خطر کوتاه قدی با کاهش مصرف شیر، کاهش سرطان روده بزرگ با مصرف کافی لبنیات

به گزارش کنفرانس هکا، دکتر سیّد محمد طباطبایی با اشاره به پویش ملی سلامت برای اطلاع رسانی تغذیه سالم مطرح نمود: یادمان باشد مصرف غذا و خوراکی و رفع گرسنگی یک نیاز حیاتی است، اما مصرف مواد غذایی سالم یک هنر است. پیروی از الگوی غذایی متنوع، متعادل و متناسب، یکی از مهمترین و اساسی ترین عوامل در حفظ سلامت است که علاوه بر حفظ و ارتقای سلامتی، می تواند موجب کاهش ابتلا به انواع بیماری ها شود.

خطر کوتاه قدی با کاهش مصرف شیر، کاهش سرطان روده بزرگ با مصرف کافی لبنیات

وی ادامه داد: هر ساله پویش ملی سلامت - اطلاع رسانی تغذیه سالم با هدف ارتقای سطح سواد تغذیه ای جامعه، فرهنگ سازی و اصلاح الگوی تغذیه جامعه و همچنین کاهش عوامل خطر تغذیه ای در سطح کشور برگزار می شود. براین اساس چهاردهمین سال برگزاری این پویش در نیمه اول بهمن سال 1402 با هدف اطلاع رسانی درخصوص مصرف نمک تصفیه شده ید دار و ارتقای دانش آحاد جامعه درخصوص شیر و لبنیات با دو شعار انتخاب همه - نمک کم اما تصفیه شده ید دار برای هفته نخست بهمن و از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی برای هفته دوم بهمن؛ فرصت طلایی، ارزشمندی است تا با حساس سازی آحاد جامعه نسبت به رعایت اصول تغذیه سالم به عنوان شاه کلید دستیابی به سلامتی، بتوانیم با اطلاع رسانی صحیح، دانش تغذیه ای مردم را ارتقا و فعالیت های مداخله ای مؤثری را انجام دهیم.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به لزوم و اهمیت مصرف لبنیات از سوی تمامی گروه های سنی گفت: ﺷﻴﺮ ﻳﻚ ﻏﺬﺍی ﻛﺎﻣﻞ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺭﺍ ﺑﻮﺩﻥ پروتئین با کیفیت بالا، ﺍﻧﻮﺍﻉ مواد معدنی ﻭ ﻭﻳﺘـﺎﻣﻴﻦ ﻫـﺎ، ﻧﻘـﺶ مهمی ﺩﺭ ﺭﺷﺪ ﻭ ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺩﺍﺭﺩ. ﺷﻴﺮ ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎی لبنی ﻣﻬﻢ ﺗﺮﻳﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﺗـأﻣﻴﻦ ﻛﻠﺴـﻴﻢ است ﻭ ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻥ برای ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺤﻜﺎﻡ ﺍﺳﺘﺨﻮان ها، ﺩﻧﺪﺍﻥ­ﻫﺎ ﺗﻮﺻﻴﻪ میﺷﻮﺩ.

وی افزود: مطالعات نشان می دهد که اگر مصرف لبنیات به مقدار کافی باشد خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کاهش می یابد و در پیشگیری از اختلالات متابولیک، بیماری های قلبی و عروقی، فشارخون و پوکی استخوان مفید است و از فراورده های لبنی باید روزانه دو تا سه واحد (روزانه 220 گرم) مصرف شود.

معاون بهداشت دانشگاه با ذکر این مطلب که در کشور ما متاسفانه سرانه مصرف شیر در سال های گذشته به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است، گفت: در دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته است و به حدود 160 گرم در روز رسیده است که با مقدار پیشنهادی در سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی، مبنی بر مصرف روزانه 250 گرم لبنیات فاصله زیادی دارد.

طباطبایی ادامه داد: مصرف شیر با کاهش خطر ابتلا به بیماری های غیر واگیر مانند پوکی استخوان و همچنین کاهش سرطان روده بزرگ و دیابت نوع 2 همراه است. همچنین کاهش مصرف شیر در جامعه می تواند منجر به کوتاهی قد در نسل تازه شود.

وی گفت: نگرانی در مورد ارتباط احتمالی بین مصرف زیاد لبنیات و سایر بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی عروقی و سرطان پروستات بیان شده است که نتایج تازه مطالعات مروری سیستماتیک نشان می دهد که هیچ ارتباط معناداری بین چربی اشباع موجود در شیر و لبنیات با سکته های قلبی و مغزی و بیماری های قلبی وجود ندارد. اما باید توجه داشت که به جز بچه ها زیر 2 سال، تمامی افراد باید لبنیات کم چرب (1.5 درصد و کمتر) مصرف کنند.

بنابر اعلام روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، طبق تازهترین آمار مرکز آمار ایران در سال 1396 مصرف شیر در افراد 15 سال و بیشتر، در هفته به طور میانه 3.66 لیوان و در سال 1399، 2.8 لیوان گزارش شده است و درخصوص مصرف ماست نیز با یک روند کاهشی روبه رو هستیم؛ به طوری که مقدار مصرف طی 26 سال گذشته، تقریباً به نصف رسیده است که این کاهش مصرف لبنیات، می تواند هزینه سنگینی بر نظام سلامت وارد آورد.

منبع: گردشبان
انتشار: 8 بهمن 1402 بروزرسانی: 8 بهمن 1402 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 14607

به "خطر کوتاه قدی با کاهش مصرف شیر، کاهش سرطان روده بزرگ با مصرف کافی لبنیات" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خطر کوتاه قدی با کاهش مصرف شیر، کاهش سرطان روده بزرگ با مصرف کافی لبنیات"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید