آخرین اقدامات برای بازسازی خانه پدری جلال آل احمد
به گزارش کنفرانس هکا، خبرگزاری مهر/ این خبر پیرامون آخرین اقدامات برای بازسازی خانه پدری جلال آل احمد برای شما نوشته شده است.
محبوبه کاظمی دولابی، توسعه گر فرهنگی خانه پدری جلال آل احمد خاطرنشان کرد: هنوز در این خانه با مشکل نم و رطوبت روبرو هستیم زمانی که این خانه به ما تحویل داده شد، منزلگاه معتادان بود و درهای آن را کنده بودند و نم موجود کم کم تمام خانه را از بین می برد. الان با مسائل جدیدی روبرو می شویم مثلاً در جریان بازسازی می بینیم دیواری که از نظر ظاهری هیچ مسئله ای ندارد را باید تخریب کنیم و از اول بچینیم، چون از داخل پوک شده و خطر ریزش دارد.
وی پیرامون آخرین اقدامات برای بازسازی خانه پدری جلال آل احمد گفت: از این دست اتفاقات زیاد است و نمی توانیم کیفیت را فدای کمیت کنیم. کار با کیفیت و زیرساختی برای ما مهمتر از این است که بخواهیم زودتر کاری را پیش ببریم. ضمن اینکه بخشی از زمان تحت کنترل صندوق احیا و بهره برداری از آثار تاریخی است و ما باید برای هر قدمی که برمی داریم منتظر تاییدیه های این صندوق باشیم. تأیید تأسیسات حدود 6 ماه زمان برد. نمی توانستیم بدون زیرساخت کار کنیم. باید تأیید آن را می دادند. همین ها وقت ما را گرفت.
وی گفت: کل خانه لایه برداری شده و بیش از حد انتظارمان نخاله خالی شد ما چندین خاور زباله بیرون بردیم. اینجا مرکز تفکیک زباله بوده است. هر زمان هم نمیشد زباله بیرون برد یا مصالح آورد، چون کوچه شلوغ است باید تعطیلات رسمی باشد یا صبح های خیلی زود.
کاظمی دولابی خاطرنشان کرد: با کسبه محل صحبت کردیم تا فعالیت های خانه با فعالیت منطقه و محله همخوانی داشته باشد، چون امنیت این محله پایین است و اگر این خانه بخواهد به یک مرکز فرهنگی تبدیل شود با مشکل روبرو خواهیم شد کسبه موافقت کردند که اینجا کوچه گالری شود و گفتند که کمک می کنند تا روشنایی کوچه انجام شود و امنیت آن بالا برود. کلانتری محل باید کیوسکی برای این کوچه بگذارد تا رفت و آمدها در آن با امنیت بیشتری انجام گیرد.
این توسعه گر فرهنگی خاطرنشان کرد: تحقیقات میدانی ما درباره این خانه باید دقیق تر و کامل تر باشد. تا الان هم وقت ما صرف مطالعات عمیق شده است و بخش فرهنگی و موزه هم در قالب یک تیم روی آن کار می کنند، چون ما قصد داریم بخشی از اینجا را به موزه هنر ایرانی اسلامی تبدیل کنیم. همچنین موزه ای ایجاد شود که مربوط به تاریخ و شخصیت های این خانه است از آقا سید احمد طالقانی گرفته تا جلال آل احمد که بازه زمانی 50 ساله را در نظر می گیرد. اتفاقات زیادی در این خانه افتاده که جالب توجه است.
وی با بیان اینکه یکی از فعالیت های خانه ایجاد گالری است گفت: کافه ای نیز خواهیم داشت که گفتگو در آن شکل بگیرد تا هر بخش این خانه در اختیار علاقمندان خاص خودش باشد. با توجه به تخصص کاری خودم که بیشتر در حوزه هنر ایرانی اسلامی است؛ در این خانه فعالیت خواهیم کرد. شاید بتوان بخشی را هم به هنرهای نمایشی اختصاص داد.
کاظمی دولابی همچنین درباره روند کار در خانه پدری جلال که از نظر شهری به آن محله فرسوده می گویند، گفت: معتقدم تاریخ کشورمان در همین محله های قدیمی است که به آن محله فرسوده می گویند ولی من آن را محله های فرهنگی می دانم. حتماً در جریان تبدیل خانه به مرکز فرهنگی هنری؛ مسائل مختلفی خواهیم داشت و اتفاقات پیش بینی نشده ای رخ می دهد ولی رسالت ما انجام کار فرهنگی است معتقدیم که تأثیر این کارها کم کم دیده خواهد شد.
این توسعه گر درباره زمان اتمام پروژه و قیمت تمام شده بازسازی خانه پدری جلال آل احمد هم گفت: ما هر روز با نوسان قیمت روبرو هستیم. نرخی که صندوق اوایل کار برای بازسازی و بهره برداری پیش بینی کرده بود با چیزی که این روزها دنبال می شود زمین تا آسمان فرق دارد. آنها همچنین زمانی را برای اتمام بازسازی خاطرنشان کردند که عملاً 6 ماهش را خودشان استفاده کردند و برای تاییدیه ها تأخیر کردند می گفتند شروع می کردید گفتیم چطور وقتی شما تاییدیه نداده اید کار را شروع کنیم.
کاظمی دولابی گفت: برخوردی که با توسعه گران فرهنگی در این خانه ها می شود باید مهربان تر باشد و تسهیلگری برای آنها بیشتر شود هر چند که ما هنوز نتوانسته ایم تسهیلاتی بگیریم ولی با هر مسئله ای هم که روبرو می شویم می گویند همه خانه های تاریخی این مسائل را دارند در حالی که این جواب قانع کننده ای نیست و روبرو صندوق احیا نباید با توسعه گران فرهنگی روبرو با افراد معمولی باشد این افراد بساز و فروش نیستند وگرنه میشد با هزینه زیادی که در این خانه ها صرف بازسازی می شود کار مالی تری بهتری کرد.
وی اضافه نمود: کارها در خانه پدری جلال 75 درصد پیش رفته است و می توانیم فاز یک را پیش ببریم. هزینه هایی که کردیم خیلی بیشتر از مبلغی است که اول پیش بینی شده بود. در سال 99 حدود یک میلیارد و 550 میلیون تومان هزینه بازسازی برای ما پیش بینی کرده بودند که الان آن بیشتر از سه برابر هم هزینه کرده ایم. ما فکر می کردیم از زمان بهره برداری برای ما اجاره حساب کنند اما از زمانی که به ما تحویل دادند شروع کردند به محاسبه اجاره و زمان بهره برداری.
این توسعه گر اضافه نمود: یک سال برای ما زمان بازسازی گذاشتند منتها 5 ماه و نیم تأیید تأسیسات وقت گرفت. دنبال کردن کارهای قانونی و حقوقی نیز زمان بر است. زمانی کارهای ما را تأیید می کنند که چند ماه از وقتی که باید کار را شروع می کردیم گذشته است.
وی درباره سختی کار در خانه های قدیمی هم گفت: یکی از چاه های خانه ریزش کرده بود و کارشناس می گفت که اگر الان هم درست شود یک سال دیگر می ریزد. بخش مربوط به این خانه خطرناک بود ما اگر می خواستیم طبق محاسبات صندوق پیش برویم نباید به آن دست می زدیم اما دیدیم نمی شود آن را نادیده گرفت باید زمان گذاشت و یک چاه دیگر کنده شود. همین کارها از محاسبات صندوق خارج است و برای ما زمان و هزینه می برد ولی آن را حساب نمی کنند.
وی درباره تبدیل این خانه به محلی برای اقامت نیز گفت: مجوز اقامت در این خانه باید از صندوق گرفته میشد. ما قصد داریم بازسازی این خانه را تمام کنیم و اگر امکان اقامت کوتاه مدت وجود داشت، مجوزش را بگیریم بد نیست که تعداد محدودی از هنرمندان در اتاق جلال به خلق آثار هنری بپردازند و اقامت کوتاه مدت داشته باشند ولی فعلاً برنامه ای برای این موضوع نداریم.
منبع: همگردی