طرز تهیه آش ماش بدون گوشت سریع و آسان
به گزارش کنفرانس هکا، آش ماش یکی از آش های خوشمزه و اصیل ایرانی است که به خاطر داشتن خواص بالایی که دارد می تواند گزینه خوبی برای افطار و البته روزها و شب های سرد زمستان باشد. این آش هم مثل خیلی از غذاهای اصیل ایرانی در طی زمان و در شهرهای مختلف با توجه به مواد موجود در هر منطقه به اشکال گوناگون و با مواد مختلف تهیه می گردد اما ساده ترین ترکیب آش ماش شامل ماش و برنج در کنار سبزی است که گاهی با گوشت و گاهی هم بدون گوشت پخته می گردد. قبلا در کتاب کاله طرز تهیه آش ماش با رب را مرور نموده بودیم و در ادامه طرز تهیه آش ماش بدون گوشت و ساده را آنالیز می کنیم.
مواد لازم برای تهیه آش ماش بدون گوشت
- ماش 1 پیمانه
- برنج نیم دانه نصف پیمانه
- پیاز 1 عدد
- سیر حبه
- سبزی آش مناسب 200 گرم
- نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
- روغن به میزان لازم
- نعنا داغ و پیاز داغ به میزان لازم
طرز تهیه آش ماش بدون گوشت
1. پخت ماش
اولین مرحله از طرز تهیه آش ماش بدون گوشت این است که باید ماش را با میزانی آب داخل قابلمه بریزید و روی اجاق گاز بگذارید تا بپزد.
2. آماده کردن سیر و پیاز
اکنون و درست در زمانی که ماش در قابلمه در حال پخت است پیاز را نگینی خرد کنید و در قابلمه با کمی روغن تفت دهید تا نرم و شفاف گردد سپس سیر را رنده یا پوره کنید و به پیاز اضافه کنید و تفت دهید تا عطرش بلند گردد.
3. اضافه کردن برنج
در این مرحله از طرز تهیه آش ماش، برنج شسته شده را به همراه سیر و پیاز سرخ شده به همراه زردچوبه، فلفل سیاه و نمک به قابلمه ماش اضافه کنید و بگذارید مواد با هم بپزند. بهتر است میزان لازم آب را در این مرحله به قابلمه اضافه کنید تا آش بعد از ریختن سبزی خیلی غلیظ و سفت نگردد.
نکته: برای لعاب بیشتر آش می توانید 1 تا 2 قاشق غذاخوری آرد برنج در آب حل کنید و به آش اضافه کنید.
4. اضافه کردن سبزی و پخت نهایی سبزی
در آخرین مرحله از طرز تهیه آش ماش نوبت آن است که سبزی آش را ریز خرد کنید و به آش اضافه کنید. در این مرحله مدام آش را هم بزنید تا ته نگیرید و جا بیفتد. در آخر هم نعنا داغ و پیاز داغ را روی آش آماده شده بریزید و سرو کنید. نوش جان! می توانید برای تزیین این آش از کشک هم بهره ببرید.
نکته: اگر دوست دارید آش شما طعم ترش داشته باشد، می توانید از آبغوره یا آب لیمو بهره ببرید.
نکات تکمیلی در خصوص آش ماش
تهیه آش ماش به روش های مختلف
همان طور که در بالا اشاره کردیم آش ماش هم از آن دسته غذاهایی است که در هر نقطه ایران مواد متفاوتی در آن استفاده می گردد مثلا عده ای همراه ماش و برنج به آن لوبیا چشم بلبلی هم اضافه می نمایند یا در بعضی نقاط ایران در آش ماش از شلغم یا کلم قمری هم استفاده می گردد.
حتی در بعضی رسپی های دیگر به آن رب اضافه می نمایند و گوشت به آن اضافه می نمایند. اما سوای این موارد گاهی در پخت آش ماش در کنار حبوبات موجود در اصل این آش از عدس، نخود و لوبیا هم استفاده می گردد معمولا آش ماشی که در آن حبوبات بیشتری دارد معروف به آش ماش کرمانی یا اُماچو است.
سبزی مناسب آش ماش
این روزها معمولا در تهیه آش ماش از سبزی آش رشته استفاده می نمایند اما اگر بخواهید دقیقا به شکل سنتی این آش را بپزید بسته به این که این آش ماش به سبک مردم کدام شهر پخته گردد، سبزی متفاوت در آن استفاده می گردد مثلا در آش ماش کرمانی فقط اسفناج ریخته می گردد یا در شله ماش لری فقط از تره فرنگی استفاده می گردد.
فواید آش ماش
آش ماش علاوه بر طعم دلچسب، فواید زیادی برای سلامتی دارد که در ادامه به آن اشاره می گردد:
- یاری به هضم غذا
- تقویت سیستم عصبی
- برطرف کم خونی
- تقویت سیستم ایمنی بدن