میمند یکی از روستاهای دیدنی ایران به شمار می رود
به گزارش کنفرانس هکا، ایسنا/ براساس آخرین اخبار و گزارش های منتشر شده، میمند یکی از روستاهای دیدنی ایران به شمار می رود.
روستای تاریخی میمند با قدمتی چند هزار ساله در 36 کیلومتری شمال شرق شهرستان شهر بابک واقع است. مجموعه ای با 400 واحد مسکونی دستکند به نام کیچه که در مجموع بیش از 2000 اتاق را شامل می شود و همچنین دارای مسجد، حسینیه، حمام قدیمی و مدرسه است که همگی در دل کوه کنده شده اند، اقامتگاه زمستانی مردم کوچ نشینی است که فصل بهار در مجموعه های مسکونی در دشت به دامداری و تابستان را در آبادی های سرسبز اطراف به باغداری می پردازند.
فصل های مناسب بازدید از روستا، بهار و تابستان است ولی زمستانهای زیبای میمند نیز جذابیت خاص خود را دارد. پایگاه میراث فرهنگی روستای میمند از سال 1380 با تحقیق و پژوهش در زمینه های مختلف و هم چنین بازسازی و احیاء فضاها و باز زنده سازی صنایع دستی از قبیل نجاری، آهنگری، نمدمالی، نساجی و...فعالیت خود را آغاز کرده است.
آثار طبیعی و تاریخی چون سنگ نگاره ها، استودان، آسیاب ها و غارها نیز در منطقه پراکنده اند.
با دیدن معماری اعجاب انگیز میمند دچار بهت و حیرت خواهید شد. مردمان سختکوش این روستا درون کوه و صخره ها را کنده و برای خود خانه و مأمنی امن بدون استفاده از هیچ گونه ملاتی برپا کرده اند. این خانه ها که روی هم قرار گرفته اند و پنج طبقه را تشکیل می دهند، کیچه نام دارند. محله بندی این روستا نیز بر پایه خانواده های ساکن آن اجرا شده است.
خانه ها یا کیچه های روستای میمند مانند یک عایق حرارتی عمل می کنند، زیرا بدنه آنها سنگ یکپارچه است. نوسان درجه حرارت در داخل کیچه ها در طی شبانه روز بسیار اندک است، باد و باران به داخل آن نفوذ نمی کند و در مقابل آتش سوزی نیز مقاوم هستند. در فصل سرما دمای اتاق گرم و در تابستان خنک است و به طور میانگین درجه حرارت این اتاق ها حدود پنج درجه متفاوت از دمای بیرون است.
همه کیچه های میمند یک ساختار ندارند و از نظر اندازه و تعداد اتاق ها با هم متفاوت هستند؛ اما به طور کلی خانه ها دارای ورودی، اتاق نشمین در دو سوی پاگرد، یک یا چند اتاق و اصطبل هستند و دودکش، بخاری و منفذ نیز ندارند. به دلیل اقلیم سرد این منطقه، خانه های میمند ورودی های کوتاه و کوچک دارند. درب ورودی دارای کلیدون است که در دیوار کناری آن نصب می شود و کلید را در آن قرار می دهند تا زبانه پشت در قرار گیرد.
تنها راه ارتباطی بین داخل و خارج کیچه ها همین در ورودی است که هم محل ورود و خروج اهالی خانه است و هم جهت تأمین نور و تهویه کاربری دارد. البته تهویه به خوبی صورت نمی گیرد و روشنایی طبیعی فضای داخلی کافی نیست. ارتباطات درون روستایی نیز به غیر از مسیل مرکزی، از طریق مسیرهای باریکی صورت می گیرد که وظیفه دفع آبهای سطحی در زمان بارندگی را نیز بر عهده دارند.
اتاق های کیچه های میمند شکل هندسی منظمی ندارند و اندازه آنها فرق دارد. معمولا ابعاد یک اتاق معمولی 3×4 است و ارتفاع 1.90 تا 2.90 دارد. بزرگترین کیچه میمند 90 متر مربع مساحت دارد. در داخل اتاق ها طاقچه های بزرگ و کوچکی وجود دارد که آنها را با پرده می پوشانند و به عنوان محل نگهداری رختخواب، ظرف ها، صندوق و چراغ استفاده می کنند. اجاق در گویش محلی مردمان میمند دیدون نامیده می شود. قرار داشتن دیدون در داخل کیچه باعث سیاه شدن سقف و بدنه اتاق ها شده و به مانند ایزولاسیون عمل کرده و عمر کیچه ها را افزایش داده است.
اگر برای بازدید از روستای میمند به شهر بابک سفر کردید، یکی دیگر از بناهای دیدنی عمارت موسی خانی است. به سبب فضا سازی اطراف ساختمان یکی از نقاط پرجاذبه شهر بابک اسـت که تا به امروز نیز پذیرای بسیاری از میهمانان خارجی و داخلی بوده، این اثر ارزشمند معماری متعلق به 190 سال پیش است.
بیشتر بخوانیدعمارت موسی خانی؛ بنایی با معماری خاص در شهر بابکروستای پیش استا در فاصله 45 کیلومتری شرق میمند با جمعیتی بالغ بر 35 خانوار قرار گرفته است. در ضلع شرقی این روستا و در دیواره عمودی پای کوه استا (اوستا) تعداد 17 واحد دستکند وجود دارد. این کوه به این دلیل به استا مشهور شده که محل و مکان نیایشگران و موبدان و هیربدان زرتشتی بعد از زرتشت بوده، مخصوصاً این نام را بر این معبد و این کوه گذاردند که برای همیشه استا را در خاطره ها و اذهان زنده نگه دارد.
ایوب نام کوهی است که در جنوب شرقی شهر دهج با ارتفاعی حدود 3308 متر واقع شده و غاری در آن قرار گرفته است که جزء رشته کوه های مرکزی ایران است. در درون غار ایوب محلی گود شده شبیه به ردپای انسانی با فیزیک بدنی قوی وجود دارد که آن را منتسب به ردپای حضرت ایوب می دانند و به واقع عامل جذب معتقدین به این غار همین مکان است.
همچنین از دیگر چشم انداز ها تاریخی و گردشگری شهرستان شهر بابک میتوان به قلعه کمر مرج، خانه صمد خان و...اشاره کرد. شهرستان شهر بابک در فاصله 247 کیلومتری غرب مرکز استان کرمان واقع شده است.
منبع: همگردی