بایدها و نبایدهای تغذیه ای مبتلایان به آسم

به گزارش کنفرانس هکا، آسم جزو بیماری های التهابی مزمن و غیرواگیردار به شمار میرود که بیمار تحت تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی به این بیماری مبتلا می گردد. مجاری تنفسی بیمار در واکنش به محرک ها متورم و باریک می شوند و این احتمال وجود دارد که مخاط اضافی فراوری کند. بروز چنین شرایطی، تنفس را سخت می نماید و سبب سرفه، صدای خس خس به هنگام تنفس و تنگی نفس می گردد.

بایدها و نبایدهای تغذیه ای مبتلایان به آسم

اگرچه دلیل اصلی ابتلا به آسم ناشناخته است اما آنالیز ها بیانگر این است ابتلا به این بیماری طی دو دهه گذشته افزایش یافته است. سابقه آسم، اگزما، آلرژی غذایی در اعضای خانواده مقدار بروز آسم در سایر اعضای خانواده را افزایش می دهد. بعلاوه مواجهه با بعضی عوامل محیطی مانند دودسیگار، آلودگی هوا و آلرژی های استنشاقی مانند گرده گل ها، کپک ها، قارچ ها، گردو خاک، عوامل حساسیت زای حیوانات و آلاینده های شیمیایی می تواند منجر به بروز آسم گردد.

آنالیز ها بیانگر این است که میانگین شیوع آسم در بچه ها ایرانی حدود 13.14 درصد است که از میانه دنیای بالاتر است. افزایش شیوع آسم در بسیاری از کشورهای دنیا بیانگر این است عوامل محیطی مرتبط با سبک زندگی، نقش مهمی در سبب شناسی این بیماری دارد؛ به طوری که بهم خوردن تعادل بین آنتی اکسیدان ها و اکسیدان ها در ایجاد و کنترل علائم آسم نقش چشمگیری دارد.

رعایت الگو غذایی سالم شامل مصرف کافی و متعادل میوه و سبزی، ماهی و غذاهای دریایی و انواع روغن های گیاهی نقش موثری در بهبود عملکرد ریوی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم دارد. میوه ها و سبزیجات منابع غنی از آنتی اکسیدان هایی چون ویتامین C و کارتنوییدها هستند که موجب جلوگیری از آسیب اکسیداتیو بافتی و کاهش التهاب مجاری هوایی می شوند.

روغن های گیاهی نیز منابع خوبی برای ویتامین E که نوعی آنتی اکسیدان است، هستند. بعلاوه ماهی و غذاهای دریایی نیز به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب ضروری امگا 3 نقش محافظتی در بیماری های ریوی از جمله آسم آلرژیک دارد.

رژیم اختصاصی برای درمان آسم وجود ندارد اما بعضی مواد غذایی می توانند موجب بهبود عملکرد ریوی و کاهش علائم آسم فرد بیمار می شوند.

آنالیز ها بیانگر این است مصرف ویتامین D باعث کاهش حمله های آسم در بچه ها و نوجوانان می گردد؛ ماهی سالمون، لبنیات غنی شده با ویتامین D و تخم مرغ به عنوان برترین منابع ویتامین D به حساب می آیند. بعلاوه مصرف ویتامین A موجب عملکرد بهتر ریوی فرد مبتلا به آسم می گردد. بر اساس مطالعات اجرا شده، سطح ویتامین A در بچه ها مبتلا به آسم کمتر از مقدار نرمال است. جگر، شیرپرچرب، کره، هویج، کدو حلوایی و کلم بروکلی به عنوان برترین منابع تامین ویتامین A به حساب می آیند.

بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، بعضی مواد غذایی جزو موادغذایی ممنوعه برای بیماری آسم به حساب می آیند. مصرف گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس، فست فودها، غذاهای پرنمک، روغن های هیدروژنه با افزایش سطح تری کلیسیرید و نیتریک اکساید می توانند ریسک فاکتوری برای آسم را افزایش دهند. گوشت های کبابی و دودی شده نیز احتمال حملات آسم در میان بیماران را افزایش می دهند.

افزایش دریافت غذاهای حاوی اسیدهای چرب اشباع به وسیله فعال کردن سیستم ایمنی ذاتی و رها شدن عوامل التهابی نیز موجب التهاب مجاری هوایی می گردد که اثر پیش التهابی این اسیدهای چرب به وسیله اسیدهای چرب امگا 3 قابل پیشگیری است.

منبع: گردشبان
انتشار: 11 فروردین 1403 بروزرسانی: 11 فروردین 1403 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 16392

به "بایدها و نبایدهای تغذیه ای مبتلایان به آسم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بایدها و نبایدهای تغذیه ای مبتلایان به آسم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید