آیا گلوکومانان مکملی برای کاهش وزن و فیبر بالا است؟

به گزارش کنفرانس هکا، در دهه های اخیر، گلوکومانان به عنوان یک افزودنی غذایی و مکمل غذایی به بازار معرفی شده است. گلوکومانان یک فیبر غذایی مفید، محلول و قابل تخمیر است که از ریشه گیاه کونجاک که بومی آسیا است، به دست می آید.

آیا گلوکومانان مکملی برای کاهش وزن و فیبر بالا است؟

مردم آسیای شرقی هزاران سال است که از فیبر کنجاک که به عنوان پودر گلوکومانان نیز شناخته می گردد، هم به عنوان غذا و هم به عنوان دارو در طب سنتی استفاده می نمایند. مردم بومی چین از کونجاک برای درمان آسم، درد سینه، سرفه، فتق، سوختگی و اختلالات پوستی مختلف استفاده می نمایند.

مطالعات علمی و امروزی نشان داده اند که مصرف مکمل کونجاک گلوکومانان می تواند به میزان قابل توجهی کلسترول پلاسما را کاهش دهد، متابولیسم کربوهیدرات را بهبود بخشد، حرکات روده را تنظیم کند و سلامت روده بزرگ را تقویت کند.

یکی از دلایلی که ممکن است بعضی افراد با گلوکومانان آشنا باشند این است که به علت توانایی اش در کاهش وزن به بازار عرضه شده است. کاهش وزن گلوکومانان ممکن است در صورتی امکان پذیر باشد که شما نیز یک سبک زندگی به طور کلی سالم داشته باشید اما مهم است که محصول مناسب را انتخاب کنید و آن را به روشی ایمن مصرف کنید. فیبر ریشه کنجاک بعلاوه دارای بسیاری از مزایای سلامتی شگفت انگیز است.

اگر از قبل از آن استفاده نمی کنید، بیایید در خصوص این صحبت کنیم که چرا ممکن است بخواهید یا نخواهید مصرف نماینده این فیبر گیاهی آسیایی باشید.

گلوکومانان چیست؟

گلوکومانان از گیاه کنجاک (Amorphophallus konjac) به ویژه ریشه گیاه می آید. این گیاه بومی منطقه ها گرم، نیمه گرمسیری تا منطقه ها گرمسیری شرق آسیا، از ژاپن و چین از جنوب تا اندونزی است. قسمت خوراکی گیاه کونجاک ریشه یا بنه است که پودر گلوکومانان از آن به دست می آید.

بنه Konjac شبیه به یامز یا سیب زمینی شیرین شکل به نظر می رسد. تقریباً تماماً فیبر با کمی نشاسته است. برای اینکه ریشه کنجاک خوراکی گردد، ابتدا آن را خشک می نمایند و سپس آسیاب می نمایند تا به پودر ریز تبدیل گردد. محصول نهایی یک فیبر رژیمی به نام آرد کنجاک است که به عنوان پودر گلوکومانان نیز شناخته می گردد.

گفته می گردد که گلوکومانان خشک می تواند تا 50 برابر وزن خود آب جذب کند. از نظر شیمیایی، گلوکومانان فیبری است که از مانوز و گلوکز تشکیل شده است. بالاترین ویسکوزیته و وزن مولکولی را در مقایسه با سایر فیبرهای رژیمی دارد.

وقتی پودر گلوکومانان خشک را در آب قرار می دهید، به شدت متورم می گردد و به ژلی شبیه پودر پوسته پسیلیوم تبدیل می گردد. بعضی از باکتری های فلور روده مانند Aerobacter mannaolyticus، Clostridium butyricum و Clostridium beijerinckii می توانند به تجزیه گلوکومانان به دی ساکاریدها و در نهایت به گلوکز و مانوز یاری نمایند.

بنه خشک گیاه کنجاک حاوی حدود 40 درصد صمغ گلوکومانان است. Konjac کالری بسیار کمی دارد اما فیبر زیادی دارد. یک وعده معمولی پودر یک قاشق چای خوری (دو گرم) است که حاوی حدود پنج کالری و 2.5 گرم فیبر است. این میزان فیبر تقریباً 10 درصد احتیاج روزانه فیبر را برآورده می نماید.

پودر گلوکومانان بسیار بی مزه را می توان به اسموتی ها افزود و از آن برای تهیه ماکارونی با فیبر بالا استفاده کرد.

فواید سلامتی

1. کاهش وزن

فیبر ریشه Konjac دارای محتوای کالری بسیار کم است اما دارای فیبر بسیار بالایی است. مانند بسیاری از سبزیجات، این ترکیبی است که خط کمر سالم را تقویت می نماید. البته، بقیه رژیم شما هم باید سالم باشد و بعلاوه باید به طور منظم ورزش کنید. مصرف پودر کنجاک می تواند با ایجاد احساس سیری به کاهش وزن یاری کند که باعث می گردد احتمال پرخوری کمتر گردد.

در یک مطالعه در سال 2005، 176 فرد دارای اضافه وزن سالم به طور تصادفی به مصرف مکمل فیبر یا دارونما در حین رژیم غذایی با کالری محدود تقسیم شدند. مکمل های فیبر یا گلوکومانان، گلوکومانان و صمغ گوار، یا گلوکومانان همراه با صمغ گوار و آلژینات بودند. همه افراد یک رژیم متعادل اما کم کالری 1200 به همراه مکمل فیبر یا دارونما مصرف کردند.

پس از یک دوره مشاهده پنج هفته ای، محققان دریافتند که تمام مکمل های فیبر به همراه رژیم غذایی کنترل شده منجر به کاهش وزن در مقایسه با رژیم غذایی دارونما می گردد. با این حال، آنها نتیجه گرفتند که گلوکومانان به طور خاص باعث کاهش وزن بدن در افراد دارای اضافه وزن و در غیر این صورت سالم می گردد اما به نظر نمی رسد افزودن صمغ گوار و آلژینات باعث کاهش وزن اضافی گردد.

برعکس، بعضی از مطالعات، مانند مطالعه ای که در سال 2012 در مجله کالج تغذیه آمریکا منتشر شد، نشان نداد که مصرف گلوکومانان منجر به کاهش وزن از نظر آماری قابل توجهی می گردد.

2. پری بیوتیک طبیعی برای پیشگیری از بیماری و بهبود سلامت روده

غذاهای پروبیوتیک مطمئنا برای سلامت روده و سلامت کلی ضروری هستند اما پری بیوتیک ها چیزی هستند که در واقع به تغذیه پروبیوتیک ها یاری می نمایند. پری بیوتیک ها - مانند گلوکومانان و بعلاوه سیر، جیکاما و کنگر فرنگی - انواع غیر ترکیب فیبر قابل هضم گلوکومانان، مانند همه غذاهای پری بیوتیک، از قسمت بالایی دستگاه گوارش عبور می نماید و هضم نشده باقی می ماند زیرا بدن انسان نمی تواند آن را به طور کامل تجزیه کند اما هنگامی که پری بیوتیک ها به روده بزرگ می رسند، جایی که به وسیله میکرو فلور روده تخمیر می شوند، پروبیوتیک فراوری می نمایند.

پودر ریشه Konjac یک پری بیوتیک است که باکتری های دوست روده را تغذیه می نماید. مطالعه ای که در سال 2008 منتشر شد نشان داد که مکمل گلوکومانان غلظت پروبیوتیک ها در مدفوع را به طور کلی و بعلاوه پروبیوتیک های خاص مانند بیفیدوباکتری ها و لاکتوباسیل ها را افزایش می دهد.

چرا این مهم است؟ مصرف بیشتر پری بیوتیک ها با فوایدی مرتبط است، از جمله:

  • خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.
  • سطح کلسترول سالم تر
  • سلامت روده بهتر
  • بهبود هضم
  • پاسخ استرس کمتر
  • تعادل هورمونی بهتر
  • عملکرد ایمنی بالاتر
  • کاهش خطر چاقی و افزایش وزن
  • کاهش التهاب و واکنش های خود ایمنی

3. برطرف یبوست

یبوست یک مشکل رایج است که معمولاً ناشی از رژیم غذایی کم فیبر، کم آبی بدن و عدم ورزش است. چندین مطالعه نشان داده اند که گلوکومانان ممکن است برای یبوست مفید باشد. هنگامی که مصرف می گردد، پودر به عنوان یک پری بیوتیک در سیستم شما عمل می نماید که برای ترویج حرکات روده سالم بسیار مفید است.

گلوکومانان به عنوان یک ملین طبیعی حجیم ساز در نظر گرفته می گردد، به این معنی که مصرف آن می تواند مدفوع بزرگ تر و حجیم تری را ایجاد کند که راحت تر از روده بزرگ عبور می کند. بعلاوه باعث می گردد برای دفع مدفوع به فشار کمتری احتیاج داشته باشید.

یک کارآزمایی اولیه و تعدادی کارآزمایی دوسوکور نشان داد که گلوکومانان یک درمان موثر برای یبوست است، مانند زنان باردار که یبوست دارند. برای افراد مبتلا به یبوست، گلوکومانان و سایر ملین های حجیم ساز معمولاً حرکات روده را در 12 تا 24 ساعت پس از مصرف تحریک می نمایند. مطالعات نشان داده اند که سه تا چهار گرم برای یبوست موثر است.

یک مطالعه در سال 2008 به طور معین نشان داد که دوز مبه وسیلهی از مکمل گلوکومانان کونجاک حرکات روده را در بزرگسالان مبتلا به یبوست تا 30 درصد تنظیم می کند و به طور کلی اکولوژی کولون را بهبود می بخشد.

4. کلسترول را کاهش می دهد

تجزیه و تحلیل سیستمیک 14 مطالعه گلوکومانان در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شد و نشان داد که استفاده از گلوکومانان اثرات مفید قابل توجهی بر کلسترول کل، کلسترول LDL، تری گلیسیرید و بعلاوه وزن بدن و گلوکز خون ناشتا دارد. با این حال، بر کلسترول HDL یا فشار خون تأثیری نداشت.

به طور خاص، گلوکومانان توانست در این مطالعات موارد زیر را انجام دهد:

  • کلسترول کل را 19.3 میلی گرم در دسی لیتر کاهش می دهد.
  • کلسترول LDL را 16 میلی گرم در دسی لیتر کاهش می دهد.
  • تری گلیسیرید را 11.1 میلی گرم در دسی لیتر کاهش می دهد.
  • قند خون ناشتا را 7.4 میلی گرم در دسی لیتر کاهش می دهد.

چگونه در جهان گلوکومانان به بدن یاری می نماید تا این معیارهای مهم سلامتی را کاهش دهد؟ این ماده فیبر محور است، می تواند جذب کلسترول در روده را با اسفنج کردن آب در دستگاه گوارش کاهش دهد که باعث کاهش جذب کلسترول به وسیله بدن می گردد. سپس کلسترول کمتری در خونتان شناور است.

5. به دیابتی ها یاری می نماید

بیش از 20 مطالعه علمی در خصوص گلوکومانان و دیابت وجود دارد. یکی از راه هایی که می تواند به بیماران دیابتی یاری کند این است که فرآیند تخلیه طبیعی معده را به تأخیر می اندازد که منجر به جذب تدریجی قند و کاهش سطح قند خون بعد از غذا می گردد.

مطالعه منتشر شده در Diabetes Care کوچک بود (تنها 11 دیابتی نوع 2 هایپرلیپیدمیک و فشار خون بالا) اما اثرات بسیار مثبت فیبر کنجاک را نشان داد. به افراد مورد مطالعه که به طور معمول با رژیم غذایی کم چرب و دارو درمانی تحت درمان قرار می گرفتند، بیسکویت های غنی شده با فیبر کنجاک دریافت کردند.

به طور کلی، محققان به این نتیجه رسیدند که افزودن فیبر konjac به درمان معمولی ممکن است کنترل قند خون، پروفایل چربی خون و بعلاوه فشار خون سیستولیک را در بیماران دیابتی پرخطر بهبود بخشد. به نوبه خود، آنها بر این باورند که فیبر konjac می تواند اثربخشی درمان مرسوم دیابت نوع 2 را بهبود بخشد.

مطالعه دیگری به 72 فرد دیابتی نوع دو به مدت 65 روز غذای Konjac داد. به طور کلی، نتیجه گیری شد که غذای کنجاک در پیشگیری و درمان هایپرگلیسمی بسیار مفید است. هایپرگلیسمی یا قند خون بالا معمولاً بیماران دیابتی را تحت تأثیر قرار می دهد. این وضعیتی است که در آن میزان بیش از حد گلوکز (قند) در خون گردش می نماید.

به طور کلی، مصرف خوراکی گلوکومانان یا گنجاندن آن در رژیم غذایی ممکن است به کاهش کلسترول، سطح قند خون و فشار خون در افراد مبتلا به دیابت یاری کند، به همین علت است که باید بخشی از یک برنامه غذایی سالم برای دیابت باشد.

توصیه های دوز مناسب

برای اهداف دارویی، پودر، کپسول یا قرص گلوکومانان را می توان در فروشگاه بهداشتی محلی یا آنلاین خریداری کرد. گزینه های کپسول و قرص هر دو با انسدادهای جدی گوارشی، مانند تورم قرص ها قبل از رسیدن به معده، مرتبط هستند.

پودر یا آرد توصیه ایمن تری است. مطمئن شوید که 100 درصد خالص و بدون مواد افزودنی یا پرنماینده است. نودل شیراتاکی ژاپنی شناخته شده ترین گلوکومانان است. افزودن پودر به شیک یا اسموتی نیز یکی دیگر از راه های محبوب استفاده از پودر گلوکومانان است.

دوز توصیه شده گلوکومانان در مقایسه با سایر مکمل های فیبر کمتر است زیرا در آب به شدت منبسط می گردد (تا 50 برابر وزن خود). یک مطالعه به طور خاص نشان داد که در دوزهای دو تا چهار گرم در روز، گلوکومانان به خوبی تحمل می گردد و منجر به کاهش وزن قابل توجه در افراد دارای اضافه وزن و چاق می گردد. برای یبوست، سه تا چهار گرم به عنوان یک ملین موثر نشان داده شده است.

توصیه می گردد با یک دوز بسیار کم در روز آغاز کنید. بیشتر محصولات پودری، مصرف نصف قاشق چایخوری (دو گرم) را در روز با حداقل 240 میلی لیتر آب 30 تا 45 دقیقه قبل از غذا پیشنهاد می نمایند. هنگام مصرف پودر گلوکومانان حتما دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید. مصرف پودر با میزان کافی آب کاملاً لازم است تا خطر خفگی نداشته باشید.

آرد یا پودر را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.

تاریخچه و حقایق جالب

کونجاک با نام های کنجاک، کونجاکو، سیب زمینی کونجاکو، زبان شیطان، زنبق وودو، نخل مار یا فیل یامز نیز شناخته می گردد. این گیاه در بسیاری از کشورهای آسیایی از جمله چین، کره، تایوان و ژاپن و بعلاوه جنوب شرق آسیا رشد می نماید.

گیاه konjac به علت بنه های بزرگ و نشاسته ای آن (که بیشتر به عنوان ریشه های konjac شناخته می گردد) بسیار ارزشمند است که برای ایجاد آرد و ژله کونجاک استفاده می گردد. بنه ها از نظر فنی ساقه های کوتاه، عمودی و متورم گیاهان زیرزمینی هستند که به عنوان اندام های ذخیره سازی برای زنده ماندن در زمستان یا سایر شرایط نامطلوب، مانند خشکسالی و گرما در تابستان، به وسیله بعضی گیاهان استفاده می گردد.

پودر Konjac به عنوان یک جایگزین گیاهی برای ژلاتین و یک عنصر در محصولات جایگزین وگان غذاهای دریایی استفاده می گردد.

گلوکومانان کونجاک برای اولین بار به وسیله چینی ها مورد استفاده و مطالعه نهاده شد که خواص دارویی آن برای اولین بار در شن نونگ ماتریا مدیکا در دوران سلسله هان غربی (206 قبل از میلاد تا 8 پس از میلاد) توصیف شد.

گلوکومانان معمولاً در غذاها، نوشیدنی ها و لوازم آرایشی به علت خاصیت ژلی استفاده می گردد. در گذشته به علت اینکه آب نبات های حاوی کونجاک باعث مرگ و میر ناشی از خفگی و نزدیک به مرگ در بین بچه ها و افراد مسن شده بود، مطبوعات اخبار بدی دریافت کردند. یک زن در مدت زمان کوتاهی بیش از حد نودل کنجاک (شیراتکی) مصرف کرد و باعث ایجاد یک توده جامد (به نام بزوآر) در دستگاه گوارش او شد. او از شرکت سازنده این نوع نودل شکایت کرد.

اخیراً اسفنج های konjac به عنوان لوازم جانبی مراقبت از پوست در ایالات متحده محبوبیت پیدا نموده اند. آنها ملایم هستند و مخصوصا برای پوست های حساس عالی هستند.

عوارض جانبی بالقوه و تداخلات دارویی

پودر گلوکومانان زمانی که به عنوان غذا مصرف گردد بی خطر در نظر گرفته می گردد. در مقادیر دارویی، پودر و کپسول احتمالاً برای بیشتر بزرگسالان سالم تا چهار ماه بی خطر هستند. در صورت استفاده دارویی، عوارض جانبی جزئی می تواند شامل اسهال، نفخ شکم و نفخ معده باشد.

با این حال، قرص های جامد حاوی گلوکومانان می توانند برای بزرگسالان خطرناک باشند و احتمالاً برای بچه ها ناایمن هستند زیرا گاهی اوقات می توانند باعث انسداد گلو یا روده شوند. این خطر به ویژه در صورت داشتن هر گونه ناهنجاری ساختاری مری یا روده بسیار زیاد است.

اگر تا به حال دچار تنگی مری یا مسائل بلع شده اید، از پودر یا قرص گلوکومانان استفاده نکنید.

هرگز محصولات گلوکومانان را بدون آب مصرف نکنید. اگر بخواهید آن را خشک ببلعید، احتمال خفگی بسیار زیاد است. فقط به بادکنکی فکر کنید که در دهان و گلوی شما منفجر می گردد و خطر را درک خواهید کرد. همواره گلوکومانان را با آب فراوان مصرف کنید.

یکی از مزایای سلامتی Konjac نیز یکی از عوارض جانبی رایج گلوکومانان است. این توانایی فیبر ریشه کنجاک برای کاهش قند خون است. اگر دیابت دارید و گلوکومانان مصرف می کنید، باید قند خون خود را به دقت کنترل کنید زیرا می تواند سطح قند خون را کاهش دهد. اگر آن را همراه با یک داروی کاهش دهنده قند خون مصرف می کنید، ممکن است باعث کاهش بیش از حد قند خون گردد. با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا ممکن است احتیاج به تغییر دوز داروی دیابت برای در نظر گرفتن گلوکومانان داشته باشد. بعلاوه به علت اثرات قند خون، حداقل دو هفته قبل از هر عمل جراحی برنامه ریزی شده، مصرف آن را متوقف کنید.

اگر باردار یا شیرده هستید، بهتر است از محصولات گلوکومانان خودداری کنید زیرا ایمنی مصرف آنها در این شرایط هنوز نامعین است. اگر هر گونه بیماری دارید یا در حال مصرف دارو هستید، قبل از مصرف گلوکومانان با پزشک مشورت کنید. این پودر را همواره دور از دسترس بچه ها نگه دارید.

کلام آخر

  • علت شماره 1 علاقه مردم به گلوکومانان به علت توانایی بالقوه آن در کاهش وزن است. علم نشان می دهد که ممکن است بتواند به کاهش وزن یاری کند اما مثل همواره، واقعاً هیچ قرص لاغری جادویی وجود ندارد. شما باید یک سبک زندگی سالم را دنبال کنید، از جمله رژیم غذایی کامل مبتنی بر غذا و ورزش منظم، تا هر عنصر اضافی به کاهش وزن یاری کند. مصرف گلوکومانان به روشی ایمن و مناسب ممکن است به کوشش شما یاری کند.
  • حتی اگر علاقه ای به کاهش وزن ندارید، پودر Konjac یک پری بیوتیک است که می تواند به طور قابل توجهی مسائل یبوست را برای سم زدایی و سلامت کلی بهبود بخشد. بعلاوه ممکن است به بهبود مدیریت کلسترول بالا و قند خون یاری کند.
  • اگر به این پودر به عنوان مکمل علاقه دارید، ممکن است بخواهید نودل ژاپنی شیراتاکی را امتحان کنید - یک نشاسته کم کالری و فیبر بالا.

منبع:

draxe

منبع: هفت گنج
انتشار: 7 بهمن 1402 بروزرسانی: 7 بهمن 1402 گردآورنده: hecaconf.ir شناسه مطلب: 14596

به "آیا گلوکومانان مکملی برای کاهش وزن و فیبر بالا است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا گلوکومانان مکملی برای کاهش وزن و فیبر بالا است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید