صرفاً به واشنگتن سفر کند و اصطلاحاً سفر برای سفر باشد. ایشان در حال تصمیم گیری هستند و در یکی دو روز آینده٬ حرف نهایی خود را می زنند.
حرف ابراهیم کالین به این معنی است که تیم سیاست خارجی آنکارا شامل مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه٬ خود ابراهیم کالین و دیگران٬ توپ را در زمین اردوغان انداخته اند و دست کم در ظاهر و در برابر چشم رسانه ها٬ حاضر نیستند برداشت و نظر خود را بر زبان بیاورند. چرا که آنان خوب می دانند که سه موضوع مهم در هفته ها و ماه های اخیر به اعتبار حزب عدالت و توسعه و نهاد ریاست جمهوری تا حد قابل توجهی آسیب زده است.
1.نامه گستاخانه و دور از ادب ترامپ و به کار بردن الفاظ زشت و سکوت اردوغان در برابر این رفتار.
2.تهدید مداوم ترکیه به تحریم مالی.
3.کوشش مجلس نمایندگان آمریکا برای به رسمیت شناختن ادعای تاریخی کشتار ارامنه.
ابراهیم کالین مرد متنفذ تیم اردوغان که دیروز با جمعی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا دیدار نموده٬ به خبرنگاران گفت: من به نمایندگان آمریکا گفتم، این تصادفی نیست که شما دقیقاً در روز سالگرد تاسیس جمهوری ترکیه چنین تصمیمی می گیرید. چرا در این زمان بندی خاص٬ می خواهید به روابط دو سویه ضربه بزنید؟ کدامیک از شما مورخ یا کارشناس تاریخ است؟ ادعای کشتار ارامنه مربوط به سالیان 1914 و 1915 میلادی است اما واژه نسل کشی برای نخستین بار در سال 1944 میلادی و توسط پروفسور رافائل لامکین به کار گرفته شده است. اصلاً این آدم هایی که در خصوص موضوع ارامنه کتاب نوشته اند٬ همگی غربی، انگلیسی و آمریکایی هستند و ضروری است در این مورد به مورخین ما هم رجوع گردد.
سخنگوی اردوغان در خصوص تاثیر تصمیم کنگره آمریکا در خصوص نسل کشی ارامنه گفته است:من از آنها خواستم به بعضی مسائل حقوقی توجه نمایند. به آنها گفتم: در کدام دادگاه بین المللی ترکیه به انجام نسل کشی متهم و محکوم شده است؟ آن چه اتفاق افتاده٬ تهجیر و کوچاندن بوده است و نه قتل عام. رئیس جمهور ما بارها گفته که در این مورد کمیسیون مشترک مورخین تشکیل گردد و نظرات خود را بیان نمایند.
اردوغان در شرایطی برای سفر به آمریکا دچار تردید و فشار و نقدها مخالفین شده که ترامپ در داخل٬ دغدغه های حقوقی٬ سیاسی و انتخاباتی دارد و در موقعیتی نیست که در برابر اراده کنگره و دو حزب قدرتمند کشورش ایستادگی کند و به نفع اردوغان رای دهد.
از دیگر سو٬ لابی ارامنه هم کوشش می نماید تا پیش از سفر اردوغان٬ نظر یکی از دادگاه های آمریکا را جلب کند و روال حقوقی به شکلی پیش برود که دادگاه به نفع دیاسپورای ارامنی رای دهد. حال باید دید در چنین شرایط سخت و پیچیده ای٬ اردوغان می خواهد چه تصمیمی بگیرد و در خصوص عواقب تصمیم خود٬ چه برنامه هایی خواهد داشت.
منبع: خبرگزاری تسنیمپارمیس: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای پارمیس