روستاها؛ گنجینه های گردشگری مازندران

به گزارش کنفرانس هکا، روستا کانون اصلی و مقصد سفر هموطنان بسیاری به مازندران است؛ طی روزها و ماه ها روستاییان مشغول ارائه خدمات به مسافران هستند این در حالی است که بنا به اظهار نظر خودشان تا به امروز نمی دانستند ناخودآگاه در حوزه گردشگری روستایی فعالیت می کنند.

روستاها؛ گنجینه های گردشگری مازندران

به گزارش خبرنگاران، مازندران همه ساله میزبان دنیاگردان زیادی از اقصی نقاط کشور است و این دنیاگردپذیر بودن استان تنها به فصول خاص همچون بهار و تابستان و یا تعطیلات آخر هفته خلاصه نمی شود به طوریکه مسافران در فصول سرد و برفی زمستان نیز قدم در مسیر جاده های مازندران می گذراند تا بتوانند از طبیعت مجذوب کننده و دیدنی آن بهره ببرند.

سواحل خزر در شمال کشور یکی از نقاط زیبا و شورانگیز برای مردم بومی، مسافران و دنیاگردان دریا دوست است و از طول حدود 800 کیلومتری این سرزمین آبی، نزدیک به 400 کیلومتر آن در مازندران، 286 کیلومتر گیلان و بقیه هم در گلستان است.

استان مازندران حدود 2 میلیون و 400 هزار هکتار مساحت دارد که از این میزان حدود یک میلیون و 700 هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است. این استان در مجموع حدود 54 درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان دنیای یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.

جنگل های انبوه از درختان که ساعاتی حضور در این منطقه ها آرامش و آسایش خیال را برای هر کسی که در این محل اتراق کند به ارمغان می آورد.

2 هزار و 800 اثر تاریخی که با دیدن آنها هر انسانی را به عبور از دالال تاریخ استان مازندران می برد تا ببیند اجداد طبری این خطه از شمال کشور چه سرگذشتی و چه تاریخی داشته اند.

جدا از این داشته های طبیعی و تاریخی، وجود سه هزار و 671 روستا در دل طبیعت جنگلی و یا در نزدیکی سواحل دریا به زیبایی و مجذوب کنندهیت این استان اضافه کرده است به طوریکه پایِ خیل عظیمی از مسافرانی که این استان می آیند به روستاها باز شده است و اقامت در شب در آن را تجربه کرده اند.

روستاها؛ گنجینه های دنیاگردی مازندران

چای روی آتش برافروخته شده از چوب های جنگلی، پنیری که از شیر گوسفندهای پرورش یافته در مراتع، مرباهایی که از سیب و انجیر حیاط خانه چیده شده و مرغ و اردک های بریانی و شکم پُر که در دشت و دمن اطراف خانه پرورش یافته اند بساط پذیرایی روستاییان از دنیاگردان و مسافران در منطقه آنها است.

در کنار موضوع پذیرایی از مسافران به همان شیوه و طریقه معمول خودشان فراهم شدن فرصت گشت و گذار در روستا آنهم باز به شیوه و طریقه معمول خودشان با اسب صفای خود را دارد. تجربه کردن همه این مواردی که ذکر شد برای یک روستایی بخش عادی و معمولی زندگیش است اما برای مسافران گرفتار در زندگی ماشینی روزمره که همواره در مسیر پرهیاهو و بدون آرامش این شیوه زندگی قرار دارند مجذوب کننده و خاطره ساز است.

اما در این میان روستاییان هم بدون شناخت و آگاهی لازم در خصوص اینکه آنان خود مروجان و اجراکنندگان دنیاگردی روستایی به عنوان شاخه ای از دنیاگردی هستند به رسم مهمان نوازی هرآنچه را در دست دارند در طبق خلاص قرار می دهند.

آنچه از دنیاگردی روستایی به فکر می آید، غلبه عناصر طبیعی بر دیگر عناصر در مقوله دنیاگردی است و می توان گفت دنیاگردی روستایی، تاریخ و تمدن، فرهنگ و هنر و طبیعت را در معرض دید دنیاگردان قرار می دهند.

امروزه دنیاگردی در دنیا یکی از صنایع مهم و موثر در تبادلات اجتماعی و فرهنگی بین کشورهاست و ابعاد مختلفی دارد که امروزه به دلیل صنعتی شدن و شهر نشینی جوامع، بسیاری از مردم دنیا در پی منطقه ها با اصالتی هستند که هویت تاریخی، فرهنگی و مردمی خود را حفظ کرده اند بنابراین دنیاگردی روستایی امروز یکی از انواع دنیاگردی است که مود توجه بسیاری از دنیاگردان داخلی و خارجی قراردارد.

دنیاگردی روستایی شامل تمام فعالیت های دنیاگردی در محیط روستایی با توجه به بافت سنتی و فرهنگی روستایی، هنرهای سنتی و صنایع دستی، آداب و رسوم سنتی و غذاها است که روز به روز بر طرفداران این نوع دنیاگردی اضافه کرده می شود.

در چند سال اخیر وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و دنیاگردی با هدف توسعه دنیاگردی روستایی، روستاهایی در کشورمان که قابلیت های ویژه ای برای جذب دنیاگرد و معرفی فرهنگ بومی داشته اند انتخاب و به عنوان روستاهای هدف دنیاگردی معرفی کرده است که در این میان فارس با برخورداری از روستاهای بکر و ویژه با آب و هوا های مختلف از استان های بالقوه و مستعد در این زمینه است.

یکی از عمده دلیل های توسعه دنیاگردی روستایی و مجذوب کنندهت روستاهای هدف دنیاگردی برای دنیاگردان، کم رنگ شدن ویژگی های موجود روستاها در جوامع شهری است که روستاهای ما با توجه ویژه به این مهم می توانند برای توسعه پایداردنیاگردی و حفاظت از این میراث های معنوی موثر عمل کنند.

روستاها؛ گنجینه های دنیاگردی مازندران

حسین آباد یکی از روستاهای دهستان میانکاله در بهشهر از جمله روستاهایی در مازندران است که ظرفیت و پتانسیل های خاص خود را برای توسعه دنیاگردی روستایی دارد و با پیگیری اعضای شورا ودهیار و همچنین خواست عموم اهالی این روستا به عنوان پایلوت اجرای طرح دنیاگردی روستایی انتخاب شد و اقدامات و بسترسازی برای اجرای آن در شرف انجام است.

رییس شورای اسلامی روستای حسین آباد با اشاره به اینکه این روستا به عنوان پایلوت اجرای طرح دنیاگردی روستایی در مازندران است، گفت: با توجه به ویژگی ها و ظرفیت های موجود این روستا برای انتخاب و اجرای این طرح انتخاب شده و مورد نظر قرار گرفته است.

مهدی راعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، قرار داشتن روستای حسین آباد در مسیر کریدور شمال به جنوب مازندران را از جمله این ظرفیت ها برشمرد و اضافه کرد: همچنین این روستا در فاصله پنج کیلومتری با میانکاله به عنوان یکی از منطقه ها مهم دنیاگردی مازندران واقع شده است.

وی ادامه داد: حسین آباد به عنوان مرکز ثقل چندین روستای دهستان میانکاله از جمله قره تپه، نمک چال، یعقوب لنگه، عسکر آباد و امیرآباد به شمار می رود که این مرکزیت وجه امتیاز آن به نسبت دیگر روستاهای منطقه است چرا که مسیر تردد و عبور مسافران و افراد زیادی از روستا است.

رییس شورای اسلامی روستای حسین آباد گفت: شغل بیشتر اهالی این روستا کشاورزی است و در زمینه کشت محصولاتی نظیر گندم، برنج، کلزا، چغندر قند، تخم آفتابگردان، ذرت، کنجد، پنبه، گل نرگس، انار، خرمالو، مرکبات و هلو مشغول هستند.

وی ادامه داد: وسعت باغات مرکبات این روستا 300 هکتار و شالیزارها 520 هکتار است.

به گفته راعی، علاوه بر این اهالی روستا به پرورش دام مشغول هستند و پنج هزار راس گوسفند در این روستا وجود دارد و همچنین 200 کندو زنبور عسل بخش دیگری از فعالیت های مردم این روستا است.

وی تاکید کرد: با توجه به ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در روستای حسین آباد و بهره مندی افراد از جاذبه های دنیاگردی بویژه میانکاله روزانه مسافران زیادی در مسیر این روستا تردد می کنند و از خدمات زیرساخت های موجود بهره مند می شوند.

روستاها؛ گنجینه های دنیاگردی مازندران

رییس شورای اسلامی روستای حسین آباد در حال حاضر عمده استفاده مسافران از ظرفیت دنیاگردی روستا بازدید از مزارع و ثبت عکس و فروش صنایع دستی، محصولات کشاورزی از جمله برنج و مرکبات و غذاهای بومی است.

وی ادامه داد: این در حالیست با توجه به امکانات دنیاگردی موجود در روستای حسین آباد به میزان کافی و کامل از ظرفیت دنیاگردی روستایی در این منطقه استفاده نمی شود و می توان با برنامه ریزی و معرفی ظرفیت ها این امکانات را به صورت کامل به مسافران معرفی کرد.

راعی ابراز امیدواری کرد: با شناساندن ظرفیت ها و پتانسیل های موجود روستا امکان ماندگاری مسافران به جای عبور موقت آنها را در روستا فراهم کنیم.

وی گفت: اقامت مسافران، منابع درآمدی پایدار را برای روستاییان فراهم می کند و می تواند منبع درآمدی تازه برای آنها شود.

به گفته رییس شورای اسلامی روستای حسین آباد براساس طرح تعریف شده دنیاگردی روستایی برای این منطقه علاوه بر اخذ مجوز مجموعه دنیاگردی کشاورزی از طریق یکی از اهالی در سال 1397 از ظرفیت اقامتی موجود در روستا نیز استفاده خواهد شد.

وی گفت: با توجه به اخذ مجوز مجموعه دنیاگردی کشاورزی به وسعت 4.5 هکتار که از این میزان هشت هزار متر مربع به احداث اقامتگاه بوم گردی اختصاص می یابد ظرفیت اقامتی خوبی برای مسافران ایجاد می شود.

روستاها؛ گنجینه های دنیاگردی مازندران

راعی ادامه داد: علاوه بر این چندین خانوار آمادگی خود را برای ایجاد خانه مسافر اعلام کردند که علاوه بر مجموعه دنیاگردی کشاورزی مورد نظر امکان استقرار و ماندگاری مسافران بیشتری در این روستا فراهم شود.

وی گفت: هر چند راه اندازی دنیاگردی روستایی در حسین آباد به تازگی کلید خورده است اما سابقه فعالیت اهالی این روستا در عرضه و فروش محصولاتشان نشان می دهد آنها در این عرصه فعال بودند اما شناختی از نوع فعالیت دنیاگردی خود نداشتند.

نایب رییس انجمن دنیاگردی پایدار سبز مازندران یکی از تشکل های دنیاگردی مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: مازندران به لحاظ دارا بودن ظرفیت های خوب طبیعی از جمله جنگل و دریا همواره کانون توجه مسافران بوده است.

مهران حسنی که سالها سابقه معاونت دنیاگردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و دنیاگردی مازندران را داشت، اضافه کرد: روستاها از جمله ظرفیت های موجود در حوزه دنیاگردی مازندران به شمار می روند که همواره مسافران زیادی به این منطقه ها می روند.

وی ادامه داد : به طوریکه در ایام خاص از جمله تعطیلات عید نوروز براساس آمارها مقصد سفر بیشتر از 20 درصد مسافران مازندران روستاها است.

حسنی گفت: اما این حضور پرشمار مسافران در روستاهای مازندران بدلیل ناآشنایی روستاییان از دنیاگردی روستایی منجر به ایجاد منابع درآمدی پایدار نمی شود و فقط در غالب عرضه و فروش محصولات کشاورزی و غذاهای بومی می شود.

این کارشناس حوزه دنیاگردی مازندران گفت: در حالیکه با تعریف و تهیه طرح جامع دنیاگردی روستایی با توجه به ویژگی همان روستا می توان ضمن معرفی ظرفیت های موجود به درآمدزایی لازم نیز دست یافت.

وی از حسین آباد به عنوان نخستین روستای مازندران که به صورت طرح جامع بدنبال ایجاد دنیاگردی روستایی است نام برد و گفت:جاذبه های خاص و منحصر به فرد این روستا از جمله نزدیکی به میانکاله اصلی ترین جاذبه دنیاگردی مازندران باعث شده تا این طرح در این روستا به مرحله اجرا درآید.

استان مازندران بیش از سه هزار و 500 روستای بالا 20 خانوار دارد.

منبع: دنیای سفر
انتشار: 15 بهمن 1402 بروزرسانی: 15 بهمن 1402 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 14843

به "روستاها؛ گنجینه های گردشگری مازندران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روستاها؛ گنجینه های گردشگری مازندران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید