کاهش شدید ذخایر آبزیان از 6 دهه پیش در دریای خزر

به گزارش کنفرانس هکا، معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی تغییر سرعت باد در حوضه ولگا، افزایش و یا کاهش پوشش برف و افزایش دمای مناطق ساحلی را از جمله چالش های امروز دریای خزر نام برد و اضافه نمود: علاوه بر آن به دلیل گسترش فعالیت های انسانی شاهد کاهش شدید ذخایر آبزیان در حوضه آبریز دریای خزر هستیم.

کاهش شدید ذخایر آبزیان از 6 دهه پیش در دریای خزر

به گزارش خبرنگاران، دکتر حمید علیزاده امروز در نشست آنالیز دستاوردهای پژوهشی حوضه دریای خزر و خلیج فارس که در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی برگزار گردید، به بیان ویژگی های دریای خزر پرداخت و اضافه نمود: مساحت حوضه آبریز دریای خزر 3 میلیون و 500 هزار کیلومتر مربع است و توزیع حوضه آبریز روسیه، ایران، آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، گرجستان، ارمنستان و ترکیه به شمار می رود.

وی، حجم ورودی آب به دریای خزر را 78 هزار کیلومتر مکعب ذکر کرد و یادآور شد: در حال حاضر آب های 120 رودخانه به دریای خزر وارد می گردد و در سال 1846 میلادی اولین کشتی تجاری هلندی به وسیله کانال بالتیک وارد ولگا و دریای خزر شد.

معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، بیشترین تعداد جمعیت ساکن در حوضه آبریز خزر را مربوط به کشور روسیه و بیشترین جمعیت ساکن در ناحیه ساحلی خزر را مربوط به کشور ایران دانست.

علیزاده به بیان چالش های امروز دریای خزر پرداخت و یادآور شد: افزایش دمای آب سطحی خزر به میزان یک درجه سلسیوس، افزایش و کاهش پوشش برف در حوضه آبریز، تغییر سرعت باد در حوضه ولگا، مصرف آب در حوضه آبریز خزر به میزان 23 کیلومتر مربع در سال، افزایش ورودی مواد مغذی به دریای خزر و کاهش اکسیژن در آب عمیق از جمله چالش های امروز دریای خزر به شمار می رود.

وی اضافه نمود: تغییرات غیر آلاینده در رودها، برداشت بی رویه و حضور پرتعداد انسان ها در دهانه رودخانه ها از دیگر چالش های این حوضه آبریز به شمار می رود.

علیزاده همچنین به سازوکارهای تشکیل خلیج و تالاب در سواحل دریای خزر اشاره نمود و گفت: سه عامل چین خوردگی و تشکیل طاقدیس و ناودیس مانند دهانه ها و خلیج ها در شبه جزیره آب شوران، انتقال رسوب با جریان طولی ساحلی و تشکیل بارها، جزایر و سپس زبانه ها که بخشی از دریا را محصور می نماید مانند تالاب انزلی و خلیج گرگان و همچنین افزایش سریع تراز آب و تشکیل پشته ماسه ای از جمله سازوکارهای تشکیل خلیج و تالاب در خزر به شمار می رود.

معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با بیان این که بیش از 90 درصد از تالاب های خزر به وسیله روش دوم تشکیل می گردد، گفت: بر اساس این سازوکار است که شاهدیم بعضی از تالاب ها که در گذشته تشکیل شده بود، امروزه وجود ندارد؛ ضمن آن که تالابی مانند تالاب گمیشان که تشکیل شده است، به دلیل خشکسالی در حال نابودی است.

این محقق حوزه دریای خزر با اشاره به تغییرات زیست محیطی در دریای خزر، یادآور شد: گسترش فعالیت های انسانی به ویژه تغییرات فیزیکی در رودخانه ها از 6 دهه پیش سبب کاهش شدید ذخایر آبزیان در این محیط آبی شده، ضمن این که سدسازی و سازه های هیدرولیکی انحراف آب و برداشت مصالح از بسترهای رودخانه ها موجب شده تا آلاینده هایی در این محیط ایجاد گردد.

وی، تغییر سطح بستر و فرسایش زیر پل ها و کاهش آبدهی رودخانه ها را از دیگر چالش های دریای خزر نام برد که موجب عدم تکثیر طبیعی ماهیان رود رو شده است.

اروپا: اروپا: سفر به مهد فناوری و میراث دار تمدن باستانی روم و یونان

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 6 شهریور 1400 بروزرسانی: 6 شهریور 1400 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 8420

به "کاهش شدید ذخایر آبزیان از 6 دهه پیش در دریای خزر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاهش شدید ذخایر آبزیان از 6 دهه پیش در دریای خزر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید