کارگروه ویژه ثبت جهانی کوه سبلان در اردبیل تشکیل می شود
به گزارش کنفرانس هکا، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل از تشکیل کارگروه ویژه ثبت جهانی کوه سبلان خبر داد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، نادر فلاحی در جلسه بررسی آخرین روند ثبت جهانی کوه سبلان با اشاره به اینکه سبلان ظرفیت کم نظیری برای ثبت جهانی است، گفت: متاسفانه این مهم تاکنون محقق نشده و سبلان از سال 2001 در فهرست موقت ثبت جهانی است.
او با بیان اینکه این اثر به لحاظ طبیعی و فرهنگی و میراث معنوی اهمیت ویژه دارد، گفت: متاسفانه شاهد برخی ساخت و سازهای نامناسب در پیرامون کوه سبلان هستیم و این در حالی است که ثبت جهانی می تواند نسبت به ساماندهی این اثر طبیعی منجر شود.
فلاحی با تاکید به اینکه جهت ثبت جهانی ضروری است کارگروه ویژه تشکیل داد تا به صورت جدی مطالعات جامع در این خصوص آغاز شود، اضافه نمود: در ادامه می توان نسبت به ثبت جهانی اقدام کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردبیل شرح داد: اردبیل به جایگاه واقعی خود در ثبت جهانی دست نیافته و با وجود ظرفیت های متنوع فرهنگی و تاریخی تنها یک اثر ثبت جهانی یعنی مجموعه جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی را دارد.
فلاحی اضافه نمود: حتی بعد از ثبت جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی نیز اقدامات شاخصی برای توسعه و تقویت این بنای تاریخی صورت نگرفته و این در حالی است که بعد از ثبت جهانی، اقدامات مختلفی از جمله تملک زمین و الحاق به محوطه ثبت جهانی و یا پژوهش های وسیع ضرورت داشت.
او اظهار کرد: اردبیل این توان را دارد که در ثبت جهانی آثار سرآمد باشد اما برخی بی توجهی ها موجب شده تاکنون به جایگاه واقعی دست نیابیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردبیل به ضرورت تقویت فعالیت های باستان شناسی نیز تاکید کرد و گفت: ضروری است از ظرفیت پژوهشگاه نیز به شکل مطلوب استفاده شود.
فلاحی همچنین به ضرورت معرفی آثار ثبت ملی در بخشی از مجموعه جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی تاکید کرد.
همچنین کارشناس دفتر ثبت جهانی سازمان میراث فرهنگی در این جلسه به ضرورت تعریف سازو کار منسجم و کارگروه ویژه ثبت جهانی کوه سبلان تاکید کرد و گفت: ضروری است مطالعات جامع و منسجمی در حوزه های مردم شناسی، معماری، باستان شناسی، ارزش های ناملموس و فرهنگ عامیانه انجام شود.
بینایی با تاکید به اینکه ضروری است محدوده ثبت جهانی و شاخصه های فرهنگی و طبیعی مشخص شود، اضافه نمود: همچنین مقایسه تطبیقی با سایر آثار ثبت جهانی نیز ضروری است.
او با اشاره به ضرورت معرفی این اثر به عنوان اثر مشترک ثبت جهانی دو استان آذربایجان شرقی و اردبیل، شرح داد: بعد از مطالعات اولیه آسیب شناسی اثر ثبت جهانی ضروری است و نقشه منطقه نیز احصا شود.
منبع: میراث آریاeuroro.ir: اروپا: سفر به مهد فناوری و میراث دار تمدن باستانی روم و یونان