12 دلیل زرد شدن برگ انجیری و نحوه رفع کردن آن
به گزارش کنفرانس هکا، برگ انجیری بدون شک یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است. متأسفانه این گیاهان گاهی اوقات با مشکلاتی از جمله زرد شدن برگ انجیری روبرو می شوند. در ادامه این مقاله به 12 دلیل زرد شدن برگ انجیری که ممکن است باعث از بین رفتن برگ های گیاه شما گردد خواهیم پرداخت و سریع ترین راهکار برطرف یا جلوگیری از این مشکل را آنالیز خواهیم کرد.
نکات کلیدی
12 علت متداول زرد شدن برگ گیاه انجیری:
- آبیاری نادرست
- نور نامناسب
- دما و رطوبت
- آفات و بیماری ها
- کمبود مواد معدنی
- خاک نامناسب
- گلدان نامناسب
- تغیر فصل
- چرخه طبیعی گیاه برگ انجیری
- هرس اشتباه گلدان
- جابه جایی و انتقال گیاه به مکان تازه
- تعویض گلدان
1. آبیاری نادرست علت زرد شدن برگ انجیری
آبیاری مناسب یکی از مهم ترین نکات درخصوص نگهداری و مراقبت از گیاهان است. این مسئله ساده ترین و در عین حال مهم ترین نکته در مراقبت از گیاه است. چنانچه روشی نادرست را برای آبیاری گیاه خود در پیش بگیرید، بیش از آنچه که تصورش را بکنید به آن آسیب خواهد رسید.
هنگامی که برگ های برگ انجیری در حال زرد شدن هستند، یکی از محتمل ترین دلایل این مشکل، آبیاری بیش از حد است. این گیاهان به رطوبت نامناسب خاک یعنی بیش از حد خیس بودن دائمی خاک حساس هستند. این مسئله اغلب منجر به زرد شدن برگ انجیری، پوسیدگی ریشه و در نهایت مرگ گیاه خواهد شد.
برای جلوگیری از این امر، تنها زمانی که 3 الی 5 سانت از سطح خاک گلدان خشک بود، گیاه خود را با آبیاری کنید. درحدی گیاه را آبیاری کنید که اندازهی آب از سوراخ زهکشی انتهای گلدان خارج شود. از سوی دیگر درنظر داشته باشید که علت زرد شدن برگ انجیری می تواند ناشی از خشکی بیش از حد خاک نیز باشد. وقتی آب کافی در خاک وجود نداشته باشد، گیاه نمی تواند مواد مغذی را جذب نموده و یا فتوسنتز کند. نتیجه این مسئله کمبود کلروفیل است که باعث زرد شدن برگ ها می شود.
2. شرایط نور
این گیاه بومی منطقه ها گرمسیری قاره آمریکا است و در نور غیر مستقیم خورشید به برترین وجه رشد می نماید. برگ های این گیاهان آپارتمانی دوست داشتنی، اگر برای مدت طولانی در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، قهوه ای شده و کم کم می سوزند. از طرف دیگر کمبود نور خورشید می تواند باعث زرد شدن برگ های این گیاه شود. از قرار دادن برگ انجیری در اتاق هایی با نور کم و یا بدون پنجره جدا خودداری کنید.
3. دما و رطوبت
دما و رطوبت هوا نیز از دلایل بالقوه زرد شدن برگ های برگ انجیری هستند. رطوبت کم باعث قهوه ای شدن لبه های برگ و در پی آن زرد شدن کامل برگ ها می شود. با استفاده از یک سینی پر از آب با سنگ های زیر گلدان و یا استفاده از بخور می توانید رطوبت محیط را افزایش دهید.
از آنجایی که این گیاهان آپارتمانی بومی منطقه ها گرمسیری هستند، دمای شدید و تغییرات ناگهانی دما نیز باعث زردی و افتادگی برگ ها می شوند. با قرار دادن گیاه خود در مکان های گرم تر و نگهداری از آن در محیطی به دور از هر گونه بادهای سرد، شرایط مناسب تری را برای رشد آن ها فراهم کنید.
4. آفات و بیماری ها
هنگامی که حشرات شیره خوار مانند شته ها، شپشک های آردآلود، پشه های قارچی یا حتی کنه های عنکبوتی از گیاهان تغذیه می نمایند، این مسئله خودش را به صورت لکه های زرد روی برگ ها نمایش می دهد. سفیدک های پودری می توانند باعث ایجاد مسائل زیادی برای برگ انجیری ها شوند و در نهایت منجر به زرد شدن برگ ها شوند.
توصیه می شود برگ انجیری خود را همیشه تحت نظر داشته باشید و در صورت مشاهده هر گونه نشانه ای از حشرات موذی، آفت و یا بیماری سریعا به آن ها رسیدگی کنید. یکی از راه های آسان برای کنترل آفات گیاهان آپارتمانی، اسپری کردن گیاهان آسیب دیده با محلول آب صابون است. بعلاوه می توانید از آفت کش های مناسب موجود در بازار برای از دفع آفات بهره ببرید.
5. کمبود مواد معدنی، علت زرد شدن برگ انجیری
زرد شدن برگ ها می تواند نشانه ای از کوددهی بیش از حد یا کمبود مواد معدنی مورد احتیاج گیاه باشد. کود بیش از حد باعث غلظت بالای نمک های محلول و مواد معدنی موجود در خاک می شود و pH خاک را نیز تغییر می دهد. در نتیجه برگ های گیاه پژمرده و زرد و حاشیه برگ ها قهوه ای می شوند.
بعلاوه زرد شدن برگ ها می تواند در اثر کمبود مواد مغذی موجود در خاک باشد. برای حصول برترین نتیجه، در طول فصل رشد گیاهان خود را با استفاده از یک کود متعادل و محلول در آب، ماهی یک بار، کود دهی کنید.
6. خاک نامناسب
انتخاب مخلوط خاک مناسب برای برگ انجیری ها یکی دیگر از عوامل موثر بر رشد آن ها است. این گیاه، خاکی نسبتا سبک با زهکشی مناسب را ترجیح می دهد. این شرایط امکان رسیدن اکسیژن به ریشه های گیاه را فراهم می نماید.
بنابراین، کاشت برگ انجیری در یک مخلوط خاک سنگین و خیس اغلب منجر به زرد شدن یک یا دو برگ و یا حتی بیشتر خواهد شد. اگر فکر می کنید رطوبت و نوع نامناسب خاک باعث ایجاد مشکل برای گیاه شده است، گیاه خود را با استفاده از یک مخلوط مناسب دوباره بکارید و با اضافه کردن اندازهی پرلیت به خاک گلدان، شرایط خاک را بهبود ببخشید.
7. گلدان نامناسب علت زرد شدن برگ انجیری
استفاده از یک گلدان با سوراخ های متعدد و زهکشی مناسب، برای داشتن گیاهانی شاداب لازم است. وجود سوراخ در انتهای گلدان و زهکشی صحیح، از غرقاب شدن گیاه جلوگیری نموده و مانع از پوسیدگی ریشه ها و زرد شدن برگ های گیاه می شود.
اندازه گلدان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است و نباید از آن غافل ماند. وقتی از گلدانی استفاده می کنید که برای گیاهتان خیلی بزرگ است، ریشه ها فضای زیادی برای پراکنده شدن در اختیار خواهند داشت. خاک و رطوبت اضافی اطراف این ریشه ها منجر به پوسیدگی ریشه می شود.
8. تغیر فصل
تغییر فصول نیز مانند سایر عوامل خارجی می تواند به طور غیرمستقیم باعث زرد شدن برگ های گیاهان برگ انجیری شود. به عنوان مثال، خاک در زمستان کندتر خشک می شود و در نتیجه گیاه احتیاج به آبیاری کمتری دارد. تغییر در فصول بعلاوه منجر به تغییر دما نیز می شود که می تواند باعث زرد شدن برگ ها شود. سعی کنید شرایط داخل خانه خود را تا حد امکان ثابت نگه دارید تا از زرد شدن بیشتر گیاهان جلوگیری کنید.
9. چرخه طبیعی برگ انجیری
گاهی اوقات، برگ های زرد برگ انجیری ها ناشی از شرایط محیطی یا آفات و بیماری ها نیستند. این گیاهان نیز مانند هر گیاه دیگری، قسمتی از چرخۀ طبیعت بوده و با افتادن طبیعی یک برگ پیرتر (معمولاً یک یا دو برگ از قسمت های پایین گیاه) فرصت برای تولد یک برگ جوان ایجاد خواهد شد. در این صورت جایی برای نگرانی وجود ندارد و این علت زرد شدن برگ انجیری مسئله یک فرآیند طبیعی از چرخۀ زندگی گیاه است.
10. هرس اشتباه
هرس منظم گامی مهم در مراقبت از گیاهان است. بریدن یا برداشتن برگ های آسیب دیده یا در حال مرگ، به گیاهان یاری می نماید تا از منابع خود به درستی استفاده نمایند و از زرد شدن برگ ها جلوگیری به عمل آید. از طرف دیگر، هرس بیش از حد می تواند باعث وارد شدن شوک به گیاه شود و همین امر منجر به زرد شدن برگ ها شود. هرگز اندازه زیادی از گیاه را به یکباره حذف نکنید.
11. جابه جایی و انتقال گیاه به مکان تازه
زرد شدن برگ های گیاه می تواند نشان دهنده وجود شرایط تنش زا برای گیاه باشد. انتقال یک گیاه از یک مکان به مکان دیگر باعث وارد شدن استرس شدید به گیاهان آپارتمانی می شود. هنگامی که یک برگ انجیری را به مکان تازهی منتقل می کنید یا آن را از فروشگاه به خانه می آورید، گیاه به زمان احتیاج دارد تا با محیط تازه خود سازگار شود. در نتیجه ممکن است بعضی از برگ های آن زرد شده و بریزند. معمولا این مسئله موقت بوده و گیاه در نهایت بهبود می یابد و به حالت سالم و با نشاط خود باز می شود.
12. تعویض گلدان
تعویض گلدان یکی دیگر از اقداماتی است که در صورت انجام نادرست آن، ممکن است به گیاهان برگ انجیری استرس زیادی وارد کند. زرد شدن برگ ها می تواند در اثر تعویض گلدان در زمان نامناسبی از سال، پدید آید. بعلاوه ممکن است در اثر تغییر ناگهانی نوع ترکیب خاک و یا آسیب زدن به ریشه های گیاه در هنگام تعویض گلدان، گیاه شوکه شده و برگ های آن آغاز به زرد شدن و افتادن نمایند.
در خاتمه باید گفت زرد شدن برگ های گیاهان یکی از مسائل رایج در گیاهان آپارتمانی است. این مشکل عمدتاً به علت شرایط رشد ضعیف یا مراقبت نادرست ایجاد می شود و به طور کلی برطرفش آسان است. البته به شرطی که گیاهان خود را تحت نظر داشته و مراقب علائم و نشانه های اولیه ای که با زرد شدن برگ ها همراه است باشید. تشخیص زودهنگام مسائل با بروز اولین و کوچک ترین علائم، به شما در برطرف این مسئله یاری شایانی خواهد نمود و گیاه سریع تر بهبود خواهد یافت.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نگهداری این گساه آپاراتمانی زیبا مقاله راهنمای کامل نگهداری برگ انجیری را مطالعه کنید.
سوالات رایج درخصوص زرد شدن برگ های برگ انجیری
آیا باید برگ های زرد برگ انجیری را جدا کنم؟
در گام اول شما باید شدت و علت زرد شدن برگ انجیری را ارزیابی کنید. زردی خفیف برگ ها ممکن است فقط به علت کم آبی جزئی باشد. در این موارد، آبیاری مناسب می تواند برگ ها را به رنگ سبز گذشته بازگرداند. اگر برگ ها کاملا زرد و ضعیف هستند، آنها را از گیاه جدا کنید.
آیا برگ های زرد شده برگ انجیری دوباره سبز می شوند؟
زرد شدن برگ ها معمولاً نشانه ای است که گیاه نوعی استرس را تحمل نموده است. در شرایط بسیار مناسب و عدم وجود مشکل جدی، ممکن است برگ ها دوباره سبز شوند اما معمولاً زرد می مانند.
منبع: آچاره