فغانی: عربستانی ها در والنسیا اردو می زنند ما در زمین خاکی تمرین می کنیم
به گزارش کنفرانس هکا، داور بین المللی فوتبال ایران درباره عملکرد تیم داوری ایران در جام کنفدراسیون ها گفت: خوشبختانه عملکرد خوبی داشتیم و کارشناسان از ما رضایت داشتند. همچنین کمک داور بین المللی ایران گفت که ویدئو چک در فوتبال کار داوران را راحت تر کرده است.
به گزارش خبرنگاران، تیم داوری ایرانی شامل علی رضا فغانی، محمدرضا منصوری و رضا سخندان در جام کنفدراسیون ها قضاوت کردند و با این وصف، بخت زیادی برای حضور در جام جهانی دارند. فغانی و منصوری بعد از بازگشت به ایران در نشست خبری حاضر شدند تا جوابگوی سوالات خبرنگاران باشند. در ابتدای این نشست، مهدی تاج، از تیم داوری ایرانی تقدیر کرد. در ادامه صحبت های این دو نفر را می خوانید:
فغانی: فیفا نمی خواهد مثل والیبال، ویدئو چک در اختیار مربیان باشد
علی رضا فغانی که چند روز قبل دیدار تیم های پرتغال و شیلی را در جام کنفدراسیون ها قضاوت کرده بود، در نشست خبری اظهار کرد: جام کنفدراسیون ها آخرین تورنمنتی بود که باید قبل از جام جهانی در آن شرکت می کردیم و خوشبختانه عملکرد خوبی داشتیم و کارشناسان از ما رضایت داشتند. امیدوارم در تک بازی های جام جهانی عملکرد خوبی داشته باشیم تا بعد از سال ها در جام جهانی یک گروه کامل در این مسابقات از ایران وجود داشته باشد.
او درباره استفاده از سیستم ویدئو چک هم گفت: فیفا نمی خواهد مانند والیبال تیم ها درخواست ویدیو چک بدهند و داوران این کار را انجام دهند. یک مرکز خارج از زمین، بازی را کنترل می کند. گل ها، خطاها، پنالتی و حتی اشتباه داوران در کارت دادن را هم کنترل می کند. کمک داور ویدئویی بدون درخواست داور اطلاعات را بررسی می کند و به اطلاع داور می رساند. خود ما هم از این موضوع استقبال کردیم چرا که گاهی مواقع با یک اشتباه، یک تیم ضرر بزرگی می کند. در بازی ایرلند و فرانسه قبل از جام 2010 این موضوع را دیدیم.
تاج: داوری کشور باید به این عزیزان ببالد
رئیس فدراسیون فوتبال هم در نشست خبری اظهار کرد: این یک توفیق برای فدراسیون است که بازی های مهم جهان را سوت بزنیم. وضع فوتبال در هر زمینه ای خوب است. در بحث داوری اتفاق خوبی بود که آقایان فغانی، منصوری و سخندان چهار اتفاق بسیار مثبت را رقم زدند. این به اقتدار داوری کمک می کند. الان اولین تیم الیت آسیا را داریم. امروز هم دوستان ما به فرودگاه رفتند. اگر ارج بدهیم این کار ارزشمند ادامه پیدا می کند. فوتبال اگر چشم خود را ببندد به سمت سکون می رود. من از اصحاب رسانه ممنونم که نمایش می دهید و به اطلاع مردم می رسانید. داوری کشور باید به این عزیزان ببالد. تلاش ما در فدراسیون این است که بن کارهای مثبت را ببینیم.
او ادامه داد: من از این داوران ممنونم و تلاش می کنیم یک جلسه تقدیر از داوران هم شنبه هفته آینده داشته باشیم. کار بسیار خوبی که آقای فغانی رقم زد این بود که این کار برای کشور است و به ایرانی بودن خودمان می بالیم. وقتی تیم ایران به عنوان دومین تیم به جام جهانی صعود می کند، به خود می بالیم. وقتی فوتسال و فوتبال ساحلی سوم جهان می شوند به خود می بالیم. از این که در رنکینگ تیم های ملی بیست و سوم شدیم هم به خود می بالیم. اگر خدا بخواهد، در المپیک هم حاضر می شویم.
محمدرضا منصوری: ویدئو چک کار کمک داورها را راحت تر کرده است
در ادامه، کمک داور بین المللی فوتبال ایران در نشست خبری اظهار کرد: تصمیم گیرنده نهایی داور است اما یک نفر که در اتاق ویدئو چک است مستقیما به کمک داور کمک می کند. درباره آفساید کار می کند. با ویدئو چک، زیبایی بازی ها افزایش یافته است. البته هنوز نیاز به فناوری بیشتری دارد. در بعضی از بازی ها داور رای به ادامه بازی داد و گل شد اما در ویدئو چک مردود شد و حق به حق دار رسید. کار کمک داوران راحت تر شده است.
فغانی: تا زمانی که در روسیه نباشیم چیزی تضمین شده نیست
فغانی درباره حضور در جام جهانی 2018 هم گفت: تا وقتی بلیت ها رزرو نشود نمی توان تضمین داد. از امروز تمرین ها و کلاس ها در نظر گرفته شده و این اتفاق به گذشته ارتباطی ندارد. تا زمانی که در روسیه نباشیم چیزی تضمین شده نیست.
او درباره استفاده از داوران پشت دروازه ها با وجود سیستم ویدئو چک هم گفت: داوران پشت دروازه هنوز حضور دارند و صحنه ها را رصد می کنند. در آسیا هم از مرحله یک چهارم نهایی به بعد استفاده می شود و در بازی گوانجو چین، سه داور عراقی به گروه ما کمک می کنند.
فغانی درباره ویدئو چک، اظهار کرد: ویدئو چک سیستمی است که بعضی از تصمیم های داوران را بررسی می کند. همانگونه که دیدیم در بازی فرانسه و ایرلند خطای هند تیری هانری باعث حضور فرانسه به جام جهانی به صورت ناحق شد و یا در لیگ خودمان، من به اشتباه توپی که به شکم بنگر خورده بود را پنالتی اعلام کردم. این سیستم به ما کمک می کند که بتوانیم تصمیم درستی بگیریم و همچنین بقیه داوران نیز از آن استقبال کردند. فیفا استفاده از این سیستم را به نظرسنجی گذاشت و کشورها نیز به استفاده از ویدئو چک رای مثبت دادند. تنها ایرادی که دارد بحث یکنواختی آن است که به مرور زمان و با هماهنگی بین داور و سه نفر ناظر این مشکل حل خواهد شد.
وی اضافه نمود: در دیداری که من بین شیلی و پرتغال سوت زدم صحنه آخر بازی مشکوک به پنالتی بود. از بین رفتن تعادل بازیکن حریف من را قانع نکرد و درخواست ویدئو چک نیز دادم و سه نفر ناظر نیز به من گفتند که پنالتی نیست. در آن صحنه ایرادی به عملکرد من وارد نشد اما آن سه نفر مورد انتقاد قرار گرفتند. در گزارش کلی نیز به دلیل برد شیلی ایرادی به عملکرد ما گرفته نشد.
نگاه به داوری باید در ایران عوض شود
فغانی درباره روند داوری ایران در لیگ هفدهم نیز اظهار کرد: من نباید در این خصوص نظر دهم زیرا من جزو قضاوت شوندگان هستم. واقعیت امر این است که باید از آقای تاج و شرکت نامی نو برای فراهم کردن حداقل امکانات یعنی سیستم رادیویی تشکر کنیم. استفاده از ویدئوچک هزینه سنگینی دارد. حتی هند نیز که جام جهانی نوجوانان در آن برگزار می شود نتوانسته زیر بار هزینه سنگین آن برود. حتی استفاده از کمک داورهای اضافی که در فوتبال اروپا نیز رایج است در کشور ما هزینه بالایی دارد. نگاه به داوری باید در کشور ما عوض شود. همانگونه که مربیان به بازیکنان جوان خود ایرادی نمی گیرند و آن را بر مبنای افزایش تجربه می گذارند به داوران نیز باید با همین نگاه نظاره شود.
وی درباره روند آمادگی اش تا جام جهانی نیز توضیح داد: پس از جام جهانی 2014 تمرینات خود را زیر نظر فیفا می گذرانیم. فیفا برنامه ماهانه ای برای ما ارسال می کند و ما باید به طور هفتگی گزارش دهیم. آنها از جام جهانی گذشته تا جام جهانی پیش رو ما را تحت کنترل دارند و عملکرد ما را حتی در تک بازی ها نیز مورد ارزیابی قرار می دهند. ما نمی توانیم خود را با سایر کشورها مقایسه کنیم. حتی سعی شد برای کلاس های پیش فصل نیز مدرس خارجی بیاورند که به دلیل تداخل مسابقات این کار انجام نشد.
داوران عربستانی در والنسیا اردو می زنند ما در زمین خاکی
فغانی درباره حفظ آمادگی خود تا جام جهانی 2018، گفت: از بعد از جام جهانی گذشته ما مرتبا با فیفا در تماس هستیم و کارهای مان زیر نظر آنهاست.
او با اشاره به کلاس های آموزشی که کشورهای مختلف برای داوران در نظر می گیرند، گفت: در راه برگشت به ایران با داوران عربستانی هم راستا شده بودیم و آنها گفتند که دو هفته مانده تا آغاز رقابت های این کشور، داوران اردویی را در والنسیای اسپانیا خواهند داشت تا با آمادگی خوبی راهی مسابقات شوند. فدراسیون فوتبال ایران زحمات زیادی برای تیم های خود می کشد و اردوهای مختلفی برای تیم های ملی برگزار کرده است. چه خوب است که اردوهایی نیز برای داوران وجود داشته باشد.
داور بین المللی فوتبال ایران در پاسخ به این سوال که چرا قضاوت فینال مسابقات جام کنفدراسیون ها به او واگذار نشد، گفت: فکر می کنم توقع ایرانی ها بالا رفته است. به غیر از آسیا، قاره های دیگر هم وجود دارند. از بعد از جام جهانی 2014 تورنمنت های مختلفی مانند جام باشگاه های جهان، جام جهانی نوجوانان و جوانان، المپیک، جام کنفدراسیون ها و ... برگزار می شود که ما در جام باشگاه های جهان و المپیک قضاوت فینال را بر عهده داشتیم که اتفاق خوبی بود. در این مسابقات هم بازی سنگینی مانند پرتغال و شیلی را قضاوت کردیم که دست کمی از فینال نداشت. فیفا معمولا قضاوت ها را میان کشورها تقسیم می کند و ما نباید انتظارات را بالا ببریم. بازی پرتغال و شیلی تنها دیدار 120 دقیقه ای این تورنمنت بود و جنجال زیادی داشت.
فغانی درباره اینکه چرا سبک جدید زدن ضربات پنالتی در این تورنمنت اعمال نشد؟ گفت: این روش جدید در جام جهانی جوانان وجود داشت به این صورت که پنالتی اول را یک تیم می زد و پنالتی دوم و سوم در اختیار تیم دیگری بود و مجددا پنالتی های چهار و پنج را تیم قبلی می زد. این به این خاطر است که شانس پیروزی میان تیم ها تقسیم شود و در جام جهانی این سبک از پنالتی اعمال خواهد شد.
باید در همه چیز از آلمانی ها پیروی کنیم
او با بیان اینکه داوران به سختی آمادگی بدنی خود را حفظ می کنند، گفت: ما قبل از جام کنفدراسیون ها در یک زمین خاکی تمرین می کردیم که ورزشگاه مدرس را شهرداری تهران در اختیار ما قرار داده بود که جای تشکر دارد. زمین های دیگری در تهران وجود دارد که از مشکل مسافتی برخوردار هستند و ما سعی می کنیم در همین زمین خاکی بازی کنیم البته بعضی مواقع برای همین زمین خاکی هم به مشکل برمی خوریم. داوران خیلی فداکاری ها می کنند و به همین خاطر جای تقدیر دارند.
داور بین المللی فوتبال ایران درباره فریادی که بر سر بازیکنان شیلی در دیدار نیمه نهایی زد، گفت: معمولا از این رفتارها، تیترهای مختلفی زده می شود اما در طول تورنمنت های بزرگ یک بررسیور فوتبال قبل از مسابقه، بازی ها را بررسی می کند و درباره رفتار همه بازیکنان داخل زمین توضیح می دهد. برای مثال به ما گفتند که ویدال بازیکن پرخاشگری است و باید با او چطور برخورد کنیم. یا همانطور که دیدید براوو در بازی فینال مقابل بازیکنان آلمان جنجال به راه انداخت. این بررسیور تمام رفتارها را بررسی می کند و درباره تاکتیک تیم ها هم به ما می گوید که کدام بازیکن میل به تمارض دارد و کدام بازیکن بسیار آرام است. معمولا بازیکنان آمریکای جنوبی بازیکنان پرخاشگری هستند و به همین خاطر قضاوت بازی های اروپایی آسان تر است. اگر قضاوت تیم های آلمانی را بر عهده داشته باشید آنها از دستورات داوری اطاعت می کنند و فقط به بازی توجه دارند.
او ادامه داد: همان طور که می بینید آلمان قهرمان جام جهانی، جام کنفدراسیون ها و جام زیر 21 ساله های اروپا شده است و اگر در جام جهانی جوانان یا نوجوانان مقامی به دست نمی آورد به خاطر سیاست های این کشور است که در این رده های سنی فقط به آموزش توجه دارند. ما باید در همه چیز از آلمانی ها پیروی کنیم. همه چیز در این کشور سر جای خودش است. خوشبختانه آقای اسفندیار بهارمست که یک ایرانی ساکن آمریکاست قبل از تورنمنت های مهم درباره رفتار با داوران با ما صحبت کرد و ما با توجه به صحبت های او توانستیم خیلی خوب بازی شیلی و پرتغال را قضاوت کنیم البته هیچ بی احترامی در طول این بازی رخ نداد و همه چیز بر اساس احترام بود و ما فقط جواب آنها را دادیم.
منصوری: خطای انسانی همیشه وجود دارد
منصوری درباره رفتار داوران ایرانی با بازیکنان حاضر در دیدار پرتغال و شیلی گفت: این سبک از برخورد مناسب بازیکنان آمریکای جنوبی است. یک گروه داوری از آمریکای جنوبی که بازی ما را دیده بودند این سبک را تایید کردند و آنها هم از همین مدل پیروی کردند چرا که معتقد بودند این مدل برای برخورد با بازیکنان آمریکای جنوبی مناسب است. اگر به یاد داشته باشید در جام باشگاه های جهان مسی نسبت به هیچ کدام از صحنه ها اعتراضی نمی کرد و به بازی ادامه می داد اما در مقابل بازیکنی مانند سوارز هم خطا می کند و هم اعتراض خود را به گوش داور می رساند، با سوارز باید همین گونه رفتار کرد.
او در ادامه به حضور مربیان بدنساز در طول تورنمنت برای داوران اشاره کرد و گفت: مربی بدنساز قبل و بعد از مسابقه به ما می گفت که چطور کار کنیم تا آمادگی خوبی داشته باشیم. در ایران چنین مسائلی برای داوران وجود ندارد و داوران خودشان آمادگی خودشان را حفظ می کنند. حتی ما قرارداد آنچنانی هم در ایران نداریم و همگی در یک سازمان یا یک جایی کارمند هستیم. داوری یک عشق است و چیزی در آن وجود ندارد. در بوندسلیگا همه داوران با فدراسیون فوتبال این کشور قرارداد رسمی دارند. سختی های داوری زیاد است و نیاز است که همه از این رشته حمایت کنند. در یک مسابقه اگر اشتباهی رخ دهد مربی تیمی که ضرر کرده اعتراضات بسکمک انجام می دهد اما آن مربی که تیمش از این اشتباه سود برده دم نمی زند و اگر روزی تیم او از داوری متضرر شود در جایی که به نفعش سوت زده فراموش می کند، باید همه جوانب را در نظر بگیرند. من بارها دیده ام که اگر در اروپا یک پنالتی اشتباه گرفته شده بازیکن حریف توپ را به بیرون زده است. خطای انسانی همیشه وجود دارد و ما باید همیشه از داوران حمایت کنیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا