دلیل خستگی بی دلیل و راه حل رهایی از آن
به گزارش کنفرانس هکا، اگر شما هم اغلب اوقات به شکل عجیبی احساس خستگی می کنید اما نمی توانید دلیل اصلی آن را پیدا کنید، مطلب مناسبی را برای مطالعه انتخاب کرده اید. خستگی بی دلیل و عجیب می تواند منجر به عصبانیت بی دلیل، احساس افسردگی، عدم تمایل به برقراری ارتباط با دیگران و حتی بروز مسائل جسمی شود. اما نگران نباشید چون این مشکل چند راه چاره ساده دارد.
در این مطلب از خبرنگاران مگ قرار است با هم دلیل خستگی بی دلیل را بررسی کنیم و ببینیم چه راه حل هایی برای رهایی از این حس نامطلوب وجود دارد.
دلیل خستگی بی دلیل چیست؟
استرس، اظطراب یا فرسودگی اجتماعی از اصلی ترین دلایل بروز خستگی های بی دلیل هستند. عوامل فیزیکی مثل کمبود خواب، گرسنگی و کم آبی هم می توانند باعث بروز علائم خستگی شوند. همچنین عوارض بعضی از بیماری ها هم به شکل خستگی دائمی نمایان می شود. برای رهایی از این حس باید ابتدا ریشه آن را پیدا کنید. در این بخش قرار است دلایل بروز خستگی را مرور کنیم تا بدانید خستگی بی دلیل نشانه چیست.
شما در حال تجربه اضطراب هستید
اضطراب یکی از دلایل رایج ایجاد احساس خستگی در بدن است. اختلالات اضطرابی می تواند در طیف وسیعی از علائم فکری و جسمی خود را نشان دهد. از احساس بی قراری گرفته تا حالت ضعف شدید و خستگی، همه از علائم اضطراب هستند.
رایج ترین علائم اضطراب:
- افزایش ضربان قلب یا تنفس سریع
- عرق کردن یا لرزش بدن
- احساس ضعف، خستگی و بی حالی
- مسائل خواب
- نارحتی معده یا مسائل گوارشی
- احساس بروز خطر یا مشکل قریب الوقوع، حتی اگر در شرایط کاملا امن و آرام قرار داشته باشید.
- احساس بی قراری، عصبی بودن، بروز تنش یا استرس
- مشکل در فکر کردن و تمرکز روی مسائل
شما درگیر استرس هستید
وقتی درگیر استرس هستید بدن شما در حالت آماده باش قرار می گیرد و فقط به دو واکنش فکر می کند. یا با شرایط پیش آمده می جنگد یا از اتفاقات قرار می کند. به این حالت جنگ یا گریز می گویند که دلیل بروز اغلب علائم فیزیکی و فکری استرس است.
علائم فیزیکی استرس:
- درد
- افزایش ضربان قلب
- خستگی
- سردرد
- سرگیجه
- لرزش بدن
- تنش عضلانی
- مسائل معده
علائم روانی استرس:
- اضطراب
- تحریک پذیری
- احساس غم
- احساس افسردگی
اگر این علائم را تجربه می کنید بهتر است به تغییر شرایط فکر کنید. مثلا شغل خود را تغییر دهید یا محیط زندگیتان را عوض کنید.
دچار فرسودگی اجتماعی شده اید
اگر فرد درونگرایی هستید قطعا تعامل بیش از حد با افراد می تواند باعث ایجاد احساس خستگی در شما شود. به این حالت فرسودگی درونگرا یا خماری درونگرا گفته می شود. اگر بعد از یک دوره معاشرت طولانی مدت، مثل سفر رفتن با دوستان یا شرکت در مهمانی خانوادگی، احساس خستگی و ناراحت می کنید بدون شک درگیر فرسودگی اجتماعی شده اید.
علائم فرسودگی اجتماعی:
- کم انرژی بودن یا خستگی، مخصوص وقتی در تلاش برای معاشرت هستید.
- احساس ناخوشی فکری، بیش از حد احساسی بودن، بیش از حد واکنشی و حساس بودن
- احساس تحریک پذیری یا اضطراب بیش ازحد
- احساس جدایی از دیگران و ناهماهنگی با جمع
شما کمبود خواب دارید
گاهی اوقات دلیل خستگی بی دلیل و تجربه احساسات عجیب فقط به دلیل کمبود خواب است. معمولا بزرگسالان به حداقل 7 ساعت خواب با کیفیت در شب نیاز دارند. اگر کمتر از این میزان می خوابید یا خواب شما کیفیت کافی ندارد ممکن است در طول روز احساس خستگی کنید.
علائم کمبود خواب:
- خستگی
- تحریک پذیری
- مشکل در تفکر
- مشکل در تمرکز
- سردرد
شما گرسنه یا تشنه هستید
گرسنگی و تشنگی از دیگر دلیل های بروز احساس خستگی بی دلیل هستند. اگر به میزان کافی غذا نخورده اید ممکن است احساس سبکی در سر، ضعف، لرزش بدن، بدخلق شدن و تحریک پذیری داشته باشید. کم آبی بدن هم می تواند علائمی مشابه گرسنگی به علاوه سر درد، سرگیجه و گرفتگی عضلات ایجاد کند. اگر متوجه هر کدام از این علائم شدید حتما باید بلافاصله به میزان کافی آب و غذا مصرف کنید.
شما در حال تجریه یک بیماری جسمی هستید
اگر هیچ کدام از علائم بالا را ندارید احتمالا با یک بیماری جسمی درگیر هستید که احساس خستگی بی دلیل دارید. درد فیزیکی کم و مداوم، مثل درد خیلی ناچیز دندان، می تواند شما را تحریک یا بی حال کند. همچنین ابتلا به بیماری های ویروسی مثل سرماخوردگی یا آسیب های جزئی مثثل رگ به رگ شدن یا کشیده شدن عضلات هم می تواند باعث بروز این احساس در شما شود.
راه حل رهایی از خستگی بی دلیل چیست؟
روش های مختلفی برای رهایی از خستگی بی دلیل وجود دارد اما در این بخش قرار است با آسان ترین و تاثیرگذارترین راه حل ها آشنا شوید. با استفاده از این راهنما می توانید همیشه به راحتی دلیل اصلی خستگی را پیدا کرده و به روشی مناسب آن را رفع کنید.
به بدنتان گوش دهید
فقط یک دقیقه برای ارزیابی احساسات بدن خود وقت بگذارید و ببینید علائم کدام یک از مسائل ذکر شده در بخش قبلی را دارید. با پیدا کردن علائم مربوط به هر مشکل می توانید به راحتی برای رفع خستگی اقدام کنید. مثلا اگر احساس سبکی سر، تحریک پذیری، غرغر شکم را همراه با خستگی دارید باید بلافاصله غذا بخورید تا گرسنگی شما رفع شده و خستگی از بین برود.
فکر آگاهی را تمرین کنید
فکر آگاهی یعنی تمرکز بر آنچه که در لحظه تجربه می کنید بدون اینکه خودتان را بابت آن قضاوت کنید. این تممرین می تواند روش مفیدی برای کاهش علائم استرس یا اضطراب باشد. مراقبه و مدیتیشن هم می توند به برقراری ارتباط بهتر بین فکر و بدن به شما کمک کند.
مراقبت از خود را تمرین کنید
اگر احساس ناراحتی و خستگی دارید یعنی وقت آن رسیده که تلاش بیشتری برای مراقبت از خودتان صرف کنید. مراقبت از خود به صورت کلی شامل کارهایی می شود که به ایجاد آرامش و داشتن تغذیه مناسب کمک می کند. این کار می تواند تماشای فیلم مورد علاقه تان در یک شب آرام همراه با خوردن یک پیتزای خوشمزه باشد یا رفتن به آرایشگاه و مهمانی، بالاخره شما باید کاری کنید که از نظر جسمی و روحی در حالت مناسب و مطلوبی قرار بگیرید.
در مورد احساسات خود بنویسید
ژورنالینگ یا یادداشت خاطرات و احساسات روزانه می تواند افکار منفی و در هم تنیده را از فکر شما پاک کند. با انجام این کار به راحتی می توانید استرس خود را روی کاغذ منتقل کنید و با فکر روشن تر به زندگی تان نگاه کنید. برای شروع یک تایمر بردارید و آن را روی 15 دقیقه تنظیم کنید.
سپس در این مدت زمان کوتاه تمام افکار و احساسات خود را بنویسید. هرچه که هست را روی کاغذ بیاورید، حتی با املای اشتباه یا خط ناخوانا. مهم نوشتن و بیرون ریختن این افکار است. وقتی 15 دقیقه به انتها رسید هرچه نوشته اید را بخوانید تا متوجه احساسات خود و ارتباط آن ها با یکدیگر شوید. باور کنید به نکاتی دست پیدا می کنید که قبلا به طور کامل از آن ها بی اطلاع بوده اید.
وقت تنهایی داشته باشید
اگر به دلیل فرسودگی اجتماعی احساس خستگی می کنید برای خودتان زمان تنهایی در نظر بگیرید. فرقی ندارد 30دقیقه در انتها هر روز باشد یا یک آخر هفته کامل، شما باید با خودتان تنها باشید و از خودتان مراقبت کنید تا این خستگی رفع شود. به یاد داشته باشید که داشتن زمان تنهایی نشانه خودخواهی شما نیست. هر کسی نیاز به تنها بودن دارد و این هیچ مغایرتی با نقش مادر و پدر بودن ندارد. پس بابت اختصاص آن به خود هیچ احساس گناهی نداشته باشید.
از یک تراپیست کمک بگیرید
اگر علائم استرس و اضطراب دارید اما خودتان نمی توانید به تنهایی آن ها را رفع کنید می توانید از یک متخصص سلامت روان کمک بگیرید. درمان از این طریق به شما کمک می کند محرک ها و دلیل های احتمالی اضطراب خود را شناسایی کنید و برای برفع کردن آن ها اقدام کنید.
مطمئن شوید که درگیر بیماری نیستید
اگر علائمی که دارید به هیچ کدام از عوامل ایجاد خستگی بی دلیل مربوط نمی شود بهتر است برای انجام چکاپ کلی به یک پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی آزمایشات و انجام معاینات می تواند تشخیص دهد که درگیر بیماری خاصی شده اید یا این خستگی مفرط به دلیل کمبود ویتامین های خاص است. سپس بر اساس نتیجه به دست آمده روش درمانی مناسب را به شما پپیشنهاد می دهد.
مرور کلی
اگر بدون هیچ دلیل خاصی احساس خستگی دارید احتمالا درگیر اضطراب، استرس یا مسائل تغذیه ای هستید. با بررسی بدن و علائم مختلفی که دارید می توانید ریشه این خستگی را پیدا کرده، برای درمان و از بین بردن آن اقدام کنید.
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه رفع مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منبع: wikihow
منبع: دیجیکالا مگ