نیویورک تایمز: نه متحدانمان به ما اعتماد دارند، نه رقبایمان از ما می ترسند
به گزارش کنفرانس هکا، پل کروگمن اقتصاددان و ستون نویس برجسته روزنامه نیویورک تایمز روز سه شنبه در مطلبی در مورد مرحله اول توافق تجاری آمریکا و چین، نوشته است که بر خلاف آنچه که کاخ سفید وانمود می نماید، چین بدون هراس از آمریکا بر مواضع خود در گفت وگوها پافشاری کرد و دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را شکست داد.
این استاد شناخته شده دانشگاه نیویورک، نوشته است: جنگ های تجاری به ندرت پیروز دارند. با این حال، در بعضی موارد، بازنده دارند. و دونالد ترامپ، قطعا یک بازنده است.
وی با اشاره به اینکه کاخ سفید کوشش نموده تا مرحله اول توافق تجاری با چین را یک پیروزی جلوه دهد، نوشته است که با این وجود دولت ترامپ با این توافق نه تنها به هیچ یک از اهدافش نرسیده، بلکه مجبور به یک عقب نشینی بزرگ هم شده است.
کروگمن به گزارش اخیر نشریه تایمز اشاره نموده که گفته است چینی ها از پیروزیت راهبرد سرسختانه خود در مذاکرات بسیار شادمان هستند.
او با یادآوری اینکه کاهش کسری تجاری در روابط با چین مهمترین هدف اعلامی دولت ترامپ بوده است، نوشته هرچند که این معیار از منظر اقتصاددان ها سنجه خوبی برای سودآور بودن یک رابطه نیست، اما در عین حال ترامپ حتی در تحقق این هدف هم پیروز نبوده است، چراکه میزان کسری تجاری آمریکا با چین از 544 میلیارد دلار در سال 2016، اکنون به 691 میلیارد دلار افزایش یافته است.
هدف دیگر دیگر ترامپ این بود که این کسری تجاری بیش از همه در زمینه کالاهای تولیدی و صنعتی کاهش یابد، با این وجود، در گام اول توافق تجاری، آنچه که اعلام شده، این است که چین صرفا قرار است واردات محصولات کشاورزی را از آمریکا افزایش دهد. این در حالی است که ترامپ زمانی برای انتقاد از روابط تجاری آمریکا با چین، گفته بود: ما به آن ها گندم صادر می کنیم؛ گندم. این معامله خوبی نیست.
و هدف دیگر کاخ سفید، متوقف کردن حرکت چین در راستا تبدیل شدن به یک ابرقدرت مالی در دنیا بود. در حالی که توافق اخیر در زمینه حراست از حقوق معنوی محدودیت هایی را برای پکن ایجاد می نماید، اما در زمینه مهمترین عنصر رشد شرکت های چینی یعنی یارانه های دولتی عملا هیچ محدودیتی ایجاد ننموده است.
کروگمن با بیان اینکه هیچ یک از عناصر جنگ تجاری ترامپ علیه چین آنطور که باید عمل ننموده است، نوشته است که از ابتدا هم معین بود که واشنگتن نمی تواند با قلدری و ارعاب کشوری را هدف قرار دهد که همین حالا هم اقتصاد آن بر اساس بعضی معیارها، از آمریکا بزرگتر است. به گفته وی، این جنگ تعرفه ای، بیش از آنکه به چین لطمه بزند، برای مصرف نمایندگان آمریکایی و صادرنمایندگان آمریکایی هزینه زا بوده و در ضمن با ایجاد عدم اطمینان، به بخش های تجاری و صنعتی آمریکا آسیب وارد نموده است.
او می افزاید: بنابراین، همانطور که گفتم، ترامپ اعلام پیروزی نموده، اما عقب نشینی نموده است.
وی البته نوشته است که این روش ترامپ از منظر انتخاباتی روش چندان بدی هم نیست، چون غالب جمعیت آمریکا مؤلفه های کوتاه مدت را مد نظر قرار می دهد و از این رو این روش حتی شاید در انتخابات به ترامپ یاری کند، اما در بلندمدت، این اقتصاد آمریکاست که به دلیل بروز عدم اطمینان، دچار آسیب می گردد.
کروگمن نوشته است: علاوه بر این، رفتارهای احمقانه تجاری ترامپ به اعتبار آمریکا هم آسیب زده است. از یکسو، متحدان ما دریافته اند که نباید به ما اعتماد نمایند. ما به کشوری تبدیل شده ایم که ناگهان علیه کانادا تعرفه اعمال می کنیم - علیه کانادا! - آن هم بر اساس ادعای ساختگی حراست از امنیت ملی.
وی می افزاید: از سوی دیگر، رقبای ما هم دریافته اند که نباید از ما بترسند. مثل کره شمالی که با تعریف و تمجید ترامپ را خام کرد، اما به ساختن بمب اتم ادامه داد، چینی ها هم ترامپ را شناخته اند. آن ها می دانند که او درشت گویی می نماید، اما تیغش برش ندارد و وقتی طوری با او مقابله کنید که صندلی سیاسی اش در معرض خطر قرار گیرد، از مواضعش عقب نشینی می نماید.
در خاتمه این مطلب آمده است: این ها مهم است. داشتن رهبری که نه دوستان ما به او اعتماد می نمایند و نه رقبای خارجی ما از او می ترسند، نفوذ دنیای ما را به همین شکلی که شاهدش هستیم، کاهش می دهد. جنگ تجاری ترامپ به هیچ یک از اهدافش نرسیده است و فقط توانسته آمریکا را دوباره تضعیف کند.
منبع: انتخاب