آشنایی با خواص توت سیاه ، از تقویت ایمنی بدن تا کاهش التهاب
به گزارش کنفرانس هکا، توت سیاه یکی از میوه های مغذی و محبوب فصل بهار و تابستان است که فواید زیادی دارد. این میوه سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. در این مقاله قصد داریم بعضی از مهمترین خواص توت سیاه را آنالیز کنیم و در سرانجام این موضوع را نیز آنالیز خواهیم کرد که مصرف این میوه برای چه افرادی مضر است.
آشنایی با خواص توت سیاه
سرشار از آنتی اکسیدان است
تحقیقات نشان می دهند که توت سیاه آنتی اکسیدان های قوی مانند ویتامین C، ویتامین E و بتاکاروتن دارد که به مبارزه با رادیکال های آزاد و پیشگیری از آسیب های سلولی یاری می نمایند. این آنتی اکسیدان ها باعث می گردد بدن بتواند با رادیکال های آزاد مبارزه کند؛ رادیکال های آزاد به سلول ها آسیب می زنند و باعث بیماری های مختلفی مثل بیماری های قلبی و سرطان می شوند.
بعلاوه این آنتی اکسیدان ها فایده زیادی برای سلامتی دارند و به تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت پوست یاری می نمایند. علاوه بر این موارد وجود آنتی اکسیدان های داخل توت سیاه خطر بعضی بیماری ها رو کم می نماید. بنابراین، این میوه می تواند گزینه خوبی برای یک رژیم غذایی سالم باشد.
به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می نماید
همانطور که اشاره نمودیم توت سیاه دارای انواع آنتی اکسیدان ها به ویژه ویتامین C است که این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می نماید. بعلاوه باعث پیشگیری از ابتلای شما به بیماری هایی مانند سرماخوردگی و عفونت می گردد. ویتامین C موجود در توت سیاه که یکی از مهم ترین مواد مغذی برای تقویت سیستم ایمنی بدن است به فراوری گلبول های سفید که نقش اصلی در مبارزه با عفونت ها رو دارند، یاری می نماید. بعلاوه باعث بهبود زخم ها و جذب بهتر آهن از غذاهای گیاهی می گردد که همه این ها برای حفظ سلامتی و تقویت ایمنی بدن مهم هستند.
علاوه بر موارد ذکر شده، توت سیاه ویتامین های دیگری مانند ویتامین A و E و مواد معدنی مثل منگنز و مس دارد که همه این ها نقش های کلیدی در حمایت و تقویت سیستم ایمنی بدن دارند. در نتیجه به جرات می توان گفت خوردن توت سیاه به بدن یاری می نماید تا سالم و قوی بماند و بهتر بتواند با عفونت ها و بیماری ها مقابله کند.
توت فرنگی؛ از خواص شگفت انگیز تا حقایق باورنکردنی
باعث افزایش سلامت قلب می گردد
یکی از خواص توت سیاه این است که باعث تقویت قلب می گردد. فیبر بالای موجود در این میوه باعث کاهش کلسترول بد (LDL) شده و اسیدهای چرب امگا-3 موجود در آن به تقویت سلامت قلب یاری می نمایند. طبق تحقیقات، توت سیاه علاوه بر فیبر بالا، سرشار از ترکیباتی است که برای قلب مفیدند. از جمله این ترکیبات می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- آنتوسیانین ها: این رنگدانه های طبیعی که به توت سیاه رنگ می دهند، خواص آنتی اکسیدانی دارند و با کاهش التهاب به سلامت عروق خونی و قلب یاری می نمایند.
- اسیدهای چرب امگا: هرچند که توت سیاه منبع اصلی امگا-3 نیست، اما مقادیر کوچکی از این اسیدهای چرب مفید رو دارد که برای قلب مفید است.
- ویتامین ها و مواد معدنی: توت سیاه منبع خوبی از ویتامین های C و مواد معدنی است که برای قلب مفید هستند.
به کنترل قند خون یاری می نماید
توت سیاه می تواند به کنترل قند خون یاری کند. طبق نظر متخصصان، این میوه به علت داشتن فیبر بالا و تأثیر کم بر قند خون، برای افراد دیابتی مفید است، به کنترل سطح قند خون یاری می نماید و مانع از افزایش ناگهانی آن می گردد. بعلاوه فیبر موجود در توت سیاه به کند شدن فرایند هضم کربوهیدرات ها و تبدیل آن ها به قند ساده یاری می نماید، که این موضوع هم می تواند به کنترل بهتر سطح قند خون منجر گردد.
علاوه بر این، توت سیاه دارای آنتوسیانین ها است، که نوعی پیگمنت با خواص آنتی اکسیدانی است و تحقیقات نشان داده اند که می تواند به بهبود حساسیت به انسولین و کاهش خطر ابتلا به دیابت یاری کند. درمان حساسیت به انسولین به این معنی است که بدن بهتر می تواند از انسولین موجود برای کاهش سطح قند خون استفاده کند. با این حال، بهتر است افرادی که دیابت دارند یا برنامه ریزی برای مدیریت سطح قند خون دارند، در مصرف میوه ها و توت ها زیاده روی ننمایند و در صورت لزوم با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت نمایند.
سلامت دستگاه گوارش را افزایش می دهد
فیبر موجود در توت سیاه به هضم غذا یاری نموده و در نتیجه باعث پیشگیری یا درمان یبوست هم می گردد. طبق تحقیقات اجرا شده، سلامت دستگاه گوارش با توت سیاه می تواند بهبود یابد، زیرا این میوه پر از فیبر است. فیبرهای موجود در این میوه به بهبود عملکرد دستگاه گوارش یاری می نمایند و می توانند در پیشگیری و درمان یبوست موثر باشند. فیبر باعث می گردد که حرکت روده ها منظم تر گردد و غذا راحت تر در دستگاه گوارش حرکت کند.
علاوه بر این، توت سیاه حاوی ترکیباتی به نام تانن ها است که خاصیت ضد التهابی دارند و به کاهش التهاب در دستگاه گوارش یاری می نمایند. این خاصیت برای کسانی که دچار بیماری های التهابی روده مثل کولیت و بیماری کرون هستند، مفید است. بعلاوه، همانطور که گفتیم توت سیاه منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها است که به محافظت از روده ها در برابر آسیب های اکسیداتیو یاری می نمایند؛ این آسیب ها ممکن است منجر به بیماری های مختلفی شوند. بنابراین با توجه به این موارد، می توان نتیجه گیری کرد که توت سیاه برای حفظ سلامت کلی دستگاه گوارش مفید است.
باعث حفظ سلامت پوست و مو می گردد
ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در توت سیاه به حفظ سلامت پوست و مو یاری نموده و می توانند به کاهش علائم پیری مانند چین و چروک یاری نمایند. این میوه پر از ویتامین ها و آنتی اکسیدان هایی است که برای پوست و مو مفید هستند؛ از جمله این موارد می توان به ویتامین C اشاره نمود که به فراوری کلاژن یاری می نماید. کلاژن باعث استحکام پوست می گردد و به جلوگیری از چروک ها و خطوط ریز یاری می نماید.
علاوه بر این، آنتی اکسیدان های موجود در توت سیاه مثل ویتامین E و آنتوسیانین ها می توانند به محافظت از پوست در برابر عوامل اصلی پیری پوست، از جمله آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد و اشعه های UV یاری نمایند. بعلاوه این میوه دارای مواد معدنی مثل ویتامین K است که به ترمیم پوست و حفظ سلامت مو یاری می نماید.
به کاهش التهاب یاری می نماید
توت سیاه دارای خواص ضدالتهابی است که می تواند به کاهش التهاب در بدن یاری کند. این میوه آنتی اکسیدان های قدرتمندی مانند ویتامین C و آنتوسیانین ها دارد که به مبارزه با استرس اکسیداتیو و کاهش واکنش های التهابی در بدن یاری می نمایند. آنتوسیانین ها که به توت سیاه رنگ تیره ای می دهند، علاوه بر حفاظت از سلامت قلب، در کاهش التهاب نیز موثر هستند.
از بیماری های مزمن جلوگیری می نماید
مطالعات نشان می دهند که مصرف منظم توت سیاه می تواند به کاهش خطر بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و بعضی از انواع سرطان یاری کند. این توت آنتی اکسیدان های قوی مانند ویتامین C، ویتامین K، و آنتوسیانین ها دارد که باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری های مزمن می شوند. مصرف این میوه به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل می تواند نقش موثری در کاهش خطر بیماری های مزمن و بهبود سلامت عمومی ایفا نماید.
باعث افزایش سلامت چشم می گردد
یکی دیگر از خواص توت سیاه یاری به سلامت چشم است. نتایج تحقیقات نشان می دهند که آنتی اکسیدان های موجود در این توت، مانند لوتئین به حفظ سلامت چشم و پیشگیری از بیماری های مرتبط با سن مانند دژنراسیون ماکولا یاری می نمایند. بسیاری از متخصصان هم معتقدند که این میوه دارای ویتامین ها و ترکیباتی است که برای حفظ بینایی مفید هستند. به عنوان مثال، توت سیاه سرشار از ویتامین C و آنتوسیانین ها است که به محافظت از بافت های چشمی در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد یاری می نمایند و خطر بیماری هایی مثل کاتاراکت را کاهش می دهند.
علاوه بر این، توت سیاه دارای ویتامین E است که یک آنتی اکسیدان محسوب می گردد و به محافظت از چشم ها در برابر آسیب های اکسیداتیو و پیری زودرس یاری می نماید. ویتامین E بعلاوه می تواند به تقویت سلامت شبکیه چشم نیز یاری کند. مواد معدنی موجود در توت سیاه مثل زینک نیز برای افزایش سلامت چشم مفید هستند.
به لاغری و کاهش وزن یاری می نماید
این خاصیت توت سیاه هنوز کامل اثبات نشده است، اما بعضی تحقیقات نشان می دهند که این میوه کالری کمی دارد و به همین علت می تواند در رژیم های لاغری از آن استفاده کرد. به عبارت دیگر، برای کاهش وزن مناسب است. بعلاوه این میوه مقادیر زیادی فیبر دارد که پس از مصرف باعث کاهش اشتها می گردد.
خواص شاهدانه | کاهش وزن تا درمان انواع بیماری
عوارض احتمالی توت سیاه
توت سیاه معمولاً برای بیشتر افراد ضرری ندارد و مصرف آن مزایای زیادی برای سلامتی دارد. با این حال، مانند هر ماده غذایی دیگری، مصرف توت سیاه نیز می تواند در شرایط خاصی باعث بروز عوارض جانبی گردد که در ادامه این موارد را آنالیز خواهیم کرد:
- آلرژی: بعضی افراد ممکن است به مصرف این میوه آلرژی داشته باشند. علائم این آلرژی شامل خارش دهان، کهیر، تورم لب ها، زبان یا گلو، و در موارد شدید، آنافیلاکسی است.
- تداخل با داروها: توت سیاه به علت وجود بعضی ویتامین ها، ممکن است با بعضی داروها تداخل داشته باشد، به ویژه داروهایی که برای رقیق کردن خون استفاده می شوند، مانند وارفارین.
- مصرف بیش از حد: مصرف بیش از حد توت سیاه می تواند به علت فیبر بالا باعث ناراحتی گوارشی مانند نفخ، گاز یا اسهال گردد.
- کالری و قند: اگرچه توت سیاه منبع خوبی از فیبر و آنتی اکسیدان ها است، اما قند دارد. بنابراین افرادی که باید مصرف قند خود را کنترل نمایند باید بیش از حد از این میوه نخورند.
سخن خاتمهی
در این مطلب درباره خواص توت سیاه صحبت کردیم و با عوارض احتمالی آن هم آشنا شدیم. در خاتمه بهتر است مجدد یادآوری کنیم که مصرف توت سیاه به صورت متعادل و به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل معمولا بدون خطر است. اگر نگرانی های خاصی در خصوص مصرف توت سیاه دارید یا داروی خاصی مصرف می کنید، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
منبع: دیجیکالا مگ