چگونه خرابی رم کامپیوتر را آنالیز کنیم؟

به گزارش کنفرانس هکا، بعد از اینکه از ظرفیت کافی رم برای کامپیوتر استفاده کردید، معمولا دیگر لازم نیست توجه زیادی به آن نشان بدهید. این در حالی است که برای قطعاتی مانند پردازنده و کارت گرافیک باید همیشه به دما و عملکرد آن ها توجه کنید. در این میان اگر با کند شدن های غیرعادی یا دیگر مسائل این چنینی روبرو شده اید و مطمئن هستید که مشکل از سایر قطعات نیست، ممکن است با خرابی رم کامپیوتر سر و کار داشته باشید.

چگونه خرابی رم کامپیوتر را آنالیز کنیم؟

اگرچه این امر نادر است، اما حتی برترین حافظه های رم نیز با گذشت زمان ممکن است دچار خرابی شوند. گاهی اوقات نیز ممکن است یک رم تازه، از ابتدا مشکل داشته باشد. اگرچه نمی توان از این شرایط جلوگیری کرد، اما می توان از چندین ابزار داخلی و ثالث ویندوز برای آنالیز خطاهای حافظه استفاده کرد. با انجام این کار، می توان تأیید کرد (یا رد کرد) که یک ماژول حافظه معیوب دارید و در گام بعدی می توانید اقدام به خرید یک کیت تازه کنید.

نشانه های خراب بودن رم کامپیوتر

چنین کاری می تواند بسیار پیچیده باشد. به عنوان مثال تشخیص مشکل دار بودن کارت گرافیک بسیار ساده تر از تشخیص خرابی رم کامپیوتر محسوب می گردد. زیرا برای رم نشانه های بسیار واضح و مشخصی وجود ندارد اما در هر صورت می توانیم به بعضی نشانه ها اشاره کنیم:

  • چندین بوق کوتاه بعد از درست بوت نشدن ویندوز
  • هرچقدر سیستم بیشتر کار کند، کندتر می گردد
  • نمایش صفحه آبی مرگ
  • ریستارت شدن های تصادفی

واقعیت این است که چنین علائمی می توانند برای قطعات مختلفی باشند و بنابراین قبل از اینکه سراغ رم بروید، باید از سالم بودن سایر قطعات مطمئن شوید. بعد از اینکه مطمئن شدید قطعات مختلف کامپیوتر سالم هستند، حالا باید خرابی رم کامپیوتر را آنالیز و تایید کنید.

آنالیز درست بودن قرارگیری رم در مادربرد

گاهی اوقات مسائل رم مربوط به قرارگیری نادرست در مادربرد است. به همین دلیل ممکن است مثلا یکی از ماژول های رم را در مادربرد خیلی محکم فشار نداده باشید و در نتیجه سیستم آن را شناسایی ننموده باشد. به همین دلیل سیستم را خاموش کنید، کیس را باز کنید و ببینید که آیا تمام ماژول های رم به درستی در جای خود قرار گرفته اند یا نه.

آنالیز خرابی رم با ابزار Windows Memory Diagnostic

Windows Memory Diagnostic یکی از ابزارهای داخلی ویندوز برای آنالیز مسائل حافظه رم است و این کار را با انجام تست های مختلفی امکان پذیر می نماید. با وجود اینکه سریع ترین روش برای آنالیز ارورها استفاده از همین ابزار است، اما در کل جامع ترین ابزار موجود نیست. بنابراین اگر این ابزار داخلی پیروز نشد مسائل رم را پیدا کند، می توانید سراغ سایر ابزارها بروید. اما در کل به عنوان یک ابزار اولیه استفاده از آن را توصیه می کنیم زیرا اگر بتواند ارورها را پیدا کند، دیگر لازم نیست سراغ روش های بعدی بروید.

برای دسترسی به این ابزار، ابتدا در بخش جستجوی ویندوز memory diagnostic را بنویسید و سپس روی Windows Memory Diagnostic کلیک کنید. در گام بعدی Restart now and check for problems (recommended) را انتخاب کنید تا سیستم ریستارت گردد و تست صورت بگیرد.

با این کار سیستم بعد از بوت شدن، این ابزار را فعال می نماید. برای انتخاب بین حالت های Basic، Standard و Extended می توانید از کلید F1 بهره ببرید. بعد از تمام شدن تست، ویندوز بالا می آید و نتایج نشان داده می گردد. اگر به طور اتوماتیک نتایج نشان داده نشدند، روی آیکن منوی استارت راست کلیک کنید و گزینه Event Viewer را انتخاب کنید. سپس در بخش Windows Logs > System روی Find کلیک کنید و بعد از نوشتن MemoryDiagnostic در بخش موردنظر، Enter را بزنید.

با این کار، قادر به مشاهده نتایج تست خواهید بود. اگر در این تست هیچ اروری نشان داده نشد، پس روش های دیگر را امتحان کنید.

استفاده از ابزار HCI MemTest

HCI MemTest یکی از برترین ابزارها برای آنالیز رم کامپیوتر است که فقط یک دور آنالیز حدود 1 ساعت طول می کشد. به طور کلی توصیه می گردد اگر از پردازنده 8 هسته ای مبتنی بر 16 رشته استفاده می کنید، به طور همزمان 16 بار این ابزار را باز کنید تا در کنار یکدیگر فرایند آنالیز را انجام دهند.

اول از همه نسخه رایگان HCI MemTest را دانلود کنید و سپس آن را باز کنید. نسخه پولی بسیاری از فرایندها را اتوماتیک نموده که اگر علاقه دارید می توانید نسخه پولی آن را خریداری کنید. بعد از باز کردن، در نوار Enter megabytes of RAM to test باید یک عدد وارد کنید. برای دستیابی به این عدد، ابتدا Task Manager را باز کنید و ببینید چه اندازه از ظرفیت رم خالی است. حالا در گام بعدی این عدد را تقسیم بر تعداد رشته های پردازنده کنید. بعد از نوشتن عدد، روی Start Testing کلیک کنید.

همانطور که گفتیم چندین مرتبه این برنامه را باز کنید تا به طور همزمان تست ها را انجام دهند. در بیشتر موارد، فقط یک یا دو دور تست کافی است. اگر بعد از انجام دو دور تست با اروری روبرو نشدید، پس تا حد زیادی خیال شما بابت خراب نبودن رم راحت می گردد. اما اگر هیچ سیستم عاملی روی کامپیوتر شما نصب نشده، می توانید ابزار بعدی را امتحان کنید.

ابزار MemTest86

MemTest86 یکی از ابزارهای قدیمی ولی فوق العاده برای آنالیز رم کامپیوتر است. این ابزار برای استفاده نیازی به سیستم عامل ندارد و خارج از فضای سیستم عامل هم می توانید از آن بهره ببرید.

اول از همه با رفتن به سایت MemTest86، می توانید نسخه رایگان آن را دانلود کنید. اگر سیستم شما از UEFI BIOS بهره می برد می توانید آخرین نسخه را بگیرید ولی اگر سیستم مبتنی بر BIOS قدیمی است، می توانید کنار گزینه Image for creating bootable USB Drive، نسخه V4 را دانلود کنید.

بعد از دانلود، فایل imageUSB.exe را بیرون بکشید و اجرا کنید. حالا باید فلش مموری را به سیستم وصل کنید و نام آن را در Step 1 انتخاب کنید. در بخش Step 2 باید گزینه Write image to USB drive ا انتخاب کنید و در Step 3 باید محل قرارگیری فایل memtest86-usb را مشخص کنید. در نهایت روی Write کلیک کنید تا فرایند آماده سازی فلش مناسب بوت، شروع گردد.

بعد از تمام شدن، کامپیوتر را ریستارت کنید و در صورتی که فلش مموری به عنوان منبع بوت مشخص شده باشد، این برنامه اجرا می گردد. بعد از اجرا شدن اگر برای 10 ثانیه کلیدی را فشار ندهید، فرایند تست شروع می گردد. با اتمام تست ها هم نتایج در اختیار شما قرار می گیرد. اگر از نسخه پولی بهره ببرید، برنامه به شما می گوید که دقیقا کدام ماژولها با چه ارورهایی روبرو شده اند.

اما اگر نمی خواهید از نسخه پولی بهره ببرید، می توانید فقط یکی از ماژول های رم را در مادربرد باقی بگذارید و این تست را انجام دهید. سپس این حرکت را برای سایر ماژول های رم تکرار کنید.

سخن پایانی

با وجود اینکه آمار خرابی رم کامپیوتر بسیار پایین است، اما در کل با رعایت مواردی مانند اطمینان بابت دمای مناسب محیط داخلی کیس، می توانید خیال خود را بابت عمر طولانی تر رم راحت تر کنید. با وجود اینکه اورکلاک کردن رم امکان پذیر است، ولی اگر می بینید مزیت خیلی مهمی برای شما ندارد، بهتر است این کار را انجام ندهید. در نهایت هم حتی در صورت خرابی کامل رم، خوشبختانه نسبت به سایر قطعات کامپیوتر قیمت خیلی بالایی ندارند و با توجه به بودجه خود می توانید از بین گزینه های متنوعی دست به انتخاب بزنید.

منبع: XDA

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 6 بهمن 1402 بروزرسانی: 6 بهمن 1402 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 14571

به "چگونه خرابی رم کامپیوتر را آنالیز کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه خرابی رم کامپیوتر را آنالیز کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید